Now Reading
Βάση στη σελήνη: Οι επιστήμονες σχεδιάζουν καύσιμο για να μπορούν να ζουν στο διάστημα

Βάση στη σελήνη: Οι επιστήμονες σχεδιάζουν καύσιμο για να μπορούν να ζουν στο διάστημα

Λινα Γριβογιάννη
Super Blue Moon 2023: Τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό το σπάνιο φαινόμενο που υπόσχεται μεγάλα νέα

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να ζουν στη Σελήνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το πρόγραμμα Artemis υπό την ηγεσία της NASA ελπίζει στην ύπαρξη μίας βάσης στη Σελήνη περίπου το 2030. Το Πανεπιστήμιο Bangor έχει σχεδιάσει πυρηνικές κυψέλες καυσίμου, στο μέγεθος των σπόρων παπαρούνας, για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση της ζωής εκεί. Ο καθηγητής Simon Middleburgh από το πανεπιστήμιο είπε ότι η δουλειά ήταν μια πρόκληση – «αλλά ήταν διασκεδαστική». Η Σελήνη, η οποία θεωρείται από ορισμένους ως η πύλη προς τον Άρη, περιέχει πολλούς πολύτιμους πόρους που απαιτούνται για τη σύγχρονη τεχνολογία, και είναι η ελπίδα είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για να φτάσει στους πλανήτες πέρα.

Καθώς η διαστημική τεχνολογία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, δόθηκε στο BBC αποκλειστική πρόσβαση στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Πυρηνικών Μελλοντικών του Πανεπιστημίου Bangor. Η ομάδα Bangor, η οποία είναι παγκόσμιος ηγέτης στα καύσιμα, συνεργάζεται με συνεργάτες όπως η Rolls Royce, η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Nasa και το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στις ΗΠΑ.

Βάση στη σελήνη: Οι επιστήμονες του Bangor σχεδιάζουν καύσιμο για να ζουν στο διάστημα
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/uk

Ο καθηγητής Middleburgh από το Nuclear Futures Institute είπε ότι η ομάδα ήλπιζε να δοκιμάσει πλήρως το πυρηνικό καύσιμο «τους επόμενους μήνες» κυρίως σε μέρη της Σελήνης, που οι θερμοκρασίες πέφτουν εκπληκτικά χαμηλά -248 βαθμούς Κελσίου, επειδή δεν έχει ατμόσφαιρα για να ζεστάνει την επιφάνεια. Το Πανεπιστήμιο Bangor είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός άλλου τρόπου παραγωγής ενέργειας και θερμότητας για τη διατήρηση της ζωής εκεί. Οι ερευνητές μόλις έστειλαν τη μικροσκοπική πυρηνική κυψέλη καυσίμου, γνωστή ως Trisofuel, στους συνεργάτες τους για δοκιμή. Αυτή η κυψέλη Trisofuel θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μιας μικροπυρηνικής γεννήτριας, που δημιουργήθηκε από τη Rolls Royce. Η γεννήτρια είναι μια φορητή συσκευή, στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και «κάτι που μπορείτε να κολλήσετε σε έναν πύραυλο», είπε ο καθηγητής Middleburgh. Θα δοκιμαστεί τώρα πλήρως και θα ασκηθεί με δυνάμεις παρόμοιες με την εκτόξευση στο διάστημα για να είναι έτοιμο για μια βάση στη Σελήνη το 2030. Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να τα εκτοξεύσετε στο διάστημα, με όλες τις δυνάμεις… και θα εξακολουθούν να λειτουργούν με ασφάλεια όταν τεθούν στη Σελήνη».

Βάση στη σελήνη: Οι επιστήμονες του Bangor σχεδιάζουν καύσιμο για να ζουν στο διάστημα
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/uk

Η ιστορική προσγείωση της Σελήνης κοντά στον νότιο πόλο της γιορτάστηκε σε όλη την Ινδία. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Ινδία πραγματοποίησε μια ιστορική προσγείωση κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης με το ρομποτικό της ανιχνευτή Chandrayaan-3. Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής είναι να βρει πάγο με βάση το νερό, ο οποίος, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη κατοίκηση στη Σελήνη στο μέλλον. Ο καθηγητής Middleburgh είπε ότι η εργασία του Πανεπιστημίου Bangor έβαλε την Ουαλία στον χάρτη. «Θα έλεγα ότι πραγματικά πιέζουμε τα πράγματα (παγκόσμια)», είπε. Το πανεπιστήμιο ελπίζει ότι οι μικρογεννήτριες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εδώ στη Γη, όπως σε ζώνες καταστροφής όταν έχει διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια.

Super Blue Moon 2023: Τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό το σπάνιο φαινόμενο που υπόσχεται μεγάλα νέα
Η ομάδα στο Bangor εργάζεται επίσης σε ένα πυρηνικό σύστημα για την τροφοδοσία πυραύλων, με επικεφαλής τον Dr Phylis Makurunje,ο όποιος είπε: «Είναι πολύ ισχυρό, δίνει πολύ υψηλή ώθηση, την ώθηση που δίνει στον πύραυλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στους πυραύλους να φτάσουν στους πιο απομακρυσμένους πλανήτες». Ο Dr. Makurunje είπε ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε σχεδόν να μειώσει στο μισό τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσoυμε στον Άρη. «Με την πυρηνική θερμική πρόωση, εξετάζετε περίπου τέσσερις έως έξι μήνες για να φτάσετε στον Άρη. Η τρέχουσα διάρκεια είναι εννέα μήνες και », είπε.

Βάσεις σελήνης στη δεκαετία του 2030

Ο γεωπολιτικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Tim Marshall, είπε ότι η ανακάλυψη σχετικά με τα καύσιμα ήταν ένα βήμα προς μια παγκόσμια κούρσα προς τον σεληνιακό νότιο πόλο και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν βάσεις στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2030. Πιθανώς κινεζική, πιθανώς υπό την ηγεσία των Αμερικανών. Είμαι σίγουρος γιατί δεν νομίζω ότι οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μην είναι εκεί, σε περίπτωση που πρόκειται, ό,τι είναι πιθανό, να είναι μια τεράστια ανακάλυψη. Οπότε οι Κινέζοι μιλούν για το 2028, βάζοντας τα πρώτο τούβλο κάτω, πιθανώς συμβολικά για να πουν ότι ήταν το πρώτο. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και οι δύο θα έχουν μια βάση».

Βάση στη σελήνη: Οι επιστήμονες του Bangor σχεδιάζουν καύσιμο για να ζουν στο διάστημα
ΠΗΓΗ:bbc.com/news/uk

Η Σελήνη θεωρείται ως σημείο στάσης πριν ταξιδέψει σε πλανήτες πέρα από τον Άρη και «Πιστεύεται ότι υπάρχει τιτάνιο, λίθιο, πυρίτιο, σίδηρος και πολλά άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για κάθε είδους τεχνολογίες του 21ου αιώνα. Το πραγματικό ποσό είναι άγνωστο… αλλά οι περισσότερες εταιρείες είναι πεπεισμένες ότι είναι αρκετό για να το καταστήσουν οικονομικά βιώσιμο». Προειδοποίησε ακόμα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύπλοκα καθώς το διάστημα εμπορευματοποιείται, επικαλούμενος ξεπερασμένους διαστημικούς νόμους.

«Οι κανόνες, όπως είναι, γράφτηκαν το 1967 – η Συνθήκη για το Διάστημα. Είναι ακόμα ένα πρότυπο, αλλά είναι 50 χρόνια ξεπερασμένο γιατί δεν ήξερε για τη σύγχρονη τεχνολογία, τον ανταγωνισμό που υπάρχει εκεί έξω και τις εμπορικές πτυχές – γιατί τότε ήταν πολύ κρατική.

Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΠΗΓΗ:cnn.com

«Επομένως, χωρίς επικαιροποιημένους νόμους, που συμφωνήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι λίγο ελεύθερη για όλους και αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Διότι αν δεν έχετε τις κατευθυντήριες γραμμές εντός των οποίων να λειτουργήσετε, τότε ο ξεκάθαρος ανταγωνισμός που θα συμβεί λειτουργεί χωρίς νομικό πλαίσιο».

Διάβασε επίσης:

Η Ινδία είναι η τέταρτη χώρα που προσγειώνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι

Η αποστολή θα μπορούσε να εδραιώσει την Ινδία ως παγκόσμια υπερδύναμη στο διάστημα. Προηγουμένως, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν ολοκληρώσει αποστολές που προσγειώθηκαν στη Σελήνη. Η τοποθεσία προσγείωσης του Chandrayaan-3 είναι επίσης πιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης από ό,τι οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία. Η περιοχή του νότιου πόλου θεωρείται μια περιοχή βασικού επιστημονικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τα έθνη που ταξιδεύουν στο διάστημα, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή φιλοξενεί  κοιτάσματα  πάγου. Το νερό είναι παγωμένο σε σκιώδεις κρατήρες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο πυραύλων ή ακόμα και σε πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα.

Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΠΗΓΗ:cnn.com

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narenta Monti, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, παρακολούθησε την προσγείωση εικονικά και μοιράστηκε τα σχόλια που μεταδόθηκαν στη ζωντανή ροή.  «Σε αυτή τη χαρούμενη περίσταση…θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου», είπε. «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας. Αυτή είναι μια χρονιά κατά την οποία ο κόσμος παρακολουθεί την προεδρία της Ινδίας στο G20. Η προσέγγισή μας για μια Γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που παρουσιάζουμε και εκπροσωπούμε είναι ευπρόσδεκτη παγκοσμίως. Η αποστολή μας στο φεγγάρι βασίζεται επίσης στην ίδια ανθρωποκεντρική προσέγγιση». Και πρόσθεσε ότι: «Ως εκ τούτου, αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και θα βοηθήσει τις αποστολές στη Σελήνη από άλλες χώρες στο μέλλον». 

Δες εδώ την προσσελήνωση της Ινδίας 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία»
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Prada συνεχίζει την ευαισθητοποίηση της για το περιβάλλον με τη νέα ανακυκλωμένη συλλογή τσαντών



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST