Now Reading
Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Υπάρχει επιστημονική απάντηση

Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Υπάρχει επιστημονική απάντηση

Avatar photo
Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει επιστημονική απάντηση

Το να καθυστερείς είναι μια τάση που μερικοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη διαρκή αργοπορία σε δουλείες και ραντεβού, όπως η αντίληψη του χρόνου, η διαχείριση του χρόνου και η προσωπικότητα.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που δεν είναι ποτέ συνεπής στην ώρα ενός ραντεβού, είτε πρόκειται για μεσημεριανό ραντεβού είτε για συνάντηση εργασίας. Υπάρχει όμως μια καλή εξήγηση για το λόγο που κάποιοι άνθρωποι αργούν πάντα.
Η συνήθεια να καθυστερείς πιθανώς οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αντίληψη του χρόνου, η διαχείριση του χρόνου και η προσωπικότητα, λένε οι ειδικοί.
«Είναι πιθανό να υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο που κάνει μερικούς ανθρώπους να καθυστερούν στις συναντήσεις επειδή υποτιμούν τον χρόνο που θα τους πάρει για να φτάσουν εκεί», ο Hugo Spiers, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο The College London και ο συν-συγγραφέας μιας μελέτης του 2017 στο περιοδικό Hippocampus , δήλωσε στο Live Science.

Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει επιστημονική απάντησηΟ ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται ορισμένες πτυχές του χρόνου, όπως το να θυμάται πότε πρέπει να κάνει κάτι και πόσο χρόνο χρειάζεται, είπε ο Spiers. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience προτείνει ότι οι νευρώνες στον ιππόκαμπο που λειτουργούν ως «χρονικά κύτταρα» συμβάλλουν στην αντίληψη και τη μνήμη των γεγονότων, αλλά το γιατί ακριβώς μερικοί άνθρωποι υποτιμούν διαρκώς τον χρόνο είναι ασαφές.
Ένας παράγοντας μπορεί να είναι το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με έναν χώρο. Για τη μελέτη του 2017, ο Spiers ζήτησε από 20 φοιτητές που είχαν πρόσφατα μετακομίσει στο Λονδίνο να σχεδιάσουν έναν χάρτη της περιοχής του κολεγίου τους και να υπολογίσουν τους χρόνους ταξιδιού σε διαφορετικούς προορισμούς. Ενώ οι εκτιμήσεις χώρου των μαθητών διευρύνθηκαν εάν γνώριζαν καλά μια περιοχή, το εύρος του χρόνου ταξιδιού τους συρρικνώθηκε με την εξοικείωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που καθυστερούν μπορεί να μην υπολογίζουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν εργασίες που δεν σχετίζονται με το ταξίδι, όπως η προετοιμασία το πρωί. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Memory & Cognition λέει ότι κάνουμε εκτιμήσεις χρόνου με βάση τον χρόνο που πιστεύουμε ότι μας είχαν πάρει οι εργασίες στο παρελθόν, αλλά οι μνήμες και οι αντιλήψεις μας δεν είναι πάντα ακριβείς.
«Εάν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση μιας εργασίας, είναι πιο πιθανό να υποτιμήσουμε πόσο χρόνο θα πάρει», δήλωσε η Emily Waldum, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Campbell στη Βόρεια Καρολίνα και η κύρια συγγραφέας ενός 2016. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, είπε στο Live Science σε ένα email. Στη μελέτη, ο Waldum διαπίστωσε ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μουσική, μπορούν να διαστρεβλώσουν την αίσθηση του χρόνου.

Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει επιστημονική απάντηση
Συγκεκριμένα, ο Waldum έδειξε ότι όταν έκαναν μια εργασία με ερωτήσεις γενικής γνώσης, μερικοί άνθρωποι υπολόγισαν λανθασμένα τη διάρκεια της εργασίας με βάση τον αριθμό των τραγουδιών που άκουσαν να παίζονται στο παρασκήνιο. Οι νεότεροι ενήλικες είχαν την τάση να διογκώνουν τις εκτιμήσεις του χρόνου τους αν άκουγαν τέσσερα σύντομα τραγούδια σε σύγκριση με δύο μεγαλύτερα τραγούδια, κάτι που δεν φαινόταν να επηρεάζει την αντίληψη του χρόνου από τους ηλικιωμένους.
Ένας άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Σε μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Virtual Reality, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να υπολογίσουν τη διάρκεια των περισσότερο ή λιγότερο πολυσύχναστων προσομοιωμένων ταξιδιών με το μετρό. Διαπίστωσαν ότι οι πολυσύχναστες μετακινήσεις ένιωθαν ότι χρειάζονταν 10% περισσότερο χρόνο από τις λιγότερο πολυάσχολες διαδρομές, γεγονός που συνδέθηκε με τη δυσάρεστη εμπειρία.

Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει επιστημονική απάντηση

Η προσωπικότητα παίζει επίσης ρόλο στην χρονική καθυστέρηση. Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η μειωμένη ευσυνειδησία, μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους να ξεχάσουν εργασίες που είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρων, είπε ο Waldum. «Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την επικαιρότητα ενός ατόμου είναι το πόσο επιρρεπής είναι να κάνει πολλαπλές εργασίες».
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Cognitive Psychology έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα είναι λιγότερο πιθανό να θυμηθούν και να ολοκληρώσουν άλλες προγραμματισμένες εργασίες στην ώρα τους. «Τα καλύτερα σχέδια μπορεί να αποτύχουν απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετούς πόρους προσοχής για να τα υλοποιήσουμε με επιτυχία», είπε ο Waldum.

νεα γυναικαΟι αργοπορημένοι μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως τέτοιο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που τρέχουν πίσω από το πρόγραμμα λένε στον εαυτό τους και στους άλλους ότι μπορούν να είναι ακριβείς. «Μπορούμε να είμαστε στην ώρα μας όταν έχει σημασία, όταν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την καθυστέρηση μας, όπως να χάσουμε μια πτήση»
Ελλείψει προθεσμίας, ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι συχνά χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medical Science Monitor διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να εκτιμήσουν το πέρασμα του χρόνου.

Αργοπορείς συνεχώς σε ραντεβού; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει επιστημονική απάντηση
Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι στην ώρα τους επειδή καθυστερούν εσκεμμένα τις εργασίες. «Η καθυστέρηση μπορεί να είναι σύμπτωμα αναβλητικότητας», είπε στο Live Science ο Fuschia Sirois, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία. Η αναβλητικότητα συνήθως έχει τις ρίζες της σε μια δύσκολη συναισθηματική σχέση με το έργο, είπε ο Sirois.
Η διαφορά μεταξύ της αναβλητικότητας και της καθυστέρησης είναι ότι η τελευταία επηρεάζει τη σχέση μας με τους άλλους, είπε ο Pacie. «Οι ίδιοι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι καθυστερούμε πάντα είναι οι άνθρωποι που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, επομένως μπορεί να είμαστε πολύ πληγωμένοι όταν λέμε ότι μπορούμε να είμαστε στην ώρα μας όταν έχει σημασία».

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι διαρκώς αργοπορημένοι για να είναι ακριβείς στις συναντήσεις και να αποφεύγουν να απογοητεύουν φίλους και αγαπημένα πρόσωπα; Ο αυτοαποκαλούμενος «timebender» μπορεί να ρυθμίσει ξυπνητήρια και υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό του. Μια άλλη δοκιμασμένη τακτική της είναι να ορίζει προθεσμίες πριν από την εκδήλωση.

Διάβασε επίσης:

Χαμογελάτε! Δεν είναι μόνο μεταδοτικό κάνει καλό και στην καρδιά

‘Oλοι γνωρίζουμε την ευεξία που προκαλεί το χαμόγελο στον οργανισμό μας αλλά και το πόσο ομορφαίνει την ψυχή και το πρόσωπό μας! Πολλές συζητήσεις επι συζητήσεων έχουν γίνει γι’ αυτό το «ρημάδι» το χαμόγελο που δεν κοστίζει τίποτα κι όμως πόσο πολύτιμο είναι για την ψυχολογία μας! Πόσες φορές εκνευριζόμαστε που μπαίνει κάποιος μέσα σε έναν χώρο, στο γραφείο για παράδειγμα και λέει καλημέρα μέσα από τα δόντια του! Τι θα σου κόστιζε φίλε να έσκαγες ένα ωραίο γεμάτο λαχταριστό χαμόγελο που θα γέμιζε με την ενέργειά του όχι μόνο εσένα αλλά και όλον τον χώρο θετικότητα!

γέλιο οφέλη στην καρδια

Πολλά ακούμε, διαβάζουμε, συζητάμε για το χαμόγελο αλλά οι επιστήμονες έχουν ακόμη έναν λόγο να το αποκαλούν «το μυστικό της μακροζωίας», κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται από μελέτες το γέλιο κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς μας. Αποδεικνύεται ότι ολόκληρο το «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» , και αυτό δεν είναι καθόλου αστείο.

Δες εδώ τα οφέλη του γέλιου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτό το αρχαίο κινέζικο τσάι με μια γουλιά επιταχύνει την απώλεια βάρους και αποτρέπει τον διαβήτη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα φρούτα στο smoothie μπορούν να ξεκλειδώσουν τον μεταβολισμό σου- Δες ποια να συμπεριλάβεις



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST