Now Reading
Υπάρχουν 6 «τύποι» παιδιών – Ποιος αντιστοιχεί στο παιδί σου και πώς θα το κάνεις επιτυχημένο

Υπάρχουν 6 «τύποι» παιδιών – Ποιος αντιστοιχεί στο παιδί σου και πώς θα το κάνεις επιτυχημένο

Avatar photo

Αναγνώρισε τον «τύπο» του παιδί σου, δείξε του αποδοχή και χτίσε μια πιο δυνατή σχέση μαζί του.

Στις δύο δεκαετίες εμπειρίας της, η παιδοψυχολόγος Dr. Shefali Tsabary, ανακάλυψε ότι όταν οι γονείς δεν είναι πλήρως συντονισμένοι με την ιδιοσυγκρασία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού τους, αποτυγχάνουν να τιμήσουν και να γιορτάσουν τον αυθεντικό εαυτό του παιδιού τους.

Υπάρχουν 6 πιο ασυνήθιστοι και προικισμένοι τύποι παιδιών. Το παιδί σου μπορεί να ανήκει σε μια ή περισσότερο από μια κατηγορία ή ακόμη και σε ένα μείγμα όλων. Η αναγνώριση του τύπου του θα ενισχύσει τη μεταξύ σας σχέση, αλλά θα βοηθήσει και το ίδιο το παιδί να να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.

1.Ο ανήσυχος και εκρηκτικός

Οι ανήσυχοι κι εκρηκτικοί χαρακτήρες είναι συχνά ιδιότροποι, ευερέθιστοι και πυροδοτούνται από το παραμικρό. Η ομορφιά τους είναι ότι είναι πολύ ευαίσθητα και παθιασμένα άτομα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τείνουν να απορροφούν το άγχος που υπάρχει γύρω τους. Και τι να κάνουν με όλα αυτά; Εκρήγνυνται!

Συμβουλή για γονείς: Να είστε προσγειωμένοι, σταθεροί και ήρεμοι. Εάν γίνετε αντιδραστικοί, είτε με θυμό είτε με άγχος, μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι συναισθημάτων. Επαινέστε το παιδί για τις ικανότητές τος να επεξεργάζεται το περιβάλλον τους, αλλά διδάξτε τους να δημιουργεί την παρηγοριά που χρειάζεσαι: «Όταν νιώθετε νευρικοί, κλείστε τα μάτια σας και επαναλάβετε στον εαυτό σας: «Είμαι ασφαλής, είμαι σπίτι και θα είμαι εντάξει. .”

2.Ο Υπερκινητικός Εξερευνητής

Οι υπερκινητικοί εξερευνητές δεν μπορούν να κάθονται ακίνητοι και να βρίσκονται και ποτέ εκεί που τους άφησες τελευταία φορά. Αυτά τα παιδιά συχνά χαρακτηρίζονται ως «προβληματικά» από τους γονείς και τους δασκάλους επειδή μπορούν να είναι συντριπτικά ενεργά στο μυαλό και το σώμα τους. Αλλά η υπερδύναμή τους είναι ότι είναι απίστευτα περίεργοι και δεσμευμένοι.

Συμβουλή για γονείς: Οι υπερκινητικοί εξερευνητές πρέπει να τιμούνται και να μην ντρέπονται για το παθιασμένο τους πνεύμα. Δείξτε στο παιδί  άνευ όρων αποδοχή, ώστε να αποδεχτεί τον εαυτό του σε έναν κόσμο που μπορεί να το αποφεύγει επανειλημμένα: «Σε θαυμάζω για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου. Οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης σου μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις καταπληκτικά πράγματα».

μαμά και κόρη τσακώνονται

3.Ο υπερβολικά ευχάριστος

Τα υπερβολικά ευχάριστα παιδιά είναι σαν το βούτυρο — μαλακό και εύκαμπτο, εύκολο να πλάθεται και να διαμορφώνεται — και είναι η τέλεια λεία για τους γονείς που έχουν έντονη ανάγκη για έλεγχο. Συμπληρώνουν κενά, αναλαμβάνουν δουλειές και παίρνουν χρυσά αστέρια. Αλλά επειδή είναι πρόθυμα να βοηθήσουν, συχνά παραβαίνουν και αναλαμβάνουν τις γονικές ευθύνες, καθιστώντας τον «γονικό» ενήλικα στο σπίτι.

Συμβουλή για γονείς: Τιμήστε και διδάξτε του πώς να προστατεύει τα όριά του. Υπενθυμίστε του ότι οι ανάγκες του προηγούνται: «Είσαι δοτικός και μπορεί να συναντήσεις πολλούς που θα συνεχίσουν να σου παίρνουν. Να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να λες «όχι».

4.Ο ονειροπόλος

Τα παιδιά που είναι ονειροπόλα τείνουν να είναι ντροπαλά και εσωστρεφή και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και συνομιλητικές δεξιότητες. Μπορεί συχνά να τα πιάνεις να κοιτάζουν στο κενό, να σημειώνουν στο σημειωματάριό τους ή να περνούν τόσο πολύ χρόνο μόνοι που αναρωτιέστε αν είναι καν μέσα στο σπίτι.

Συμβουλή για γονείς: Η κοινωνία μπορεί να προσπαθήσει να του πει ότι πρέπει να είναι το αντίθετο, ότι πρέπει να είναι πιο εξωστρεφείς. Βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια και αναδείξτε τα δυνατά του σημεία: «Μην αφήνεις τους ανθρώπους να σου λένε πώς να είσαι. Θυμήσου, όσοι μπορούν να είναι μόνοι τους είναι δυνατοί άνθρωποι. Σε θαυμάζω όπως ακριβώς είσαι.»

5.Ο επαναστάτης αντικομφορμιστής

Οι επαναστάτες αντικομφορμιστές έχουν πείσμα και θέληση. Δεν θα συμμορφωθούν μέχρι να πειστούν ότι είναι κάτι που θέλουν να κάνουν.

Συμβουλή για γονείς: Αυτά τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται σεβασμό για την αποφασιστικότητά τους. Απελευθερώστε τον έλεγχο και την κρίση: «Λατρεύω την ικανότητά σου να ακολουθείς την εσωτερική σου  φωνή και να μην επηρεάζεσαι από δημοφιλείς απόψεις. Ωστόσο, μην πολεμάς τους κανόνες απλώς και μόνο για λόγους μάχης, διαφορετικά θα καείς».

6.Ο χαρωπός κι ευδιάθετος

Αυτά τα παιδιά πάντα γελούν και έχουν καλή διάθεση. Δεν είναι ιδιότροποι, απαιτητικοί ή αυταρχικοί.

Συμβουλή για γονείς: Αυτό που οι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα χαρωπά κι ευδιάθετα παιδιά είναι στην πραγματικότητα οι γκουρού της ζωής στο παρόν. Γιορτάστε τη θετική προσέγγιση του παιδιού για τον στον κόσμο: «Πάντα φέρνεις τέτοια ειρήνη και χαρά σε κάθε κατάσταση. Διατηρήσε αυτό το ρυθμό, γιατί είναι ένας χαμένος ρυθμός που πρέπει να υιοθετήσει περισσότερος κόσμος».

Διάβασε επίσης:

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να παίζει μόνο του

Όταν τα σχολεία είναι κλειστά κι εσύ ή ο σύζυγός σου εργάζεστε από το σπίτι, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να δυσκολεύεται να διασκεδάσει ενώ εσείς εργάζεστε.
Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την εύρεση της καλύτερης λύσης είναι:

Ποια είναι η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο εμπειρίας του παιδιού. Γενικά, τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν βελτιώνονται στο να παίζουν μόνα τους και έχουν περισσότερη εμπειρία στο να βρίσκουν πράγματα να κάνουν μόνα τους. Μερικά παιδιά διασκεδάζουν με το να παίζουν μόνα τους. Άλλα παιδιά, ακόμα κι αν δοκιμάσεις όλες τις παρακάτω προτάσεις, περνάνε πολύ πιο δύσκολα. Προσπάθησε να μην θεωρήσεις ότι εσύ ή εκείνο έχετε κάνει κάπου λάθος και συνέχισε να εργάζεσαι πάνω σε αυτό.

Δες εδώ πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να παίζει μόνο του

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βροχή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια έκθεση διαπιστώνει ότι η μόδα «αγνοεί» την κλιματική κρίσηDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr