Now Reading
Η ανάγνωση παραμυθιών σε φέρνει πιο κοντά με το παιδί σου

Η ανάγνωση παραμυθιών σε φέρνει πιο κοντά με το παιδί σου

Avatar photo
μαμά-παιδί

Τα παραμύθια ταξιδεύουν τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας.

Στον κόσμο των εικόνων, τα παραμύθια μας λένε μια ιστορία για τη γέννηση και τον θάνατο, την αγάπη και το μίσος, το θάρρος και την απόγνωση. Όπως όλα τα έργα τέχνης, αυτές οι ιστορίες διαθέτουν πλούτο και βάθος.

Γιατί είναι σημαντικά τα παραμύθια για ένα παιδί;

Η εμπειρία του παιδιού από τις ιστορίες πριν τον ύπνο είναι διαφορετική από τη δική μας. Ενώ το παραμύθι ξεκινά με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…», κανένα παιδί δεν θα ρωτήσει πότε ακριβώς ήταν αυτό… Για εκείνο, η ιστορία συμβαίνει εδώ και τώρα. Άρα λοιπόν, η σωστή ερώτηση είναι: τι είδους παραμύθια χρειάζεται ένα παιδί; Αυτές οι ιστορίες γοητεύουν τα παιδιά, προσφέροντάς τους μια ιστορία που μπορεί να τα ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας.
Τα παραμύθια δεν είναι αντίγραφα της πραγματικότητας, οι άνθρωποι είναι κακοί ή καλοί, και το καλό πάντα κερδίζει. Για μερικούς γονείς, τα παραμύθια δεν διδάσκουν στα παιδιά κάτι που χρειάζονται απαραίτητα στη ζωή, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι μια απλή ιστορία σαν παραμύθι είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα παιδί στη ζωή.

παραμύθι

Τα παραμύθια έχουν ισχυρά και σημαντικά μήνυματα:

1.Είναι καλό να υπερασπίζεσαι τους αδύναμους
2.Δεν είναι ωραίο και πρέπον να είσαι τεμπέλης
3.Κάποιος μικρός μπορεί να νικήσει γίγαντες και δράκους.
4.Τους βοηθά να διακρίνουν το καλό από το κακό

Τα παραμύθια είναι παραμύθια ηθικής, δίνοντας σε κάθε παιδί την ευκαιρία να ταυτιστεί με το καλό και να αναπτύξει περιφρόνηση για το κακό. Αλλά αναρωτήθηκες ποτέ αν είναι σκληρά τα παραμύθια; Τι γίνεται με τη μάγισσα που καταλήγει στο φούρνο ή με έναν λύκο που κόβει την κοιλιά;
Η επιθυμία να προστατεύσουμε τα παιδιά από τη σκληρή πραγματικότητα των παραμυθιών (π.χ. όταν ο πατέρας αποφασίζει να αφήσει τον Χάνσελ και την Γκρέτελ) μεταδίδεται μέσω της φωνής των αναγνωστών (γονέων), των στάσεων και των συναισθημάτων, προκαλώντας έναν ακροατή (παιδί) να αισθάνεται φόβο και δυσφορία. Για τα παιδιά, το παραμύθι είναι αληθινό.
Κλαίνε ο Χάνσελ και η Γκρέτελ όταν είναι μόνοι. Απλώς αγαπούν τα παραμύθια και τη μαγεία τους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ένα παιδί χρειάζεται μια ευκαιρία να συναναστραφεί με τους γονείς.

Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τη δύναμη της φαντασίας του

Μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών στην αγκαλιά του γονέα, στο ασφαλές μέρος του, το παιδί νιώθει ότι όλος ο κόσμος του καλού και του κακού είναι εδώ και κάτω από τη δύναμη του μεγάλου αναγνώστη του. Ενώ οι γονείς διαβάζουν ένα παραμύθι σε ένα παιδί, εκείνο φαντάζεται και δημιουργεί εικόνες από αυτά που ακούει.

Μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν το επίπεδο κατανόησης των παιδιών τους

Σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την αντίδραση του παιδιού. Εάν το παιδί φοβάται τους λύκους, το σκοτάδι και τις μάγισσες, δεν θα πρέπει να διαβάζουνται αυτές τις ιστορίες πριν τον ύπνο. Θα πρέπει να το αφήνουμε για κάποια άλλη στιγμή.
Όταν επιλέγουμε ένα παραμύθι, καλό είναι να δείχνουμε την προτίμησή μας σε αυτά που είναι γραμμένα από τους αδελφούς Γκριμ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην πρώιμη παιδική ηλικία, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τα παραμύθια που έγραψε ο H. C. Andersen γιατί τα περισσότερα από τα παραμύθια του δεν έχουν αίσιο τέλος.

μαμά-παιδί

Τι είδους ιστορίες αποτελούν καλύτερη επιλογή;

Λοιπόν, τι είδους ιστορίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή ενός παιδιού; Πρέπει να μιλήσουμε για τις μάγισσες τη νύχτα; Υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε τη σκοτεινή μαγεία; Είναι καλό να μιλάμε για κάτι λιγότερο ισχυρό που νικά τον γίγαντα;
Ναι, χρειαζόμαστε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς αυτές οι ιστορίες μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα του παιδιού μέσα στη νύχτα. Χρειάζονται έναν καλό ύπνο, όχι έναν ύπνο γεμάτο φρίκη και μάγισσες.
Τα παιδιά θυμούνται τι τους διδάσκουν, ειδικά όταν οι γονείς τους μιλούν αυτοπροσώπως πριν κοιμηθούν.
Μπορεί επίσης να δημιουργήσει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Επομένως, πρέπει να έχουμε επίγνωση όλων των ειδών των καταστάσεων πριν πούμε μια ιστορία στα παιδιά μας. Ναι, λίγη φαντασία είναι εντάξει, αλλά θα πρέπει να νιώθετε σαν την αληθινή.
Τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά όπως ήταν και για εμάς στην εποχή μας. Τώρα, ο χρόνος μας έχει φύγει. Επομένως, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία μας. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, θα πρέπει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στα παιδιά μας.

Συμπέρασμα

Τα παραμύθια είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του καθενός. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο πράγμα που ρυθμίζει τα πράγματα που ακούμε. Αρχίζουμε να φανταζόμαστε πράγματα στο μυαλό μας όπως συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι, όταν πρόκειται να αφηγηθούμε μια ιστορία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς τα παιδιά φαντάζονται τα πάντα όπως εμείς.
Η αφήγηση ιστοριών στα παιδιά μας θα μπορούσε να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας. Ας ελπίσουμε ότι η αφήγηση πριν τον ύπνο θα συνεχιστεί για τους επόμενους αιώνες.

Διάβασε επίσης:

Πως να αποσυμφορήσεις το παιδικό δωμάτιο από πράγματα που δεν χρειάζεται το παιδί σου

Τα παιχνίδια των παιδιών μας, είναι πολλά και παρόλο, που χαιρόμαστε πολύ όταν τα βλέπουμε να παίζουν ξέγνοιαστα με αυτά, όταν φεύγουν και αφήνουν σε εμάς το συμμάζεμα, αλλάζουμε γνώμη. Όσο μεγαλώνει παιχνίδια, βιβλία και ρουχαλάκια γίνονται όλο και πιο πολλά και ο αποθηκευτικός χώρος εξαντλείται. Μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία όλα αυτά τα αντικείμενα γιατί αφορούν το μωράκι σου, όμως μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα για να δημιουργήσεις χώρο;

Μωρό με παιχνίδια

Διάβασε παρακάτω μερικές κατηγορίες παιδικών πραγμάτων που μπορείς να απαλλαγείς:

 1. Σπασμένα παιχνίδια ή λείπουν εξαρτήματα

Όταν έχεις παιδιά, έχεις και πολλά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μάλιστα τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται σκορπισμένα παντού στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα γενικό χάος. Όταν σταματήσει η ώρα του παιχνιδιού είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις συμμάζεμα και δεν εννοούμε να τα βάλεις όλα σε ένα κουτί. Ξεχώρισε ποια είναι σπασμένα ή λείπουν εξαρτήματα και ξεφορτώσου τα. Μην πέσεις όμως στην παγίδα και αγοράσεις καινούργια.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε πρέπει να αλλάξεις το σφουγγάρι που καθαρίζεις στην κουζίνα και το μπάνιο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβωνDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr