Now Reading
Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

Avatar photo
Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή εργονομία στον χώρο που εργάζεσαι καθώς δε θα καταπονέσεις πολύ το σώμα σου.

Η σωστή στάση του σώματος στην εργασία βοηθά όχι μόνο στην υγεία σου και στο να έχεις καλή ψυχολογία. Είναι πλέον πάρα πολύ σημαντικό στον χώρο που εργάζεσαι είτε είναι σε ένα γραφείο μιας εταιρείας, είτε είναι από το χώρο του σπιτιού σου, τα έπιπλα που δουλεύεις να είναι τοποθετημένα σε σωστή θέση. Οι σωστές θέσεις της καρέκλας, του υπολογιστή κ.α. βελτιώνουν τους πόνους που μπορεί να έχεις.

Είναι σημαντική η δημιουργία ενός εργονομικού χώρου εργασίας μας ενημερώνουν οι ειδικοί, και συγκεκριμένα φυσικοθεραπευτές, και μας εξηγήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που είναι απαραίτητος ένας σωστός χώρος και πόσο βοηθά στο να μην κουράζεται το σώμα μας.

 

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

Τι σημαίνει εργονομική

Η εργονομία αναπτύχθηκε γύρω στο 1950, εν μέρει λόγω της αναγνώρισης ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη από ό,τι οι μηχανές όταν δεν βρίσκονται σε σωστές συνθήκες εργασίας. Η εργονομία στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη μείωση της πιθανότητας τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία. Ο στόχος της εργονομίας είναι να αυξήσει την άνεση της χρήσης της τεχνολογίας, να βελτιώσει την ικανοποίηση των εργαζομένων, την ασφάλεια και την ποιότητα της εργασιακής εμπειρίας και να μειώσει την κόπωση και το στρες των μεμονωμένων εργαζομένων.

Σύμφωνα με μελέτες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, το 34% όλων των χαμένων εργάσιμων ημερών οφείλεται σε μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία. «Εκτός από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον μυϊκό πόνο, τα συνήθη παράπονα των εργαζομένων περιλαμβάνουν μυϊκή κόπωση, θολή όραση και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματος που είναι ευαίσθητες σε έναν μη βέλτιστο χώρο εργασίας», λέει η Lara Heimann, φυσικοθεραπεύτρια. «Οι βασικές αρχές της εργονομίας είναι η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος με τη δημιουργία της βέλτιστης εμβιομηχανικής διάταξης που ωφελεί το φυσικό σώμα του εργαζομένου, την πνευματική οξύτητα, την ικανοποίηση από την εργασία και τη συνολική παραγωγικότητα».

Ας λάβουμε υπόψιν μας, ότι αυτό που συνιστά «εργονομία» για εμάς μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση που χρειάζεται ο συνάδελφος μας για να αισθάνεται άνετα. Αν κάθεσαι μπροστά από έναν υπολογιστή και πληκτρολογείς όλη μέρα, πιθανόν να θέλεις να επικεντρωθείς στη θέση των ώμων, της πλάτης και των χεριών σου.

 

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

 

Γι’ αυτό η Heimann λέει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το καλύτερο εργονομικό περιβάλλον εργασίας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ασκεί λιγότερη πίεση στο σώμα και να επιτρέπει τη βέλτιστη στάση του σώματος. Συνήθως, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της βελτιωμένης τοποθέτησης του γραφείου, της καρέκλας, του όρθιου γραφείου και της εγκατάστασης του υπολογιστή, καθώς η κακή στάση του καθίσματος μπορεί να δημιουργήσει καταπόνηση και να προκαλέσει χάος στη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς, τους ώμους.

«Η δημιουργία ενός σταθμού εργασίας που ενθαρρύνει την ουδέτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι το κλειδί για την επιτυχή εργονομία», εξηγεί. «Ουδέτερη σπονδυλική στήλη είναι όταν οι φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης είναι ισορροπημένες, έτσι ώστε τα οστά να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια, δημιουργώντας σταθερότητα και βέλτιστη ανταλλαγή ενέργειας».

Tα οφέλη ενός εργονομικού χώρου εργασίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσεις σε έναν εργονομικό χώρο εργασίας, αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι η μείωση του πόνου, σύμφωνα με την Lauren Lobert Frison, DPT, OMPT, CSCS, ιδιοκτήτρια της APEX Physical Therapy. Συνήθως, πρόκειται για πόνο στον αυχένα και την πλάτη, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και δυσφορία στους καρπούς και τους ώμους. Είναι ένα win-win για τους εργοδότες, αφού εξοικονομούνται χρήματα με τη μείωση των απαιτήσεων αποζημίωσης των εργαζομένων και των ημερών απουσίας. Και για τους εργαζόμενους, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση από την εργασία και την απόδοση στην εργασία, προσθέτει.

Ένα άλλο όφελος είναι η πρόληψη των τραυματισμών. Για παράδειγμα, η χρήση του κατάλληλου πληκτρολογίου και ποντικιού μπορεί να μειώσει τον καρπιαίο σωλήνα. Και μια εργονομική ρύθμιση που επιτρέπει τις κατάλληλες τεχνικές ανύψωσης μπορεί να αποτρέψει τους τραυματισμούς στην πλάτη. «Αυτοί οι τραυματισμοί, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική χρήση, μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στους εργοδότες και να έχουν δια βίου επιπτώσεις στους εργαζόμενους που υποφέρουν από αυτούς», λέει η Frison.

 

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

 

Τέλος, πιθανότατα θα νιώσεις μια ανανεωμένη αίσθηση ευτυχίας για τη δουλειά σου όταν δεν σου προκαλεί πόνο η καθημερινή είσοδος στη δουλειά. «Μπορεί να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας στη δουλειά λόγω του ότι πονάτε λιγότερο και είστε πιο άνετα», λέει η Frison. «Το να έχετε διαμορφώσει εργονομικά τον χώρο σας θα σας βοηθήσει επίσης να είστε πιο αποτελεσματικοί στην ολοκλήρωση των καθηκόντων της εργασίας σας. Ακόμα και αν μέρος του εργονομικού σας σχεδίου περιλαμβάνει ωριαία διαλείμματα για να περπατάτε ή να τεντώνεστε, θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε συνολικά περισσότερη εργασία επειδή βρίσκεστε σε άνετη και αποτελεσματική θέση για να εκτελέσετε τη δουλειά σας».

Πώς να δημιουργήσεις έναν εργονομικό σταθμό εργασίας

Είσαι έτοιμη να επενδύσεις στην υγεία και στην καλύτερη απόδοση σου στην εργασία;  Η δημιουργία ενός εργονομικου χώρου εργασίας δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβεις τι αισθάνεσαι καλύτερα στο σώμα σου.

1. Διάλεξε μια καρέκλα που προσφέρει τη σωστή υποστήριξη.

 

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

 

Ξεκίνησε από εκεί που περνάς περισσότερο χρόνο όταν εργάζεσαι, και αυτή είναι η καρέκλα σου. Η Heimann λέει να αναζητήσεις μια καρέκλα που υποστηρίζει την οσφυϊκή (κάτω) μοίρα της σπονδυλικής στήλης, σου επιτρέπει να διατηρείς ουδέτερη σπονδυλική στήλη (όχι κυρτή προς τα εμπρός ή κυρτή πλάτη) και κρατά το κεφάλι και τον αυχένα σας ευθυγραμμισμένα πάνω από τον κορμό σας. Προσθέτει ότι το ύψος του καθίσματος θα πρέπει να επιτρέπει στα πόδια σου να είναι επίπεδα στο πάτωμα και τα γόνατα να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους γοφούς, παρέχοντας υποστήριξη για τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη. Το σώμα σου θα πρέπει να δημιουργεί μια σειρά από φυσικές γωνίες ενενήντα μοιρών.

«Μια εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα είναι ειδικά φτιαγμένη για να κρατάει το σώμα μας σε μια άνετη θέση με ελάχιστη καταπόνηση και να διατηρεί την καλή στάση του σώματος, αλλά μπορεί κανείς να προσαρμόσει μια υπάρχουσα καρέκλα παίρνοντας ένα οσφυϊκό μαξιλάρι και ρυθμίζοντας το ύψος είτε φέρνοντας το πάτωμα μέχρι τα πόδια με ένα κιβώτιο ή βιβλία, είτε φέρνοντας τους γοφούς ψηλότερα με το να κάθεται σε ένα σταθερό μαξιλάρι», προσθέτει.

2.Επίλεξε ένα γραφείο που να επιτρέπει επαρκή χώρο για τα πόδια.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις ένα γραφείο που επιτρέπει επαρκή χώρο για τα πόδια και επαρκή χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Η Heimann προτείνει να βρεις ένα ρυθμιζόμενο γραφείο, καθώς σου επιτρέπει να αλλάζεις θέσεις μεταξύ καθιστής και όρθιας θέσης. Δεν έχεις όρθιο γραφείο; Στοίβαξε βιβλία ή ένα κουτί πάνω στο γραφείο σου για μια αυτοσχέδια ρύθμιση.

 

Τα 4 σημεία που πρέπει να προσέξεις για να έχει τη σωστή εργονομία το γραφείο σου

3.Εξασφάλισε το κατάλληλο ύψος της οθόνης ή του φορητού υπολογιστή.

Μια ιδανική εργονομική ρύθμιση γραφείου είναι αυτή που επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση του αυχένα και των καρπών, την οποία μπορείς να πετύχεις με το σωστό ύψος της οθόνης του υπολογιστή και του πληκτρολογίου. «Το να έχετε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς χαμηλότερα, είναι απαραίτητο για την αποφυγή προβλημάτων με τον αυχένα», λέει ο Heimann. Οι καρποί και οι βραχίονες πρέπει να είναι ίσιοι και περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες. «Ένα ασύρματο ποντίκι/πληκτρολόγιο προσφέρει ευελιξία για την τοποθέτηση του καρπού, κάτι που είναι σημαντικό αν η οθόνη είναι ψηλότερα, στο ύψος των ματιών. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο γέρνει προς τα μακριά σε μια μικρή γωνία για να διατηρήσει μια πιο ουδέτερη θέση για τους καρπούς».

 

4.Κάνε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αυτό δεν κοστίζει ούτε δεκάρα, αλλά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Δεν έχει σημασία αν στέκεσαι όρθια ή κάθεσαι  με άψογη στάση του σώματος, το να βρίσκεσαι στην ίδια θέση επί ώρες αναπόφευκτα θα προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο, προειδοποιεί η Frison. «Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι και κάντε έναν μικρό περίπατο μία φορά την ώρα- αλλάξτε θέση με το μετατρέψιμο γραφείο σας κάθε μία ή δύο ώρες- κάντε ένα διάλειμμα για διατάσεις- αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή να αποτρέψετε τον πόνο», λέει.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer