Now Reading
Καθάρισε τον φούρνο σου με οδοντόβουρτσα και άλλα φυτικά καθαριστικά που ήδη έχεις στην κουζίνα σου

Καθάρισε τον φούρνο σου με οδοντόβουρτσα και άλλα φυτικά καθαριστικά που ήδη έχεις στην κουζίνα σου

Avatar photo

Το να καθαρίσεις τον φούρνο σου είναι μια βαρετή και σχολαστική διαδικασία που όμως πρέπει να κάνεις αραιά και που!

Η καθαριότητα του φούρνου είναι ίσως από τα πιο βαρετά πράγματα που έχεις να κάνεις, αλλά πρέπει. Αφορά την υγεία σου και μόνο, οπότε δε χωράει λόγος να το αφήσεις για κάποια άλλη μέρα. Είναι από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ και καλό είναι να την συντηρούμε.

Στην καθαριότητα του φούρνου συνήθως για γρηγοράδα χρησιμοποιούμε έντονα χημικά προϊόντα, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας αλλά και μυρίζουν πολύ έντονα. Υπάρχουν τρόποι πιο φυσικοί να καθαρίσεις το φούρνο σου και είναι και αποτελεσματικοί. Ακολουθούν χρηστικά hacks για να κάνεις έναν πλανήτη πιο βιώσιμο!

 

1. Καθάρισε τον φούρνο σου με ηλεκτρική σκούπα, είναι η αρχή του παντός

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις για να καθαρίσεις το φούρνο σου, ξεκίνησε να καθαρίσεις με ηλεκτρική σκούπα από τη βρωμιά, τη σκόνη, τα ψίχουλα και τα υπολείμματα. Θα πρέπει επίσης να σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα και μετά την εκτέλεση του κύκλου αυτοκαθαρισμού.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας ή αν αυτό σου φαίνεται πολύ ισχυρό, δοκίμασε το εξάρτημα για τις σχισμές.

 

2.Αγαπημένα ξίδι και μαγειρική σόδα

Αν ο φούρνος σου είναι βρώμικος, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις έναν συνδυασμό από ξύδι και μαγειρική σόδα. Ο Sean Parry της Neat Services προτείνει να αναμείξουμε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με νερό για να δημιουργηθεί μια πάστα. «Στη συνέχεια, απλώστε την πάστα σε όλο τον πυθμένα του φούρνου, τα πλευρικά τοιχώματα και το εσωτερικό της γυάλινης πόρτας του φούρνου, αποφεύγοντας τα θερμαντικά στοιχεία», λέει.

Άφησε το μείγμα για τουλάχιστον δύο ώρες ή όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, γέμισε ένα μπουκάλι ψεκασμού με μισό νερό και μισό λευκό ξύδι και ψέκασε το πάνω από τη μαγειρική σόδα. «Το οξύ στο ξύδι θα αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα, προκαλώντας της να αφρίσει», λέει. «Αυτή η δράση βοηθά στην απομάκρυνση των καμένων λεκέδων από τα τρόφιμα από το φούρνο».

 

Μετά από 30 λεπτά, χρησιμοποίησε μια λαστιχένια σπάτουλα κι ένα πανί για να αφαιρέσεις το μείγμα μαγειρικής σόδας. Ολοκλήρωσε σκουπίζοντας τα πάντα με ένα υγρό πανί.

3 .Αλάτι το θαυματουργό

Σύμφωνα με τον Nathan Ripley του Maid Just Right, η χρήση αλατιού είναι ένας γρήγορος, φθηνός και εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις έναν φούρνο. «Ενώ ψήνετε, μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν διαρροές από το φαγητό που ετοιμάζετε στην επιφάνεια του φούρνου», λέει. «Σε αυτή την περίπτωση, ανοίξτε γρήγορα τον φούρνο και πασπαλίστε με λίγο αλάτι τη διαρροή. Αφού κρυώσει ο φούρνος, θα έχετε ευκολότερο χρόνο να αφαιρέσετε αυτή τη βρωμιά».

4. Ατμός και ξίδι

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων του Λος Άντζελες, John Linden, αρέσκεται στον καθαρισμό με ατμό χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι. «Απορροφούν τη βρωμιά και την μαλακώνουν, κάνοντας την πολύ πιο εύκολη να καθαριστεί με ένα πανί», αναφέρει. Βράσε το ένα τρίτο μιας κατσαρόλας με νερό. «Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε ίση ποσότητα λευκού ξιδιού. Αφήστε το να βράσει για άλλα 30 δευτερόλεπτα περίπου», λέει ο Linden.

Στη συνέχεια, αφαιρείς την κατσαρόλα από τη φωτιά, τοποθέτησε την μέσα στο φούρνο στη σχάρα και κλείσε την πόρτα του φούρνου. Άφησε την κατσαρόλα να παραμείνει για 45 έως 60 λεπτά. «Μόλις ανοίξετε την πόρτα, μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι με λίγο σαπούνι», λέει ο Linden. «Η βρωμιά βγαίνει πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι αν προσπαθούσατε απλώς να την τρίψετε».

5. Νερό και λεμόνια, όχι μόνο για την υγεία μας

Σύμφωνα με τον Cyrus Bedwyr, ειδικό στον καθαρισμό φούρνων της Fantastic Services, λίγο νερό και δύο λεμόνια είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε τον φούρνο. «Πάρτε ένα τηγάνι, γεμίστε το με νερό και προσθέστε το χυμό από δύο λεμόνια. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα μισά λεμόνια στο τηγάνι», λέει. «Στη συνέχεια, βάλτε το τηγάνι στον φούρνο και ανοίξτε τον. Αφήστε το νερό να βράσει και βγάλτε το τηγάνι έξω. Ο ατμός θα χαλαρώσει τη βρωμιά και το λίπος στο εσωτερικό του φούρνου σας και θα σας βοηθήσει να το αφαιρέσετε πιο εύκολα. Αφήστε το φούρνο να κρυώσει πριν τον σκουπίσετε με ένα υγρό πανί».

 

6. Η παλιά οδοντόβουρτσα είναι τέλεια για γωνίες και σχισμές

Πολλές από εμάς χρησιμοποιούμε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσουμε το μπάνιο, αλλά είναι χρήσιμη και για την κουζίνα. «Όλες αυτές οι δυσπρόσιτες περιοχές και γωνίες του φούρνου σας είναι δύσκολο να καθαριστούν», λέει ο Bedwyr. «Απλώς βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα σε οποιοδήποτε καθαριστικό διάλυμα και θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο θα είναι το καθάρισμα αυτών των γωνιών».

 

7. Δύσκολο project, οι σχάρες

Λόγω του άβολου μεγέθους και σχήματος των σχαρών του φούρνου, συχνά δεν καθαρίζονται όσο συχνά θα έπρεπε. Ο Parry βρίσκει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να τις μουλιάσεις μέσα  στη μπανιέρα.

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία, προτείνει να επενδύσεις τη μπανιέρα με παλιές πετσέτες, ώστε να μη γρατζουνιστεί. Στη συνέχεια γέμισε τη μπανιέρα με νερό και ρίξτε μέσα ένα δισκίο πλυντηρίου πιάτων. «Οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων κάνουν εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό των πιάτων σας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουν εξίσου καλή δουλειά και με τις σχάρες του φούρνου σας», λέει ο Parry.

Βύθισε πλήρως τις σχάρες και άφησε τες για μερικές ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα. «Μετά το μούλιασμα, χρησιμοποιήστε την παλιά οδοντόβουρτσα ή κάτι σκληρό για τρίψιμο,  για να αφαιρέσετε τυχόν κολλημένα τρόφιμα», λέει. «Στη συνέχεια ξεπλύνετε τες κάτω από ζεστό νερό και στεγνώστε τες με ένα καθαρό πανί κουζίνας και είστε έτοιμες».

Η ευκολία που σου προσφέρουν οι φυσικοί τρόποι

Μπορεί να σου φαίνονται πολλά και να σου ακούγονται «πυρηνική φυσική» αλλά είναι πανεύκολα. Το τέλειο είναι πως όποιο φυσικό τρόπο επιλέξεις για να καθαρίσεις τον φούρνο σου, έχεις τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσεις από το βράδυ και το πρωί να τον καθαρίσεις χωρίς να πρέπει να περιμένεις. Και βέβαια, χρησιμοποιώντας, ξίδι, μαγειρική σόδα, αλάτι ή και λεμόνια, είσαι φιλική προς το περιβάλλον και προστατεύεις από τα ισχυρά χημικά προϊόντα τις συσκευές σου. Οπότε επιλέγεις ξίδι ή χημεία; Εσύ αποφασίζεις για εσένα, για τον φούρνο σου και για το περιβάλλον.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top