Now Reading
«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

Λινα Γριβογιάννη
«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

Το πρωτότυπο σενάριο του «Όσα παίρνει ο άνεμος» αποκαλύπτει τον «πόλεμο» πίσω από τις σκηνές για την απεικόνιση της δουλείας.

Ο ιστορικός David Vincent Kimel, ο οποίος αγόρασε το αρχικό σενάριο της ταινίας -Όσα παίρνει ο άνεμος- το 2020, έγραψε για το υλικό που δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική ταινία σε ένα νέο δοκίμιο. Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» – η ταινία του 1939 που συχνά επικρίνεται για την απεικόνιση της δουλείας και της φυλής – αντιμετώπισε έναν «πόλεμο» κατά τη διάρκεια της παραγωγής για την εν λόγω απεικόνιση, σύμφωνα με ένα νέο δοκίμιο. 

Ο ιστορικός David Vincent Kimel, ο οποίος αγόρασε ένα σενάριο γυρισμάτων 301 σελίδων που ανήκε κάποτε στον διευθυντή διανομής ρόλων Fred Schuessler, έγραψε στο The Ankler ότι αρκετές «χαμένες» σκηνές κόπηκαν από την τελική ταινία. 

Διασκευασμένο από το μυθιστόρημα της Margaret Mitchell του 1936, το σενάριο των γυρισμάτων της ταινίας δείχνει ότι «προέκυψαν αντίπαλες ομάδες σεναριογράφων στο σενάριο: «Ρομαντικοί» και «Ρεαλιστές» που ενέτειναν τις σκηνές κακομεταχείρισης για να αναδείξουν τη βιαιότητα του χαρακτήρα της Scarlet και να καταδικάσουν ακόμη και τον ίδιο το θεσμό της δουλείας», σύμφωνα με τον Kimel. Ο ιστορικός αγόρασε το σενάριο το 2020 για 15.000 δολάρια. 

Ενώ το HBO Max σημειώνει τώρα σε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών ότι η ταινία «αρνείται τη φρίκη της δουλείας, καθώς και τις κληρονομιές της φυλετικής ανισότητας», ορισμένοι σεναριογράφοι πίεσαν για μια πιο αληθινή απεικόνιση των φυλετικών σχέσεων της εποχής πριν από τις αναθεωρήσεις, σύμφωνα με το σενάριο. 

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

 «Ανακάλυψα ότι το σενάριο «Ουράνιο Τόξο» του Schuessler ήταν ένα μωσαϊκό που στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε τις απόψεις πολλών σεναριογράφων», έγραψε ο Kimel στο δοκίμιό του. «Μεγάλο μέρος του υλικού που αφαιρέθηκε ήταν μια σκληρή απεικόνιση της κακομεταχείρισης των σκλαβωμένων εργατών στη φυτεία της Scarlet, συμπεριλαμβανομένων αναφορών σε ξυλοδαρμούς, απειλές για να πετάξουν τη «Mammy » έξω από τη φυτεία επειδή δεν δούλευε αρκετά σκληρά, και άλλες απεικονίσεις σωματικής και συναισθηματικής βίας». 

Ο παραγωγός David O. Selznick προσέλαβε περισσότερους από δώδεκα σεναριογράφους για την ταινία και, όταν η ταινία ολοκληρώθηκε, διέταξε να καταστραφούν όλα τα αντίγραφα των σεναρίων των γυρισμάτων, σημείωσε ο Kimel. Ορισμένοι σεναριογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο F. Scott Fitzgerald, ο οποίος τελικά απολύθηκε, πίεσαν ώστε η ταινία να δείξει τον «ρομαντισμό του παλιού Νότου», σύμφωνα με μια επιστολή. Ο Selznick ήθελε επίσης ειδικά οι μαύροι ηθοποιοί να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «n» -negro (νέγρος)- στην ταινία, σύμφωνα με μια επιστολή προς τον διαφημιστή Val Lewton, η οποία αναφέρεται στο δοκίμιο του Kimel, αλλά η προσβολή δεν μπήκε στην ταινία. 

«Οι αγώνες του Selznick για τον αποκλεισμό της ΚΚΚ και της λέξης n από το σενάριο και οι διαπραγματεύσεις του με την NAACP και τους μαύρους ηθοποιούς του αποτελούν υλικό θρύλου. Αλλά η απόφαση του παραγωγού να διασκεδάσει σκηνές που αναδεικνύουν τη φρίκη της δουλείας πριν αποφασίσει να τις κόψει δεν έχει ειπωθεί ποτέ -εκτός από σκηνές με αυτοκτονικό ιδεασμό του Rhett Butler με όπλο, ακόμα και με έναν σταυροφόρο ταραξία-», έγραψε ο Kimel. «Αν δεν ήταν οι επιλογές του Selznick να στραφεί προς την πλευρά της ειρήνευσης των λευκών, θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία μιας από τις πιο διάσημες – και ντροπιασμένες πλέον – ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ», πρόσθεσε. 

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

Οι σεναριογράφοι Sidney Howard και Oliver H.P. Garrett, από την άλλη πλευρά, βρίσκονταν σε αυτό που ο Kimel αποκάλεσε «ρεαλιστές». Όπως σημειώνει ο ιστορικός, «το υλικό τους που απεικόνιζε τις φυλετικές σχέσεις ήταν τόσο συχνά τόσο σκληρό και ασυμβίβαστο, ώστε ορισμένα από αυτά κόπηκαν στα προσχέδια ακόμη και πριν από τη δημιουργία του σεναρίου που έχω στην κατοχή μου». 

Μια σκηνή που κόπηκε από το σενάριο περιελάβανε τον χαρακτήρα Scarlet να χτυπάει τη σκλάβα του σπιτιού Prissy με μια ράβδο – καθώς «σηκώνει σκόπιμα τη ράβδο της και τον κατεβάζει στην πλάτη της Prissy ». Η Scarlett βρίζει επίσης τη Mammy σε μια αχρησιμοποίητη στιγμή από το σενάριο, αφού εκείνη «εκφράζει τη λύπη της που πρέπει να συμμετάσχει σε σκληρή εργασία». Άλλες σκηνές που κόπηκαν από την ταινία επεκτάθηκαν πέρα από τη φυλή, όπως μια σκηνή όπου ο χαρακτήρας Rhett Butler σκέφτεται να αυτοκτονήσει. 

«Ήταν οι διαγραφές των σκληρών σκηνών δουλείας απλώς σύμφωνες με αυτές τις άλλες επεξεργασίες; Ή μήπως ο Selznick έστρεψε την προσοχή του σε υλικό που ωραιοποιούσε τη δουλεία και έκοψε πολλές από τις πιο σκληρές σκηνές υπό την πίεση να κάνει τους πρωταγωνιστές συμπαθείς στο λευκό κοινό, ιδίως στο Νότο; Ανεξάρτητα από τα κίνητρά του, ως αποτέλεσμα της απόφασής του, από μια σύγχρονη οπτική γωνία που εξακολουθεί να παλεύει με την εξιδανίκευση του προπελατειακού κόσμου, ο παραγωγός δημιούργησε ένα είδος κινηματογραφικού μνημείου της Συνομοσπονδίας, του οποίου η κριτική φήμη αμφισβητείται όλο και περισσότερο», αναφέρει ο Kimel στο τέλος του δοκιμίου του. 

  «Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

«Πρόκειται για ένα κλασικό έργο με αστερίσκο, ένα έργο που είναι ξεχωριστό και όχι ακριβώς ίσο στα μάτια πολλών σχολιαστών, για να πάρουμε μια εύστοχη μεταφορά από το έργο της μελετήτριας Claudia Roth Pierpont», πρόσθεσε. Τον Ιούνιο του 2020, το HBO Max επιβεβαίωσε ότι το Όσα παίρνει ο άνεμος θα αφαιρεθεί από τον κατάλογό του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει με μια «συζήτηση για το ιστορικό του πλαίσιο και μια καταγγελία» της απεικόνισης των μαύρων και της δουλείας. 

  «Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

Ένας εκπρόσωπος του HBO Max δήλωσε τότε ότι η ταινία είναι «προϊόν της εποχής της και απεικονίζει μερικές από τις εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που δυστυχώς ήταν κοινός τόπος στην αμερικανική κοινωνία». 

Διάβασε επίσης:

Προσωπικά αντικείμενα της Joanne Woodward και του Paul Newman βγαίνουν σε δημοπρασία

να από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά ζευγάρια του Hollywood, ο Paul Newman και η Joanne Woodward, έπειτα από το ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων που δημιούργησε για την ζωή τους ο Ethan Hawke, έρχονται πάλι στο προσκήνιο χάρη στη δημοπρασία των προσωπικών τους αντικείμενων.

Τα υπάρχοντα της Joanne Woodward και του Paul Newman θα βγουν σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s αυτόν τον Ιούνιο. Με την ονομασία «Ο κόσμος της Joanne Woodward και του Paul Newman», η συλλογή περιλαμβάνει την κληρονομιά του «χρυσού ζευγαριού» του Hollywood και θα προσφέρει μια ματιά στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Η δημοπρασία ακολουθεί στενά την ομοίως διαμορφωμένη σειρά ντοκιμαντέρ του HBO Max με τίτλο «The Last Movie Stars» -Οι τελευταίοι αστέρες του κινηματογράφου-, έξι επεισοδίων, σε σκηνοθεσία του Ethan Hawke.

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Το σενάριο των 15.000$ και οι σκηνές που κόπηκαν

«Οι γονείς μας αφιέρωσαν τη ζωή τους στην αναζήτηση των πραγμάτων που τους ενέπνεαν, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, είτε ως συλλέκτες», ανέφεραν τα μέλη της οικογένειας Newman-Woodward σε δελτίο Τύπου. «Ελπίζουμε το κοινό να πάρει την ίδια ευχαρίστηση από αυτή τη συλλογή που η οικογένειά μας έχει αγαπήσει για δεκαετίες, η οποία προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το ποιοι ήταν πέρα από τις λαμπερές προσωπικότητες του Hollywood».

Διάβασε τη συνέχεια 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γιόρτασε η Kate Middleton το Πάσχα εν μέσω της θεραπείας που κάνει για τον καρκίνο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εμφάνιση-έκπληξη της Brigitte Macron στη σειρά Emily In Paris



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST