Now Reading
Οι μικρές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις για ένα λιγότερο σπάταλο σπίτι

Οι μικρές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις για ένα λιγότερο σπάταλο σπίτι

Avatar photo

Έχεις αναρωτηθεί πότε πόσο σου κοστίζουν οι μικρές καθημερινές συνήθειες που όλοι έχουμε και κάνουν συνολικά την οικιακή ζωή μας πιο σπάταλή, ενώ υπάρχουν πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Πολλοί από εμάς στοχεύουμε στο να ζήσουμε έναν πιο βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, αλλά αν οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ περίπλοκες ή επώδυνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τις διατηρήσουμε. Αντ’ αυτού, σκέψου να ξεκινήσεις από τα μικρά πράγματα για αρχή. Με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μικρές συνήθειες -όπως το να ξεφορτωθείς την πλαστική σφουγγαρίστρα ή να αλλάξεις από το απλό σε βιοδιασπώμενο σφουγγάρι κουζίνας- μπορούν να σώσουν από πολλά πλαστικά τη χωματερή. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι μικρές κινήσεις δεν θα διαταράξουν πολύ την καθημερινότητά σου αλλά θα κάνουν το νοικοκυριό σου λίγο λιγότερο σπάταλο.

  1. Παρελείψε το πλαστικό σφουγγάρι

Κάθε φορά που πετάς μια συνθετική λούφα, περισσότερο πλαστικό πλέγμα καταλήγει στη χωματερή. Πετώντας αυτό το αξεσουάρ μπάνιου μπορείς να αποτρέψεις πολλά περιττά απόβλητα με την πάροδο των ετών.

Αλλά πριν πιάσεις τη λούφα από φυσικές ίνες, -έχει αποδειχθεί ότι είναι χώροι αναπαραγωγής βακτηρίων-. Αντ’ αυτού, άλλαξε σε μια βούρτσα ντους με μαλακή τρίχα ή χρησιμοποίησε απλώς τα χέρια σου.

  1. Αντικατάστησε την πήλινη άμμο για τις γατούλες

Η άμμος από άργιλο είναι συσσωρευμένη, σκουπίζεται εύκολα και διατηρεί το σπίτι να μυρίζει φρεσκάδα, αλλά δεν είναι βιοδιασπώμενη, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάτσει σε μια χωματερή. Αντ’ αυτού, αναζήτησε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις από ξύλο, σπόρους χόρτου, καλαμπόκι ή κελύφη καρυδιών.

  1. Μην ξεχνάς να ανακυκλώνεις τα κουτιά από τις τροφές των κατοικίδιων

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να ανακυκλώνουμε κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως κουτιά αναψυκτικών και δοχεία τροφίμων μιας χρήσης, αλλά μην ξεχνάς να ανακυκλώνεις και τα κουτιά τροφής για τα κατοικίδια ζώα. Πολλές μάρκες, πωλούν κουτιά τροφής για σκύλους και γάτες από αλουμίνιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται. Απλώς πέταξε τα άδεια, -καθαρά κουτιά- στον κάδο ανακύκλωσης, όπως θα έκανες και με άλλα ανακυκλώσιμα αντικείμενα.

  1. Απέφυγε την αγορά προϊόντων καθαρισμού μιας χρήσης

Θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα και ταυτόχρονα να σώσεις τον πλανήτη; Αντί να αγοράζεις  ένα νέο πλαστικό μπουκάλι σαπούνι χεριών, απορρυπαντικό πιάτων ή σπρέι καθαρισμού κάθε φορά που τελειώνει, άλλαξε συνήθεια σε ένα από αυτά τα επαναγεμιζόμενα.

  1. Ξεφορτώσου το σφουγγάρι της κουζίνας

Επειδή τα αφρώδη σφουγγάρια κουζίνας φιλοξενούν βακτήρια, πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αντί να πετάς λοιπόν 52 σφουγγάρια στη χωματερή κάθε χρόνο, επένδυσε σε μια ανθεκτική βούρτσα πλυσίματος πιάτων, καθώς και σε μια ξύστρα ταψιού σιλικόνης για τις δύσκολες ακαθαρσίες. Αν σου λείπει το αφρώδες σφουγγάρι, επίλεξε ένα σφουγγάρι κυτταρίνης από πολτό ξύλου, αντί για τον κλασικό τύπο πολυουρεθάνης.

  1. Άλλαξε την πλαστική οδοντόβουρτσα

Καθώς οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στα φαρμακεία, αυτός είναι ένας αβίαστος τρόπος για να μειώσεις τα απορρίμματα του νοικοκυριού. Και την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μια νέα οδοντόβουρτσα, κράτησε την παλιά για τις εργασίες καθαρισμού του σπιτιού. Μπορείς επίσης να κοιτάξεις σας για επαναγεμιζόμενα γυάλινα δοχεία στοματικού διαλύματος και για οδοντικό βιοδιασπώμενο νήμα.

  1. Να βάζεις πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο

Ανεξάρτητα από το πόσα πιάτα είναι φορτωμένα στο πλυντήριο, αυτό θα χρησιμοποιήσει την ίδια ποσότητα νερού, για να αποφύγεις τη σπατάλη νερού, περίμενε μέχρι να γεμίσει πριν ξεκινήσεις την πλύση.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top