Now Reading
Βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν ή μετά το φαγητό; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και χρόνος

Βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν ή μετά το φαγητό; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και χρόνος

Avatar photo
γυναικά που χαμογελάει

Όλα όσα πρέπει να κάνει για γέρα δόντια, ούλα και για μία σωστή στοματική υγιεινή.

Είσαι σίγουρη ότι βουρτσίζεις τα δόντια σου με τον σωστό τρόπο; Ίσως εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις πόσα λάθη κάνεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, σχετικά με την υγιεινή των δοντιών σου. Είναι σωστό να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του μετά το πρωινό; Και πρέπει να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα πριν ή μετά το βούρτσισμα; Οι οδοντίατροι αποκαλύπτουν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο θέμα της στοματικής υγιεινής.

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ένα τελετουργικό που οι περισσότεροι από εμάς εκτελούμε συνήθως δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί το κάνουν εντελώς λάθος. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν παραλείψει τις συνήθεις οδοντιατρικές επισκέψεις λόγω του covid, είναι απαραίτητο να διατηρείς καλή στοματική υγιεινή προκειμένου να αποφύγεις τυχόν επώδυνα επείγοντα περιστατικά. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή, από το τώρα, για να ελέγξεις την ορθότητα της τεχνικής του βουρτσίσματος των δοντιών σου.  

χαμόγελο

Βούρτσισε τα δόντια σου πριν το πρωινό 

Είναι η πανάρχαια συζήτηση: πρέπει να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του πριν ή μετά το πρωινό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή πρακτική είναι η πρώτη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, συσσωρεύονται πολλά βακτήρια στη στοματική κοιλότητα και σχηματίζεται πλάκα. Έτσι, όταν ξυπνάς, είναι καλό να απομακρύνεις αυτές τις συσσωρεύσεις πριν φας πρωινό και ξεκινήσεις τη μέρα σου. 

γυναικά σε νιπτήρα με οδοντόβουρτσα

Χρησιμοποίησε μια καλή φθοριούχο οδοντόκρεμα 

Μια ελάχιστη ποσότητα μιας καλής φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι αρκετή. Το βράδυ, προσπάθησε να μην ξεπλένεις μετά το βούρτσισμα, ώστε να αφήσεις ένα απόθεμα φθορίου που θα βοηθήσει στην επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου των δοντιών και στην πρόληψη της τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τα γεύματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ με φθόριο για να διατηρήσεις το σμάλτο σου ισχυρό. 

οδοντοβουρτσες

Ο κανόνας των 45 μοιρών 

Τοποθέτησε την κεφαλή της βούρτσας στα κάτω δόντια και, στη συνέχεια, τοποθέτησε τις τρίχες σε γωνία 45 μοιρών προς τη γραμμή των ούλων. Προσπάθησε να διατηρείς αυτή τη γωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος, καθώς είναι η πιο αποτελεσματική γωνία για την απομάκρυνση της πλάκας και των μικροβίων. 

Βούρτσισε τα δόντια σου με μικρές κυκλικές κινήσεις 

Κάνε μικρές κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα, επαναλαμβανόμενες αρκετές φορές, στην επιφάνεια κάθε δοντιού. Βούρτσισε πρώτα την εξωτερική, και στη συνέχεια προχώρησε στην αποφρακτική -ή μασητική- επιφάνεια, και πάλι με ωραίες κυκλικές κινήσεις που πρέπει να εκτελούνται γύρω-γύρω. Κάνε το ίδιο με τα πάνω δόντια. Για να καθαρίσεις τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, από την άλλη πλευρά, γείρε τη βούρτσα κάθετα και κάνε μικρές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. 

Να βουρτσίζεις πάντα τη γλώσσα σου 

Η γλώσσα είναι φορέας καλών και κακών βακτηρίων, αλλά η εγγύτητά της στο πίσω μέρος του λαιμού σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενεί ιούς στην περιοχή αυτή. Το βούρτσισμα βοηθά στη φρεσκάδα της αναπνοής και στον καθαρισμό του στόματος από τα βακτήρια. Τράβηξε τη γλώσσα προς τα έξω και βούρτσισε την επιφάνειά της αρκετές φορές με μεγάλες, απαλές κινήσεις. 

  γυναικά που χαμογελάει

Κάνε τα βήματα με τη σωστή σειρά 

Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να βουρτσίζουμε πρώτα τα δόντια, μετά το οδοντικό νήμα και να ξεπλένουμε τελευταία, οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάξουμε εντελώς τη σειρά. 

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Ξεκίνησε ξεπλένοντας με ένα στοματικό διάλυμα για να διεγείρετε τους σιελογόνους αδένες, οι οποίοι βοηθούν στην προστασία των ούλων από τα επιβλαβή βακτήρια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεπλένεις μετά το βούρτσισμα των δοντιών σου, καθώς αυτό θα απομακρύνει ορισμένες από τις ευεργετικές ουσίες που απελευθερώνονται από την οδοντόκρεμα.  

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα τροφών. Τέλος, βούρτσισε τα δόντια σου με οδοντόκρεμα για δύο λεπτά. 

  ροζ οδοντοκρεμα

Βούρτσισμα μεταξύ των δοντιών 

Είτε χρησιμοποιείς απλό ή οδοντικό νήμα, οδοντόβουρτσα ή στοματικό διάλυμά, θα πρέπει επίσης να καθαρίζεις ανάμεσα στα δόντια. Και καλό είναι να το κάνεις αυτό πριν από το βούρτσισμα, διότι όσο περισσότερο μπορείς να απομακρύνεις τα υπολείμματα από τα δόντια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εισχωρήσει η οδοντόκρεμα ανάμεσα στα δόντια και το φθόριο να φτάσει στα λιγότερο προσβάσιμα σημεία.  

Λευκά δόντια με μια κίνηση χωρίς να επισκεφθείς οδοντίατρο; Kι όμως γίνεται

Ξεχάστε το επαγγελματικό ραντεβού για λεύκανση. Σήμερα είναι η μέρα! Είναι παραμονές ενός νέου χρόνου και ήρθε η ώρα να χαμογελάσεις, να χαιρετήσεις την οικογένεια σου και του φίλους σου και να βγάλετε όμορφες, χαρούμενες φωτογραφίες. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Τα δόντια σου δεν έχουν την απόχρωση που θα ήθελες.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό ή ανθυγιεινό στο να έχεις κίτρινα δόντια, δεν πειράζει να θέλεις να τα αλλάξεις. Και ίσως το να κλείνεις το στόμα σου για κάθε φωτογραφία θα είναι πάντα  πολύ εύκολο να το επετεύχθη. Ωστόσο, τα επαγγελματικά ραντεβού για λεύκανση μπορεί να μειώσουν δραματικά τις οικονομίες σου, και η κανονική οδοντόκρεμα δεν είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει. Ο αγώνας για τη λεύκανση των δοντιών δεν τελειώνει εκεί, για αυτόν το λόγο συγκεντρώσαμε διάφορα γρήγορα tips για να προλάβεις τους λεκέδες προτού εμφανιστούν, να αφαιρέσεις τους παγιωμένους λεκέδες και να φωτίσεις το χαμόγελό σου.

Για να φωτίσεις τα δόντια σου, δοκίμασε τα μαντηλάκια υπεροξειδίου (κοινώς οξυζενέ)

Το υπεροξείδιο «λευκαίνει»  το σμάλτο με σκοπό να μηδενίσει το κιτρίνισμα. Αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσεις ακριβές ταινίες λεύκανσης με υπεροξείδιο για να κάνεις τη δουλειά σου. Αντ’ αυτού, δημιούργησε τις δικές σου.

Για να το κάνεις, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα: Μούλιασε βαμβάκι σε 1 κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του υδρογόνου (κοινώς οξυζενέ) και αποσταγμένο νερό και κλειστό σε μία αεροστεγή σακούλα. Πριν από μια εκδήλωση ή επίσημη συνάντηση, σκούπισε τα δόντια σου με το βαμβάκι και άφησε το να δράσει για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια ξέπλυνε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
leticia βασιλισσα

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top