Now Reading
«Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας», μια δράση που έφερε την 1η θέση στο Δήμο Αθηναίων σε 30 χώρες

«Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας», μια δράση που έφερε την 1η θέση στο Δήμο Αθηναίων σε 30 χώρες

Avatar photo
βιώσιμη φούστα

Ο Δήμος Αθηναίων έλαβε την 1η θέση ανάμεσα από 16.129 δράσεις σε 30 χώρες στο διαγωνισμό φωτογραφίας, «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας».

Ο Δήμος Αθηναίων έλαβε μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας τον περασμένο Νοέμβριο από τη δράση της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2022. Στο διαγωνισμό αυτό πήραν μέρος 30 χώρες με 16.129 δράσεις. Όμως το έργο που κατασκευάστηκε πήρε την 1η θέση!

Η δράση της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης είχε τίτλο: «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας. Βοηθάμε τα ρούχα μας να γράψουν την ιστορία τους» και το ιδιαίτερο αυτό έργο τέχνης, με τον πολύ σημαντικό συμβολισμό εξασφάλισε αυτή τη διάκριση στο Δήμο Αθηναίων. Το έργο αυτό είχε την ονομασία «Βιώσιμη Φούστα».

βιώσιμη φούστα
Instagram/@kostasbakoyannis

Η εντυπωσιακή  φούστα

Η πολύχρωμη και εντυπωσιακή «Βιώσιμη Φούστα», δημιουργήθηκε από 1,5 τόνο ρούχων και υφασμάτων που συγκεντρώθηκαν προς ανακύκλωση για να αναδείξουν αντιληπτικά τον όγκο του προβλήματος πίσω από το fast-fashion και την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Instagram, Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων: «Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, τα ρούχα αυτά μεταποιήθηκαν σε χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης. Και δεν σταματάμε εκεί. Αυτή τη στιγμή, η δράση μας για την μείωση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων και υφασμάτων, διεκδικεί και βράβευση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο!»

Η δράση της EWWR

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (EWWR) είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των αποβλήτων στην Ευρώπη. Με κινητήρια δύναμη τις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες αρχές, φέρνουν σε επαφή κάθε είδους άλλους φορείς – πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ενώσεις – οι οποίοι διοργανώνουν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων.

Η Εβδομάδα αυτή, όπως την αποκαλούν, λαμβάνει χώρο την προτελευταία ή την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι πως συγκεντρώνονται χιλιάδες εθελοντές για να διαδώσουν το μήνυμα για τη βιώσιμη κατανάλωση και την κυκλική οικονομία.

Η ανακοίνωση της EWWR για τη δράση που έδωσε την πρωτιά στον Δήμο Αθηναίων

«Η σπατάλη είναι εκτός μόδας… Αφήστε τα ρούχα σας να γράψουν τη δική τους ιστορία».

Όλα ξεκινούν με την αντίληψη! Για να ενεργοποιηθεί η αντίληψη, απαιτείται ευαισθητοποίηση, και η τεχνολογία έρχεται ως βοήθημα για την ευαισθητοποίηση. Και όλα αυτά συνδυάζοντας τη φαντασία, την αρχαία ελληνική παράδοση, τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη και πάνω απ’ όλα τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές. Ένα ρούχο δε γίνεται απόβλητο αν το κρατήσουμε ενεργό στη ζωή μας, αν του δώσουμε μια δεύτερη ζωή και ιδανικά αν δεν το παράγουμε καν. Με λίγα λόγια μειώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε. Αυτοί θα είναι οι 3 πυλώνες της εκδήλωσης.

Τα ρούχων και τα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντα έχουν «μαγικές ικανότητες». Και αυτή η μαγεία έρχεται με τον πολυμορφισμό. Τα ρούχα & τα υφάσματα γενικότερα έχουν την ικανότητα να αλλάζουν μορφή. Ένα παλιό πουκάμισο μπορεί να μετατραπεί σε φόρεμα, ένα jeans σε τσάντα και ένα σεντόνι σε νήμα για πλέξιμο. Η πολυμορφική ικανότητα των ενδυμάτων, η μετατροπή ενός τελικού προϊόντος σε πρώτη ύλη και το αντίστροφο, πυροδοτεί τη φαντασία για δημιουργικούς πειραματισμούς.

Η συνεργασία του Δήμου με την Recycom γι΄αυτή την ενέργεια

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με τη Recycom, στο εργαστήριο του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση αυτή είχε ως σκοπό την προώθηση των εννοιών της επεξεργασίας, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των ρούχων και των υφασμάτων. Η ενημέρωση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, της κατανάλωσης και της διάθεσης ρούχων και υφασμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Στην εκδήλωση αυτή μπορούσαν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών. Εκεί διδάχθηκαν μέσα από βιωματικά σεμινάρια πώς να ανακυκλώνουν έξυπνα τα παλιά τους ρούχα και υφάσματα με απλές τεχνικές. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο της ΠΟΙΟ του Δήμου Αθηναίων, όπου εκεί βρίσκονται σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα μετατρέπουν τα παλιά υφάσματα σε άλλα νέα χρήσιμα υλικά. 

Ευγενία, το άτομο που τράβηξε τη φωτογραφία

Ο Δήμαρχος, κ. Κώστας Μπακογιάννης, έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Instagram για την φωτογράφο: «Τη φωτογραφία την τράβηξε η Ευγενία που εργάζεται στον Δήμο και είναι ταλεντάρα. Ευγενία συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε πολύ!».

Τα συγχαρητήρια λοιπόν στην υπάλληλο του Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ευγενία Διονυσοπούλου που τράβηξε την φωτογραφία!

Διάβασε επίσης:

Μια επαρκής γκαρνταρόμπα χρειάζεται πολύ λιγότερα ρούχα από όσα νομίζεις

Οι εποχές αλλάζουν κι εμείς μετακινούμαστε μέσα σε αυτές τις αλλαγές. Η βιωσιμότητα είναι μέρος των αλλαγών της ζωής μας και τα ρούχα είναι μέσα στην αλλαγή αυτή. Το ερώτημα που τίθεται στη Vogue είναι «Πόσα ρούχα πρέπει να έχουμε, ακριβώς;» ή  καλύτερα « Πόσα πρέπει να αγοράζουμε;». Οι εποχές που ψωνίζαμε χωρίς δεύτερη σκέψη επαναπροσδιορίζεται και παίρνει νέα μορφή.

παρέα fashion

Σε μια νέα έκθεση που πραγματοποιήθηκε, η αγορά των ρούχων πρέπει να είναι μικρή. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Hot Or Cool του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο 5 νέα ρούχα τον χρόνο, προκειμένου να παραμείνουμε σύμφωνοι με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Συνέχισε να διαβάζεις εδώ.

 

 

 

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top