Now Reading
Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του ’50

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του ’50

Λινα Γριβογιάννη
Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του '50

Αποστάτες λογοτεχνικά είδωλα που σφυρηλάτησαν ένα δικό τους anti-fashion look ως αντίδοτο στην καταναλωτική κουλτούρα των εφήβων της δεκαετίας του 1950.

Ως πρωτοπόροι του λογοτεχνικού υπο-πολιτισμικού κινήματος Beat της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική, οι σθεναρά αντι-υλιστικές πεποιθήσεις του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac στήριξαν αναμφισβήτητα την πρώτη αντι-μοντέρνα τάση σε μια εποχή που η γρήγορη μόδα άρχισε να φτάνει στο mainstream. Οι συγγραφείς, αν και διέφεραν στις στιλιστικές τους επιλογές, με τον Kerouac να φοράει φθαρμένα δερμάτινα μπουφάν και τον Ginsberg να επιλέγει τσαλακωμένα, αταίριαστα σακάκια και χακί παντελόνια εργασίας, είχαν παρόμοιες αξίες όσον αφορά τα ρούχα ή την έλλειψή τους.

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του '50

Και οι δύο άνδρες φαίνεται να θεωρούσαν τα ρούχα περιοριστικά. Ο Dean Moriarty, ένας κεντρικός χαρακτήρας στο κλασικό Beat μυθιστόρημα του Kerouac On The Road, μιλάει για την «απογύμνωση» του εαυτού του από τους «περιορισμούς» των ρούχων, καθώς τρέχει ελεύθερα στον ανοιχτό δρόμο αφήνοντας πίσω του τον ασφυκτικό κλοιό των κοινωνικών προτύπων και προσδοκιών, ενώ ο Ginsberg επέλεξε την πιο κυριολεκτική χειρονομία του να γδύνεται συστηματικά στη σκηνή σε ποιητικές αναγνώσεις, καθώς προσπαθούσε να συνδεθεί με το «γυμνό πρωτότυπο» του.

Στο βιβλίο του «The Bop Apocalypse: The religious visions of Kerouac, Ginsberg, and Burroughs», ο John Lardas εξηγεί την τάση των Beat για δημόσια γύμνια ως «μια επίδειξη της φυσικής σωματικότητας και μια συμβολική χειρονομία επανάκτησης ενός ακομμάτιστου, άφθαρτου εαυτού».

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του '50

Αποστάτες λογοτεχνικά είδωλα που σφυρηλάτησαν μια δική τους αντιμοδίτικη εμφάνιση ως αντίδοτο στην αναπτυσσόμενη εφηβική καταναλωτική κουλτούρα της δεκαετίας του 1950. Η εμφάνιση των Beat είχε ακαδημαϊκή ευφυΐα και γνήσια επαναστατική στάση- τσαλακωμένα μπλουζάκια, casual παντελόνια όπως τζιν και χακί παντελόνια εργασίας, μεταχειρισμένα δερμάτινα ή σακάκια, που ολοκληρώνονταν με γυαλιά με χοντρό σκελετό έγιναν συνώνυμα της σύγχρονης alt κουλτούρας από την ίδια τη σύλληψή της.

«Σε μια υλιστική και κομφορμιστική πλέον κοινωνία, οι έφηβοι πάλευαν να βρουν την ταυτότητά τους. Η βιομηχανία της μόδας είχε επιτέλους τελειοποιήσει τα ρούχα που δεν είχαν ρυτίδες και μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε αυτό ήταν η χρήση τζιν και δερμάτινων μπουφάν που προσαρμόζονταν στο σώμα και έδειχναν μόνιμες πτυχές». – The Mid-Atlantic Region, Robert P. Marzec.

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του '50

Το Howl, είναι μια βιογραφική ταινία βασισμένη στην ιστορία της δίκης περί αισχροκέρδειας που περιέβαλε τη δημοσίευση του διάσημου ομώνυμου ρητού ποιήματος του Ginsberg και αναδεικνύει αυτή ακριβώς τη πλευρά των συγκεκριμένων λογοτεχνικών ειδώλων.

 

Διάβασε επίσης

Dreaming Walls:Inside the Chelsea Hotel-Η ταινία για το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης

Καθώς κυκλοφορεί το νέο τους ντοκιμαντέρ για το Chelsea Hotel στη Νέα Υόρκη, οι σκηνοθέτες Amélie van Elmbt και Maya Duverdier μιλούν για τον εξευγενισμό και γιατί «η υπόγεια ανεξαρτησία είναι τόσο σημαντική για την κοινωνία μας». Ενώ ορισμένα ξενοδοχεία ονειρεύονται να έχουν πέντε αστέρια, το Chelsea Hotel φιλοξένησε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Στην ακμή του, το κτίριο, που βρίσκεται στην 23η οδό της Νέας Υόρκης, ήταν το προσωρινό σπίτι για μουσικούς όπως ο Bob Dylan, η Patti Smith, ο Jimi Hendrix, ο Bob Marley, η Joni Mitchell, ο Mick Jagger και ο Chet Baker.

 

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του '50

Μέσα στους τοίχους αυτού του ξενοδοχείου, ο Jack Kerouac δακτυλογράφησε πυρετωδώς το On the Road, ο Stanley Kubrick και ο Arthur C. Clarke ονειρεύτηκαν το 2001: A Space Odyssey και ο Miloš Forman έγραψε το σενάριο του για το One Flew Over the Cuckoo’s Nest, υποτίθεται ότι βασίστηκε στο άσυλο στην άγρια ποικιλία καλλιτεχνών που περιπλανιόταν στους ορόφους. 

Ειδικά τη δεκαετία του 1960, το Chelsea Hotel χρησίμευσε ως σύμβολο της αντικουλτούρας, αποτελώντας το κυριολεκτικό φόντο του Chelsea Girls των Andy Warhol και Paul Morrissey. Μετά από ένα σύντομο ειδύλλιο με την Janis Joplin, ο Leonard Cohen έγραψε το δεύτερο τραγούδι του για το κτίριο, το Chelsea Hotel #2, το οποίο ξεκίνα με τον αθάνατο στίχο: «Σε θυμάμαι καλά στο Chelsea Hotel».  Για το βιβλίο της Sex του 1992, η Madonna οργάνωσε μια φωτογράφιση στο – πού αλλού; – το δωμάτιο 822. Αντίθετα, το hotspot των διασημοτήτων ανέπτυξε μια πιο σκοτεινή φήμη: Ο Dylan Thomas πέθανε στην κρεβατοκάμαρά του, αφού καυχιόταν ότι εκείνη την ημέρα είχε κατεβάσει 18 ουίσκι, η Nancy Spungen, 20 ετών τότε, ανακαλύφθηκε στο πάτωμα του μπάνιου με ένα μαχαίρι στο σώμα της, υποτίθεται από τα χέρια του Sid Vicious.

Ένα απόκοσμο νέο ντοκιμαντέρ για το κτίριο, «Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel», δεν αναφέρεται σε κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους. Παρόλο που το ξενοδοχείο έκλεισε το 2011 για ανακαίνιση, μια χούφτα ένοικοι παρέμειναν στα σκονισμένα, ετοιμόρροπα δωμάτιά τους, δημιουργώντας τέχνη για ένα κοινό που ουσιαστικά δεν ήταν κανένας,  μέχρι που δύο Βέλγοι σκηνοθέτες, η Amélie van Elmbt και η Maya Duverdier, αποφάσισαν να τους τραβήξουν με μια κάμερα. Αποφεύγοντας το τυπικό σχήμα των ομιλούντων κεφαλών και αντιστεκόμενες σε αρχειακό υλικό που μπορεί να αναρτηθεί στο YouTube -η Mariah Carey γύρισε εκεί ένα μουσικό βίντεο-, η ταινία κατασκοπεύει τις καθημερινές δραστηριότητες των ηλικιωμένων, πρώην μποέμ που δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε, καθώς και των οικοδόμων στους διαδρόμους που εικάζουν ότι φαντάσματα στοιχειώνουν την περιοχή.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πες αντίο στα θαμπά και θολά ποτήρια σου με αυτό το απλό hack
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρώσε το κρεβάτι σου σαν να βρίσκεσαι σε πολυτελές ξενοδοχείο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST