Now Reading
Κοιλιακό λίπος: Πώς να το ξεφορτωθείς στα 50

Κοιλιακό λίπος: Πώς να το ξεφορτωθείς στα 50

Avatar photo
Κοιλιακό λίπος: Πώς να το ξεφορτωθείς στα 50

Στα 50 αλλάζει ο μεταβολισμός και όχι μόνο από την εμμηνόπαυση.

Όταν πλησιάζουμε ή υπερβαίνουμε την ηλικία των 50 ετών, το να απαλλαγούμε από το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην κοιλιά δεν είναι αδύνατο έργο. Ειδικά αν ακολουθούμε κάποιες βασικές υγιεινές συνήθειες που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως το κλασικό τρίο: «άθλημα, καλή διατροφή και ξεκούραση». Ξεκινώντας όμως από τη συγκεκριμένη ηλικία, που χαρακτηρίζεται από ορμονικές ανισορροπίες, υπάρχουν μερικές πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές συγκεκριμένες συστάσεις για τη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Ποιο γυμναστήριο; 3 ασκήσεις στον τοίχο του σπιτιού σου θα γραμμώσουν τους κοιλιακούς σου

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους

«Η εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μείωση των γυναικείων ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης», εξηγεί η διαιτολόγος και διατροφολόγος Mireia Cabrera Cárdenas στη Vogue.it. «Η αύξηση του λίπους στις γυναίκες σε αυτή την ηλικία οφείλεται σε μείωση των οιστρογόνων και αύξηση της τεστοστερόνης (της κύριας ορμόνης του φύλου στους άνδρες), επομένως είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσουν λίπος σε περιοχές όπου το συσσωρεύουν συνήθως οι άνδρες (περιοχή της κοιλιάς)». Επομένως, το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία είναι πιο εύκολο να αποκτήσουμε σωματικό λίπος έχει μια συγκεκριμένη ορμονική εξήγηση.

Άλλες συνήθειες αύξησης βάρους

Η αιτία αυτής της αύξησης, ωστόσο, δεν συνδέεται μόνο με αυτές τις διαταραχές, και η επίγνωση τους θα κάνει οποιοδήποτε σχέδιο δράσης πιο αποτελεσματικό. Η εξήγηση που έδωσε η Dr. Maitane Nuñez García, ιατρική σύμβουλος της ομάδας PronoKal, είναι ενδιαφέρουσα, καθώς επιμένει ότι η σύσταση του σώματος τροποποιείται επίσης από άλλες επίκτητες συνήθειες, οι οποίες επηρεάζουν την τάση συσσώρευσης λίπους και απώλειας μυϊκής μάζας. H Dr. García υπενθυμίζει τις καλές πρακτικές που βοηθούν στο να αποτραπεί αυτό:

-Μείωσε τους υδατάνθρακες.
-Συμπεριέλαβε τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
-Μείωσε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών όσο το δυνατόν περισσότερο αποφεύγοντας τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα.
-Κάνε τακτική σωματική δραστηριότητα.
-Να έχεις μια σεξουαλικά και κοινωνικά ενεργή ζωή.
-Να παραμένεις πάντα καλά ενυδατωμένη με ροφήματα χωρίς ζάχαρη .
-Κατάργησε οριστικά τον καπνό και το αλκοόλ .

μεζούρα στη μέση

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα

Έχει γίνει πολύς λόγος για τη λήψη τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα για τη βελτίωση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης. Η ειδικός του PronoKal επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι οποίες, εν μέρει, σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν παράγωγα σόγιας όπως το τόφου, το miso και το tempeh. «Θα μπορούσαμε επίσης να προωθήσουμε τη χρήση λιναρόσπορου ή σουσαμιού, τα οποία χάρη στην περιεκτικότητά τους σε λιγνάνες – μια συγκεκριμένη κατηγορία πολυφαινολών των οποίων η κατανάλωση έχει επίσης συσχετιστεί με προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων – έχουν οιστρογόνο δράση», λέει η Dr. García.

Δε χρειάζεται να κόψεις θερμίδες

Και οι 2 ειδικοί συμφωνούν ότι στα 50 μας δεν χρειάζεται να μειώσουμε τις θερμίδες για να χάσουμε λίπος. Προφανώς όλα εξαρτώνται από περίπτωση σε περίπτωση -σε περιπτώσεις υπέρβαρου είναι – αλλά γενικά είναι θέμα απόκτησης καλών συνηθειών, «που λαμβάνουν υπόψη τη σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένα συμπληρώματα για αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής», λέει η Dr. García. Στο οποίο προσθέτει έναν άλλο κανόνα: μια προπόνηση για την αύξηση της μυϊκής μάζας .

Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Η υγιεινή ολονύκτια νηστεία δεν είναι η μόνη επιλογή

Αν και το να μένεις χωρίς φαγητό για 12-16 ώρες τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του μεταβολισμού σου, αυτή δεν είναι η μόνη (ούτε η καλύτερη) επιλογή για την απώλεια λίπους στην κοιλιά σε αυτή την ηλικία. Για την ειδικό του PronoKal, περισσότερο από την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής διαλείπουσας νηστείας, είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή διατροφική πρόσληψη, έτσι ώστε να χάνουμε μόνο λίπος και όχι μυϊκή ή οστική μάζα. Η Cabrera Cárdenas, από την πλευρά της, επιμένει στη σημασία της αξιολόγησης και προσαρμογής αυτού του καθεστώτος κατά περίπτωση και στο γεγονός ότι θα πρέπει να ασκείται μόνο από άτομα που δεν βρίσκουν άβολο να νηστεύουν για μεγάλες περιόδους.

Η σημασία της πρόληψης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα 50 είναι αναπόφευκτο να έχουμε μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση του σωματικού λίπους λόγω ορμονικών παραγόντων, η Cabrera Cárdenas επιμένει στη σημασία της πρόληψης και της βελτίωσης των συνηθειών πριν φτάσει στη μοιραία ηλικία. Όχι μάταια εξηγεί η ειδικός, «αν ήμασταν ενεργοί και δουλέψαμε τη μυϊκή μας μάζα τα προηγούμενα χρόνια, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούμε σημαντικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση. Το κλειδί είναι η πρόληψη».

Κοιλιακό λίπος: Πώς να το ξεφορτωθείς στα 50
instagram @jlo

Διάβασε επίσης:

Lacto-dinner: Τι είναι και γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το δείπνο που περιλαμβάνει γιαούρτι ή άλλα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι μια λύση για να αντισταθμίσεις την υπερβολική πρόσληψη φαγητού ή να χάσεις βάρος.

«Lacto-dinner»: Τι είναι και γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Dr. Leo Cerrud, ειδικό σε θέματα διατροφής, ο οποίος απεικονίζει στη Vogue.it τα οφέλη αυτού του «Lacto-dinner», το οποίο είναι βασισμένο στην κατανάλωση ορισμένων τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων με συγκεκριμένους τρόπους.

Εδώ θα δεις τι είναι.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα καθημερινά ζαχαρούχα ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr