Now Reading
Πώς μια μάλλινη κουβέρτα μπορεί να σε κάνει να κοιμάσαι σαν πουλάκι

Πώς μια μάλλινη κουβέρτα μπορεί να σε κάνει να κοιμάσαι σαν πουλάκι

Avatar photo

Σύμφωνα με μία μελέτη η χρήση μιας μάλλινης- βαριάς κουβέρτας μπορεί να ενισχύσει φυσικά μια βασική ορμόνη του ύπνου. Μια μικρή σουηδική μελέτη διαπίστωσε ενδείξεις αυξημένης μελατονίνης σε υγιείς ενήλικες που χρησιμοποιούσαν μια κουβέρτα με βάρος πριν από τον ύπνο.

Για πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με το άγχος και τον κακό ύπνο, οι κουβέρτες είναι μια ζεστή, πολυτέλεια ευεξίας που αξίζει τη μικρή επένδυση. Αμέτρητοι αγοραστές ορκίζονται στα ηρεμιστικά οφέλη των κουβερτών με βάρη, αναφέροντας καλύτερο ύπνο, χαμηλότερο στρες και άγχος και συνολικά αυξημένα συναισθήματα χαλάρωσης. Αν νιώθεις ότι σε βοηθάει να κοιμηθείς και να χαλαρώσεις, αυτό είναι υπέροχο. Το χειρότερο σενάριο: Δεν είναι για σένα οπότε την επιστρέφεις ή την χαρίζεις ως ένα ευγενικό δώρο. 

 

Αλλά από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα υποτιθέμενα οφέλη του να ξαπλώνεις κάτω από μια κουβέρτα με βάρη. Γι’ αυτό ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία διεξήγαγαν μια μικρή μελέτη για να διαπιστώσουν αν η χρήση μιας κουβέρτας με βάρη -σε σύγκριση με τη χρήση μιας ελαφριάς κουβέρτας- μπορεί όντως να βοηθήσει στην ενίσχυση χημικών ουσιών που προάγουν τον ύπνο, όπως η μελατονίνη και η ωκυτοκίνη, και να μειώσει μηχανισμούς που σχετίζονται με το στρες, όπως η παραγωγή κορτιζόλης και η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν τα υγιή πρότυπα ύπνου. 

 Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι έξι νέοι, υγιείς ενήλικες (15 άνδρες και 11 γυναίκες). Σε μια συνεδρία καλύφθηκαν με μια κουβέρτα που ζύγιζε περίπου το 12% του σωματικού τους βάρους για μια ώρα πριν από τον ύπνο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα παράθυρο ύπνου διάρκειας οκτώ ωρών. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου κατά τη διάρκεια της ώρας πριν από τον ύπνο για να μετρήσουν τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις μελατονίνης και άλλων ορμονών. Στην επόμενη συνεδρία, οι συμμετέχοντες καλύφθηκαν με μια ελαφριά κουβέρτα 2,4 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους για τη νύχτα. 

 

Τελικά, τα αποτελέσματα διαπίστωσαν μία άλλη σημαντική διαφορά στα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της κορτιζόλης, της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, του υποκειμενικού αισθήματος υπνηλίας ή της συνολικής διάρκειας του ύπνου των συμμετεχόντων. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν κάτω από μια μαλλίνη κουβέρτα  για μια ώρα πριν από τον ύπνο, παρουσίασαν περίπου 32% αύξηση της συγκέντρωσης μελατονίνης στο σάλιο σε σύγκριση με όταν χρησιμοποιούσαν την ελαφρύτερη κουβέρτα. 

Τεχνικές που θα βοηθήσουν να κοιμηθείς γρήγορα, σύμφωνα με τους ειδικούς ύπνου 

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από την επίφυση του εγκεφάλου και εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων στρες και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Η ίδια η μελατονίνη δεν μας βάζει για ύπνο σαν ένα μαγικό ηρεμιστικό. Αντίθετα, η απελευθέρωσή της, που προκαλείται από τη μείωση του φωτός στο τέλος της ημέρας, δίνει σήμα στα υπόλοιπα συστήματα ύπνου του σώματος να ξεκινήσουν και να σας ετοιμάσουν για να κοιμηθείτε τη νύχτα. Η μελατονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση και διατήρηση ενός βέλτιστου κιρκάδιου ρυθμού, του φυσικού και μοναδικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας. Ενώ το σώμα παράγει τη δική του μελατονίνη σε νυχτερινή βάση για να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία έναρξης του ύπνου, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να πάρεις μελατονίνη από εξωτερικές πηγές όπως από ορισμένα τρόφιμα – για παράδειγμα τα βύσσινα και το αγελαδινό γάλα, που περιέχουν μελατονίνη- ή συμπληρώματα μελατονίνης τα οποία οι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να χρησιμοποιείς μόνο όταν προσπαθείς να βοηθήσεις στην επαναφορά του βιολόγικου ρολογιού. 

 

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η χρήση μιας μάλλινης βαριάς κουβέρτας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σημαντική απελευθέρωση μελατονίνης κατά την ώρα του ύπνου, αν και είναι βέβαιο ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί αν η διεγερτική επίδραση στην έκκριση μελατονίνης παρατηρείται σε νυχτερινή βάση κατά τη συχνή χρήση μιας κουβέρτας με βάρη για εβδομάδες ή μήνες.  

 

Αν και αυτή η μελέτη είναι αρκετά μικρή και αποτελεί απλώς ένα πρώτο βήμα για τη διερεύνηση των οφελών των σταθμισμένων κουβερτών για την υγεία, υποδηλώνει ότι αυτό το άνετο, μοντέρνο αξεσουάρ ύπνου μπορεί πράγματι να προάγει θετικά τον ύπνο σε φυσιολογικό επίπεδο, υποστηρίζοντας όλες τις διθυραμβικές κριτικές για το προϊόν και τα ανέκδοτα εκεί έξω. 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ :INSTAGRAM

 

Η κουβέρτα της Meghan Markle που όλοι θέλουν να αγοράσουν μετά το βασιλικό ντοκιμαντέρ

Η κουβέρτα της Meghan Markle ενθουσίασε τους θαυμαστές της και «έτρεξαν» να την αγοράσουν, ώστε να αντιγράψουν το στυλ διακόσμησης του σπιτιού των Sussexes.

Ολοι μιλούν για την επερχόμενη σειρά «Harry & Meghan» του Netflix όπου θα ρίξει φως στα «ψηλά αλλά και τα κεφαλαία» γράμματα αυτής της ιστορίας αγάπης του ζευγαριού. Οι θαυμαστές του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle βλέποντας το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ παρατήρησαν το στυλ διακόσμησης του σπιτιού των Sussexes.

Στο τρέιλερ η Δούκισσα του Sussex εμφανίζεται με casual ρούχα. Ένα από τα πλάνα φαίνεται πίσω την Meghan σε μια πλπάτη καρέκλας μια κουβέρτα “Avalon” του Hermès (1.625 $). Πολλοί θαυμαστές «έτρεξαν» στην Google για να αναζητήσουν την κουβέρτα αυτή.

Η κουβέρτα προκάλεσε τέτοιο ενδιαφέρον που, σύμφωνα με το Women’s Wear Daily, «υπήρξε 500 τοις εκατό αύξηση της αναζήτησης στο Google για την φράση «Hermès blanket» και 850% αύξηση για τον φράση «Hermès blanket price» λίγο μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Camilla
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top