Now Reading
Προβιοτικά: Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τα παίρνεις για να έχουν αποτέλεσμα

Προβιοτικά: Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τα παίρνεις για να έχουν αποτέλεσμα

Avatar photo
Προβιοτικά: Ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική να τα παίρνεις

Προγραμμάτισε την ώρα που σε βολεύει περισσότερο να παίρνεις τα προβιοτικά σου και τήρησέ τη καθημερινά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη μικροοργανισμών. Υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως για παράδειγμα το γιαούρτι, τα βρίσκουμε όμως διαθέσιμα και ως συμπληρώματα διατροφής.

Η λήψη προβιοτικών γίνεται για να βοηθήσει τον οργανισμό σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, ειδικά για πεπτικές παθήσεις όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο αποτελείται από όλους τους μικροοργανισμούς που ζουν στον πεπτικό σωλήνα.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ποιοι τύποι προβιοτικών είναι καλύτεροι για ποιες συνθήκες, ποια ώρα της ημέρας να πρέπει να λαμβάνεται το προβιοτικό ή εάν τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με τροφή.

Πώς να πάρεις προβιοτικά

Προβιοτικά: Ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική να τα παίρνεις

Τα προβιοτικά έρχονται σε διάφορες μορφές. Μπορείς να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, kimchi, ξινολάχανο, kombucha και miso. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις προβιοτικά υπό τη μορφή συμπληρώματος σε κάψουλες ή υγρή μορφή.

Έναρξη προβιοτικών

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου προτού ξεκινήσεις να λαμβάνεις κάποιο προβιοτικό υπό τη μορφή συμπληρώματος. Κάθε συμπλήρωμα περιέχει διαφορετικές μορφές και στελέχη. Ως εκ τούτου, ένας ειδικός μπορεί να σε κατευθύνει ποιο είναι το καταλληλότερο συμπλήρωμα προβιοτικών για τη δική σου περίπτωση.

Έρευνες σχετικά με το ποια ώρα της ημέρας πρέπει να λαμβάνονται προβιοτικά και με ποια είδη τροφής πρέπει να λαμβάνονται για το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, έχουν γίνει όμως δεν έχει επιτευχθεί κάποια γενική συμφωνία από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι εμπειρικοί κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν για το πώς είναι πιο αποτελεσματικό να προσλαμβάνεις  προβιοτικά.

Μια μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει εάν αυτό που τρως ή πίνεις μαζί με τα προβιοτικά επηρεάζει τον τρόπο δράσης τους. Το πείραμα δεν έγινε σε ανθρώπους αλλά αντίθετα ήταν μια in vitro μελέτη (χωρίς χρήση ζωντανού οργανισμού) χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο του πεπτικού σωλήνα.

Θέλεις να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου; Δες εδώ το συμπλήρωμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το στέλεχος στη μελέτη ήταν Lactobacillus fermentum K73. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζούσε περισσότερο όταν αναμίχθηκε με γάλα αντί νερό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η λήψη ενός προβιοτικού με γάλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη λήψη του με νερό. Αλλά οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα ότι αυτό έκανε σημαντική διαφορά στη σύνθεση του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου.

Μια μελέτη του 2017 από την Ιταλία εξέτασε έναν συνδυασμό Bifidobacterium longum και Lactobacillus rhamnosus, δύο τύπων βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα προβιοτικά είτε 30 λεπτά πριν είτε 30 λεπτά μετά το πρωινό. Ο χρόνος δεν έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα, καθώς και οι δύο ομάδες αποδείχθηκε ότι είχαν αύξηση στα «καλά» και μείωση στα «κακά» βακτήρια στο έντερό τους.

Θέλεις να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου; Δες εδώ το συμπλήρωμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάροςΤα πρεβιοτικά είναι επίσης σημαντικά κατά τη λήψη προβιοτικών. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα μέρη φυτών που γίνονται τροφή για τα προβιοτικά (και τους υπάρχοντες μικροοργανισμούς στο μικροβίωμα του εντέρου). Ορισμένες πηγές τροφίμων πρεβιοτικών είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές, σόγια), τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα προϊόντα σιταριού και οι αγκινάρες.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος λήψης προβιοτικών. Βασίζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου, στο πώς δομεί την ημέρα του και αν τα προβιοτικά προκαλούν παρενέργειες.

Πότε να παίρνεις προβιοτικά: πρωί ή βράδυ;

Προβιοτικά: Ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική να τα παίρνειςΟι περισσότερες κλινικές δοκιμές προβιοτικών δεν περιλαμβάνουν την ώρα της ημέρας που λήφθηκαν τα συμπληρώματα. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι η ώρα της ημέρας δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο. Επομένως, η καλύτερη στιγμή για να πάρεις ένα προβιοτικό μπορεί να είναι η ώρα που είναι πιο βολική να το πάρεις, ώστε να αποκομίσεις τα οφέλη του. Προγραμμάτισε ποια στιγμή μέσα στη μέρα σε βολεύει να παίρνεις το προβιοτικό σου και βάλε υπενθύμιση ώστε να το παίρνεις καθημερινά την ίδια ώρα.

Διάβασε επίσης:

Το έντερο σου συνδέεται άρρηκτα με την ψυχολογία σου- Ανακάλυψε πώς θα τα φέρεις σε ισορροπία

Έχεις νιώσει ποτέ πεταλούδες στο στομάχι; Ένιωσες ένα στιγμιαίο αίσθημα όταν κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί; Ή ένιωσες το στομάχι σου να «γίνεται κόμπος» όταν ήσουν έτοιμη να αντιμετωπίσεις κάποιους μπελάδες;

γυναικα σε σταση γιογκαΑυτά τα συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του εντέρου και του νευρικού συστήματος – δηλαδή του τον εγκέφαλού μας- και έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία του εντέρου και η ψυχική υγεία είναι στενά συνυφασμένες.

Δες εδώ πώς θα τα φέρεις σε ισορροπία

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10 επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στο σώμα μας
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST