Now Reading
Μην πίνεις καφέ πριν πας για ψώνια- Πώς οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ξοδεύεις περισσότερα

Μην πίνεις καφέ πριν πας για ψώνια- Πώς οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ξοδεύεις περισσότερα

Avatar photo

Πριν πας για ψώνια, μην πιεις καφέ. Το λένε οι έρευνες!

Καθώς η Black Friday είναι προ των πυλών, η περίοδος των εορταστικών αγορών θα είναι σύντομα σε πλήρη εξέλιξη. Αλλά ακόμη και στις γιορτές – ίσως ακόμη περισσότερο στις γιορτές – το να πετύχεις τις μεγάλες προσφορές και να τηρείς έναν προϋπολογισμό είναι το κλειδί για τις καλύτερες αγορές (αλλά και για την τσέπη σου). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις, αλλά ένας από τους λιγότερο γνωστούς είναι να …αποφύγεις τον καφέ πριν βγεις για ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Γιατί; Επειδή αυτό το κάτι που σου δίνει την ενέργεια να ψωνίσεις μέχρι τελικής πτώσεως, σε κάνει επίσης να ξοδεύεις και περισσότερα.

Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση καφέ πριν τα ψώνια με σημαντικά υπερβολικές δαπάνες

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing εξέτασε πώς η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τις συνήθειες δαπανών μας. Στη μελέτη, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα διεξήγαγε 4 πειράματα: 3 πειράματα ήταν σε καταστήματα λιανικής και ένα πείραμα ήταν διαδικτυακό. Για τα πειράματα στα καταστήματα, μια μηχανή εσπρέσο τοποθετήθηκε στις εισόδους δύο καταστημάτων οικιακών ειδών στη Γαλλία και σε ένα πολυκατάστημα στην Ισπανία. Σε καθένα από τα τρία πειράματα, που έγιναν σε περίπου 300 αγοραστές προσφέρθηκε ένας δωρεάν καφές όταν μπήκαν στο κατάστημα. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες δόθηκαν φλιτζάνια που περιείχαν καφέ με καφεΐνη, ενώ τα υπόλοιπα φλιτζάνια γεμίστηκαν με ντεκαφεϊνέ ή νερό. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το ρόφημά τους πριν από τις αγορές τους και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις αποδείξεις τους με τους ερευνητές.

Αποδεικνύεται ότι οι αγοραστές που επέλεξαν καφέ με καφεΐνη αγόρασαν περισσότερα είδη και ξόδεψαν περισσότερα χρήματα από εκείνους που επέλεξαν καφέ χωρίς καφεΐνη ή νερό. Οι αγοραστές που έπιναν καφεΐνη αγόραζαν επίσης περισσότερα μη απαραίτητα – πράγματα όπως αρωματικά κεριά και αρώματα – σε σύγκριση με άλλες ομάδες. 

Το πείραμα διαδικτυακών αγορών απέφερε παρόμοια αποτελέσματα

Συνολικά 200 φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση τον τύπο του καφέ που τους έδιναν: καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ. Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια λίστα με 66 προϊόντα και ρωτήθηκαν ποια είδη θα ήθελαν να αγοράσουν. Οι μαθητές με καφεΐνη επέλεξαν παρορμητικές αγορές (πράγματα όπως ακόμη και συσκευή μασάζ) σε υψηλότερες τιμές από τους ομολόγους τους που δεν περιείχαν καφεΐνη. Αντίθετα, η ομάδα καφέ χωρίς καφεΐνη εστιάζει κυρίως στην αγορά πρακτικών ειδών όπως σημειωματάρια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dipayan Biswas, PhD, αποκαλύπτει γιατί η πρόσληψη καφεΐνης πριν από τα ψώνια οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα αυθόρμητων δαπανών. «Η καφεΐνη, ως ισχυρό διεγερτικό, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που διεγείρει το μυαλό και το σώμα. Αυτό οδηγεί σε μια υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παρορμητικότητα και μειώνει τον αυτοέλεγχο», εξηγεί ο Δρ Biswas σε ένα δελτίο τύπου.

Η μελέτη είναι μια υπενθύμιση για να προσέχουμε τι παρακινεί τις αγορές μας. «Ενώ μέτριες ποσότητες πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να έχουν θετικά οφέλη για την υγεία, μπορεί να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες από την κατανάλωση καφεΐνης όταν ψωνίζεις», σημειώνει ο Δρ Biswas. Ίσως είναι καλύτερο να απολαμβάνουμε λοιπόν  τον καφέ μας μετά από τα ψώνια μας — ίσως ως ανταμοιβή για τη διατήρηση της λίστας που έχουμε σημειώσει από πριν και όχι της αλόγιστης καταναλωτικής μας μανίας-.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top