Now Reading
Σου ανέβηκε η πίεση; Πριν πάρεις χάπι φάε ένα μανιτάρι

Σου ανέβηκε η πίεση; Πριν πάρεις χάπι φάε ένα μανιτάρι

Avatar photo
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Θα μπορούσαν τα μανιτάρια να βοηθήσουν στη βελτίωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης; Νέα έρευνα δείχνει πώς ίσως είναι εφικτό.

Συμφώνα με μία νέα έρευνα τα μανιτάρια φαίνεται να μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο βελτίωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα μανιτάρια περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα. Οι ειδικοί συνιστούν μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ολική διατροφή, όπως η μεσογειακή ή η δίαιτα DASH, για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ρυθμίσουν την υπέρταση και να αποφύγουν τις καρδιακές παθήσεις. 

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για πολλούς, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς αποτελεί κορυφαίο μέλημα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες -πριν από τον καρκίνο και το COVID-19- η εξεύρεση τρόπων για να διατηρούνται υπό έλεγχο παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι καθοριστικής σημασίας.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Η προσθήκη ενός ευρέως προσβάσιμου συστατικού στη διατροφή μας όπως τα μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research προβάλλει πώς η ενσωμάτωση βρώσιμων μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την υπέρταση κάποιου. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι έχουν γραφτεί πολλά για τα οφέλη των συστατικών των μανιταριών στην υγεία, αλλά συχνά ήταν «δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως το ρόλο των μανιταριών ως διατροφικές παρεμβάσεις στην ανακούφιση της υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών».

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια, όπως η κορδιζεπίνη, η λοβαστατίνη, η εριταδενίνη και η εργοστερόλη, πιστεύεται ότι «επηρεάζουν άμεσα την έκφραση γονιδίων που προκαλούν καρδιαγγειακή» λειτουργία, λόγω του γεγονότος ότι είναι δομικά παρόμοια, μεταξύ άλλων, με την αδενοσίνη μια χημική ουσία που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. 

Όταν της ζητήθηκε να θέσει αυτά τα ευρήματα σε ένα πλαίσιο, η Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA και συγγραφέας του βιβλίου Recipe For Survival, δήλωσε στο Health ότι μια μερίδα μανιταριών -για τους ανθρώπους που δεν είναι αλλεργικοί, τουλάχιστον- θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  

«Στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα όχι και τόσο υγιεινής διατροφής, μπορεί να μην κάνει τεράστια ή σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο», εξήγησε, «αλλά όταν προστίθεται σε μια ποικίλη και συνολικά υγιεινή μεσογειακή ή DASH διατροφή, μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο». 

Πώς τα μανιτάρια επηρεάζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση 

Στην ανασκόπησή τους, οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν ότι τα βρώσιμα μανιτάρια είναι από καιρό γνωστό ότι είναι «λειτουργικά τρόφιμα» που χρησιμεύουν ως πλούσιος βιοενεργός πόρος, δηλαδή περιέχουν ενώσεις που διεγείρουν σωματικές δράσεις που δημιουργούν συνολική καλή υγεία. Τα βιοδραστικά τρόφιμα έχουν μελετηθεί ως προληπτικά εργαλεία όχι μόνο για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και για τον καρκίνο, μεταξύ άλλων παθήσεων.

μανιταρια 

Η ανασκόπηση σημειώνει ότι τα μανιτάρια ενσωματώνονται συχνά σε καρδιο-υγιείς προσεγγίσεις διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα. 

Ο Dr. Hunnes πρόσθεσε ότι τα μανιτάρια είναι γνωστό ότι «περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα καλίου ανά μερίδα». Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 11% της DV (ημερήσια αξία) ή μεταξύ 300 και 400mg. Εξήγησε ότι το κάλιο αποτελεί σημαντικό συστατικό τόσο της δίαιτας DASH όσο και της μεσογειακής διατροφής, λόγω του ότι «μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. «Τα μανιτάρια συζητούνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά και όχι ως το συγκεκριμένο μαγικό στη διαχείριση της υπέρτασης», δήλωσε στο Health η Mary Ellen DiPaola, RD, CDE, IBCLC, ανώτερη διαιτολόγος εξωτερικών ιατρείων του UCSF. «Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που δεν σχετίζονται με τη διατροφή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  

Αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσεις την αρτηριακή πίεση

Η δύναμη των βιοδραστικών ενώσεων

Εξετάζοντας την ανασκόπηση, ο Dr. Hunnes επεσήμανε το γεγονός ότι 1 μερίδα -ή 84 γραμμάρια- ωμών, βρώσιμων μανιταριών αύξησε τα επίπεδα μακροθρεπτικών συστατικών (5%), διαιτητικών ινών (2%-6%), ριβοφλαβίνης (15%), καλίου (11%), νιασίνης (13%-26%), χαλκού (13%-22%), βιταμίνης D (9%-11%) και χολίνης (14%). «Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα βιοδραστικά συστατικά παίζουν ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό, στα επίπεδα κυκλοφορίας ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο», εξήγησε.  

Υγιεινή διατροφή για την καρδιά 

Η έρευνα ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα όσα καταναλώνουμε μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για την καλύτερη υγεία της καρδίας συνιστώνται φυτικές, πλήρεις τροφές, όπως αποδεικνύεται τόσο από τη μεσογειακή δίαιτα όσο και από τη δίαιτα DASH. Επιπλέον, οι υγιεινές συμπεριφορές του τρόπου ζωής που περιλαμβάνουν την άσκηση, τη διαχείριση του στρες, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη διαχείριση άλλων συννοσηροτήτων με καρδιακές παθήσεις είναι το κλειδί.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  

Οι συγγραφείς της έρευνας διευκρινίζουν ότι τα μανιτάρια από μόνα τους δεν αποτελούν τη μοναδική απάντηση και ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για την κατανόηση των βιοδραστικών τους ενώσεων και του τρόπου με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την υπέρταση. «Έτσι, τα βρώσιμα μανιτάρια έχουν πολλά περιθώρια στις κλινικές αξιολογήσεις που καθιστούν αναγκαία τη φυλογενετική και τοξικολογική ανάλυση των βιοδραστικών συστατικών των μανιταριών», καταλήγουν.  

«Μια διατροφή ολικής αλέσεως, με βάση τα φυτά, η οποία ποικίλλει ως προς τα είδη των φυτικών τροφών που καταναλώνονται -ιδίως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα χόρτα- μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς».

Διάβασε επίσης:

Καφές από μανιτάρια; Κι όμως είναι η λύση για να ελαττώσεις την καφεΐνη

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη τα οφέλη των μανιταριών. Αποτελούν ένα εξαιρετικό superfood των οποίων η γήινη γεύση και η θρεπτική τους πυκνότητα τα έχουν κάνει ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Ένα συστατικό όμως για το οποίο προφανώς δεν φαίνονται ως υποκατάστατο είναι ο καφέςΠρόσφατα, έχει γίνει δημοφιλής ο καφές από μανιτάρια καθώς, όπως ισχυρίζονται πολλοί, τους βοηθά  να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Ο καφές με μανιτάρια δεν είναι κάτι νέο

Ο καφές με μανιτάρια έχει γίνει πρόσφατα μία νέα μόδα,  αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Σύμφωνα με το Healthline.com, τα μανιτάρια χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατο του καφέ στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κόκκοι καφέ δεν ήταν διαθέσιμοι. «Υπάρχει επίσης μια εκτεταμένη ιστορία μαγειρικής και ιατρικής χρήσης μανιταριών στις ασιατικές χώρες, ειδικά για την κινεζική ιατρική, για τα θρεπτικά του στοιχεία στην υγεία μας», αναφέρει η Healthline.

Ένα άρθρο του Food52.com δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση του καφέ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα μανιτάρια Chaga ήταν εγγενή στη Φινλανδία και όταν ο καφές ήταν ελλιπής, οι Φινλανδοί χρησιμοποιούσαν αυτόν τον φυσικό πόρο από ανάγκη. Ωστόσο, τώρα που είναι σύνηθες να αποφεύγουμε κάποια φαγητά ή ποτά που ερεθίζουν το σώμα μας – πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ευαισθησίες στην καφεΐνη και στομαχικές διαταραχές λόγω του καφέ – η εκδοχή του ροφήματος από μανιτάρια είναι μια επιλογή.

Δες εδώ τα οφέλη του καφέ από μανιτάρια 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 4 τρόποι με τους οποίους η πρωτεΐνη μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγονταςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr