Now Reading
Εξετάζοντας 13 ράτσες, αυτά είναι τα πιο γλυκά αλλά αφελή σκυλιά

Εξετάζοντας 13 ράτσες, αυτά είναι τα πιο γλυκά αλλά αφελή σκυλιά

Avatar photo

Μετά από μελέτες σχετικά με τη νοημοσύνη των σκυλιών, τα αξιαγάπητα Labrador είναι χαμηλά στις θέσεις.

Στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, ερευνητές υπέβαλλαν σε περισσότερους από 1.000 σκύλους από 13 διαφορετικές φυλές μια σειρά από γνωστικά τεστ. Ο σκοπός αυτής της έρευνας είχε να κάνει με τη νοημοσύνη των σκύλων και ήταν η μεγαλύτερη εργαστηριακή μελέτη που έγινε ποτέ.

Τα ευρήματα αυτών των ερευνών δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports. Μεταξύ Μαρτίου 2016 και Φεβρουαρίου 2022, οι ερευνητές κάλεσαν τους ιδιοκτήτες σκύλων να φέρουν τα κουτάβια τους, ηλικίας ενός έως οκτώ ετών, σε ένα μεγάλο χώρο για να υποβληθούν σε δοκιμές με τη «smartDOG test battery» , η οποία δημιουργήθηκε από την ερευνήτρια Katriina Tiira, PhD.

Το τεστ IQ της smartDOG

Το smartDOG περιλαμβάνει 10 ξεχωριστά τεστ που μετρούν χαρακτηριστικά όπως:

  • το επίπεδο δραστηριότητας
  • την εξερευνητική συμπεριφορά
  • τον ανασταλτικό έλεγχο
  • την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • τη λογική σκέψη
  • τη βραχυπρόθεσμη μνήμη

Σε μία αξιολόγηση, η οποία μετρά την κοινωνική γνώση, ο ιδιοκτήτης έχει την εντολή να κάνει χειρονομίες προς ένα μπολ που περιέχει τροφή χρησιμοποιώντας διαφορετικές προκαθορισμένες χειρονομίες που κυμαίνονται από το εμφατικό δείξιμο μέχρι ένα απλό βλέμμα για να δει αν ο σκύλος θα καταλάβει τις υποδείξεις του ιδιοκτήτη του. Ενώ, στη δοκιμασία λογικής σκέψης, στον σκύλο παρουσιάζονται δύο ανάποδα μπολ και μια λιχουδιά και στη συνέχεια τοποθετείται ένα οπτικό εμπόδιο μεταξύ του σκύλου και των μπολ. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης τοποθετεί τη λιχουδιά σε ένα από τα μπολ, αφαιρεί το οπτικό εμπόδιο και στη συνέχεια σηκώνει το άδειο μπολ. Εάν ο σκύλος αιτιολογήσει σωστά ότι η λιχουδιά βρίσκεται κάτω από το άλλο μπολ, κινούμενος προς αυτό, του δίνεται η λιχουδιά.

Στην έρευνα αυτή, αξιολογήθηκαν 13 φυλές, όλες μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, με τουλάχιστον 40 άτομα η καθεμία. Συμπεριλήφθηκαν το Border Collie, το Belgian Malinois, το English Cocker Spaniel, ο Γερμανικός Ποιμενικός, το Golden Retriever, το Labrador Retriever και η ευρεία κατηγορία «μικτής φυλής», μεταξύ μερικών άλλων.

Έξυπνος σκύλος, αφελής σκύλος

Δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ των φυλών στις μετρήσεις της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της λογικής σκέψης, αλλά βρέθηκαν διαφορές στις κατηγορίες της κοινωνικής νόησης, του ανασταλτικού ελέγχου και της ικανότητας επίλυσης χωρικών προβλημάτων. Στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή σε όλες αυτές τις κατηγορίες βρίσκονταν τα Border Collies. Τα μεσαίου μεγέθους ποιμενικά σκυλιά έχουν ήδη τη φήμη των έξυπνων σκυλιών. Πολλά από αυτά είναι ικανά να μάθουν τα ονόματα δεκάδων αντικειμένων και μπορούν να ακολουθούν λεπτομερείς εντολές.

Τα Labrador Retriever, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν σχεδόν την τελευταία θέση μεταξύ όλων των φυλών στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και στον ανασταλτικό έλεγχο. Είναι η πιο δημοφιλής φυλή στις ΗΠΑ, κι ενώ τα Labrador είναι αξιαγάπητα, πιστά, φιλικά και εκπαιδεύσιμα, γενικά δε θεωρούνται τα πιο έξυπνα.

Οι σκύλοι μικτών φυλών σημείωσαν σχεδόν την τελευταία θέση στην κοινωνική νόηση και την ικανότητα επίλυσης χωρικών προβλημάτων, αλλά σημείωσαν καλή βαθμολογία στον ανασταλτικό έλεγχο, την ικανότητα δηλαδή να συγκρατούνται από το να εκτελούν μια συμπεριφορά που είναι αναποτελεσματική. Υπήρχε ένας κραυγαλέος περιορισμός σε αυτή τη μελέτη της νοημοσύνης των σκύλων.

«Υπάρχει η πιθανότητα οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας να μη βασίζονται σε γενετικές διαφορές μεταξύ των φυλών, αλλά να οφείλονται μάλλον σε διαφορές στις εμπειρίες ζωής ή στην εκπαίδευση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι και αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά στις γνωστικές δοκιμασίες», έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος του δείγματος θα πρέπει να βοήθησε στην εξομάλυνση αυτής της μεταβλητότητας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ράτσα ενός σκύλου δεν είναι τόσο προγνωστική για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του όσο πιστεύουμε. Με την παρούσα μελέτη μαθαίνουμε ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε ορισμένες γνωστικές ικανότητες. Περιμένουμε να δημοσιευθούν στοιχεία για πρόσθετες φυλές, καθώς θα διεξάγονται περισσότερες δοκιμές smartDOG.

3 είναι τα οφέλη για την υγεία σου αν έχεις σκύλο!

Τα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων που έχουν ζωάκια στο σπίτι τους είναι πολλά, κι εμείς οι «γονείς» των τετράποδων το βιώνουμε καθημερινά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να γυρίζεις σπίτι από μια δύσκολη και κουραστική μέρα και να σε υποδέχεται με πολύ χαρά ο τριχωτός φίλος. Ο σκύλος σου σε αγαπάει ανεξάντλητα και παίρνει χαρά με το να είναι δίπλα σου.

Δεν μπορεί να μη χαμογελάς όταν βλέπεις την κουνιστή ουρά του κουταβιού ή του ενήλικα σκύλου σου με την ειλικρινή στοργή και τα χαζά καμώματα που κάνει. Όμως υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το να περνάς χρόνο με τον σκύλο σου δεν είναι απλώς διασκεδαστικό και συγκινητικό αλλά είναι και καλό για εσένα.

Δες εδώ τα 3 οφέλη!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
brownies πάνω σε λαδόκολα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ρούχο γεμάτο με μπογιές

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top