Now Reading
Μάθε πώς μπορεί μια ξινή καραμέλα να σε ηρεμήσει σε μια κρίση πανικού

Μάθε πώς μπορεί μια ξινή καραμέλα να σε ηρεμήσει σε μια κρίση πανικού

Λινα Γριβογιάννη
ζαχαρωτα με ξινη γευση

Κι όμως υπάρχει τρόπος για να ηρεμήσεις άμεσα από μία κρίση πανικού και είναι τόσο απλώς όσο μία καραμέλα με ξινή γεύση.

Το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες καταστάσεις. Μπορεί να σου δώσει μια ώθηση αδρεναλίνης όταν βρεθείς αντιμέτωπη με μια κρίση πανικού ή άγχους ή να σε ενθαρρύνει να κάνεις μια παύση και να σκεφτείς πριν πάρεις μια βαρυσήμαντη απόφαση. Αλλά όταν η αντίδραση του άγχους είναι λίγο υπερβολικά χρήσιμη, μπορείς να γίνεις νευρική, να αρχίσεις να ιδρώνεις και μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Αν αισθάνεσαι αγχωμένη και πρέπει να ηρεμήσεις γρήγορα, ένα αισθητηριακό προϊόν μπορεί να σε βοηθήσει. 

Τα αισθητηριακά προϊόντα κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό ως προσωρινές θεραπείες για να βγάλει κανείς τον εαυτό του από μια αγχώδη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο κόλπο είναι να τράβας ένα λαστιχάκι στον καρπό σου κάθε φορά που αισθάνεσαι να έρχεται ένα αίσθημα πανικού. Ορισμένες από αυτές τις τακτικές σχετίζονται περισσότερο με τη θεραπεία αποστροφής, η οποία λειτουργεί με τη συσχέτιση μιας δυσάρεστης αίσθησης με το άγχος για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον εγκέφαλο από τον πανικό.

ζαχαρωτα με ξινη γευση  

Μια νεότερη τακτική είναι το πιπίλισμα μίας ξινής καραμέλας, αυτή η κίνηση χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο με ένα αισθητηριακό προϊόν χωρίς όμως τον πόνο. Ο στόχος είναι ότι η ξινή γεύση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του εγκεφάλου με την αίσθηση αντί να τον τιμωρεί.   

Η καραμέλα που ηρεμεί 

Η Micheline Maalouf, αδειούχος θεραπεύτρια τραύματος για την Better Help Therapy, δημοσίευσε ένα TikTok όπου συμβουλεύει να δοκιμάσουμε μια ξινή καραμέλα όταν αρχίζει να εκδηλώνεται μια κρίση πανικού. Αντί να εστιάσεις στα συμπτώματά, ο εγκέφαλός θα σοκαριστεί από τις εξαιρετικά ξινές αισθήσεις, αποσπώντας σου αποτελεσματικά την προσοχή από το άγχος.

https://www.tiktok.com/@betterhelp/video/6949203993881021702

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, όχι μόνο είσαι επικεντρωμένη στο άγχος, αλλά ξοδεύεις επίσης πολύ ενέργεια στην προσπάθεια να ελέγξεις την κρίση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση και μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι τρόμο, ειδικά αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο. Όπως το τράβηγμα ενός λάστιχου στον καρπό, έτσι και ο εγκέφαλός τραβιέται προσωρινά προς μια διαφορετική κατεύθυνση όταν η οξύτητα της καραμέλας ξεπερνά τους γευστικούς σου κάλυκες. Δεν σκέφτεσαι πλέον πώς να αποκλιμακώσεις το άγχος σας, αλλά σκέφτεσαι τα κύματα της ξινής γεύσης που κατακλύζουν τη γλώσσα σου.

ζαχαρωτα

Άλλα αισθητηριακά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν 

Επειδή το τέχνασμα βασίζεται στην αίσθηση της γεύσης, μπορεί να λειτουργήσουν και άλλες γεύσεις που προκαλούν σοκ. Αν το ξινό δεν είναι το αγαπημένο σου θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάτι πολύ αλμυρό ή πικάντικο. Ωστόσο οι καραμέλες ή τα σνακ μπορεί να μην είναι ιδανικά αν πρέπει να πας σύντομα και να μιλήσεις κάπου, όπως σε μια συνέντευξη ή σε ένα ραντεβού.  

Σε ένα άλλο TikTok, η Maalouf προτείνει να τοποθετήσεις ένα παγωμένο παγάκι σε ένα ευαίσθητο σημείο, όπως ο λαιμός. Αν είσαι στο σπίτι, ένα ψυχρό ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή του εγκεφάλου. Η υφή είναι εξαιρετική για την αίσθηση της αφής όπως ένα αγκαθωτό στρώμα βελονισμού πάνω στο οποίο μπορείς να ξαπλώσεις ή να σταθείς, βοηθώντας σε να δώσεις λιγότερη προσοχή στο άγχος σου.

καραμελεςΗ αίσθηση της όσφρησης αποτελεί εδώ και καιρό ένα μέσο για την παραγωγή ηρεμιστικών αισθήσεων. Η λεβάντα και το έλαιο λεμονιού είναι δημοφιλείς επιλογές για την ανακούφιση από το άγχος. Αν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί, αυτό το αισθητηριακό τέχνασμα με την γεύση αξίζει να το δοκιμάσεις. Οι ξινές λιχουδιές μπορεί να είναι ακριβώς το τράνταγμα που χρειάζεσαι για να βγάλεις τον εγκέφαλό σου από την κατάσταση που προκαλείται από την ανησυχία και να μειώσεις την έντασή της κρίση πανικού.

Διάβασε επίσης:

Κρίση άγχους VS Κρίση πανικού: Σε τι διαφέρουν και πώς θα τις ξεχωρίσεις αν τις βιώσεις

Οι περισσότερες χρησιμοποιούμε τους όρους «κρίση πανικού» και «κρίση άγχους» αλλά η αλήθεια είναι ότι δε χρησιμοποιούμε σωστά κανέναν όρο. Οι κρίσεις άγχους δεν είναι ένα πραγματικό κλινικό πράγμα καθώς δεν υπάρχει τέτοια διάγνωση στο DSM-5 ή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Και οι κρίσεις πανικού είναι γρήγορα, εξαγριωμένα επεισόδια τρόμου σε ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με το oprahdaily.com υπάρχουν σημάδια για να αναγνωρίσουμε μια κρίση πανικού, να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας και να επαναφέρουμε τον εαυτό μας.

κρίση πανικού

Τι είναι

Μια κρίση πανικού ορίζεται από 4 ή περισσότερα από τα 13 σωματικά και γνωστικά (σχετικά με τη σκέψη) συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω και εμφανίζεται αυθόρμητα ή σε σχέση με ένα αγχωτικό γεγονός, όπως η ομιλία. «Τα συμπτώματα συνήθως χτυπούν λίγο-πολύ όλα ταυτόχρονα και κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά», λέει η Ellen Hendriksen, PhD, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Άγχους και Σχετικές Διαταραχές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συγγραφέας του How to Be Yourself. «Είναι ξαφνικό, έντονο και πολύ σωματικό». Μαζί με τα πιο συνηθισμένα – ταχυπαλμίες, εφίδρωση, τρέμουλο και αίσθηση ότι δε μπορούμε να αναπνεύσουμε – μπορεί να αισθανθούμε ότι θα χάσουμε τον έλεγχο ή φόβος ότι θα τρελαθούμε ή χειρότερα ότι πεθαίνουμε.

Συμπτώματα όπως η αποπραγματοποίηση κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι εξωπραγματικά («Ο κόσμος είναι απλώς μια ταινία»), ενώ η αποπροσωποποίηση είναι μια απόσπαση από τον εαυτό («Αυτό δεν είναι πραγματικά το χέρι μου»). Αυτό το κύμα συμπτωμάτων είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς μόνος του, γι’ αυτό οι άνθρωποι που έχουν κρίση πανικού συχνά σπεύδουν στο νοσοκομείο. Μια κοινή ανησυχία: «Έχω καρδιακή προσβολή;».

Δες εδώ τις διαφορές από της κρίσης πανικού από την κρίση άγχους 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλεις να φτιάξεις νόστιμα και τραγανά κολοκυθάκια; Αυτός είναι ο τρόπος
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να καθαρίσεις την καφετιέρα σου εύκολα και αποτελεσματικά Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr