Now Reading
Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Avatar photo
Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητη περιοχή» με το θερμόμετρο να αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν και τους 52, 2°C.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε δύσκολες στιγμές (όχι άγνωστες για τη χώρα μας) όπως είναι οι πυρκαγιές σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και τις υψηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να περιμένουμε να φτάσει τα επόμενα 24ωρα τους 40 και βαθμούς C. Η υψηλή θερμοκρασία δεν είναι κάτι που οι Έλληνες δε γνωρίζουμε, καθώς κάθε Ιούλιο ο καύσωνας είναι ένα σύνηθες κλιματικό φαινόμενο. Όμως το σύνηθες για εμάς δεν είναι σύνηθες για τον υπόλοιπο πλανήτη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 52,2 C στην Κίνα και τους ειδικούς να «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητο έδαφος».

Καύσωνες έπληξαν την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ταυτόχρονα – με μια έκρηξη της Σαχάρας να κυριεύει την Ευρώπη, έναν «θόλο θερμότητας» να χτυπά τις ΗΠΑ και την Κίνα καταγράφοντας θερμοκρασίες 52,2 C. Η ακραία ζέστη που κατακλύζει αυτή τη στιγμή το βόρειο ημισφαίριο πρόκειται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας άνοδο των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS
απε-μπε Ατλάντα

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι ο καύσωνας βρισκόταν στις πρώτες του φάσεις, λέγοντας ότι αναμένει οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο να είναι πάνω από 40° C «για παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται». Σύμφωνα με τη Daily Mail πυρκαγιές έπληξαν περιοχές των ΗΠΑ και της νότιας Ευρώπης, απειλώντας τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων και με 1.200 παιδιά που  διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές από καταυλισμούς διακοπών που απειλήθηκαν από τις πυρκαγιές. Η Ευρώπη, η ήπειρος με τη υψηλότερη θερμοκρασία του κόσμου, προετοιμάζεται για την κορύφωση του καύσωνα τις επόμενες μέρες, με το θερμόμετρο να φτάνει έως και 49 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, το χωριό Σανμπάο στη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα εν μέσω καταστροφικών καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τυφώνα και που οδήγησε περίπου 230.000 ανθρώπους να εκκενώσουν από τα σπίτια τους. Ο κόσμος μόλις γνώρισε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, και οι μετεωρολόγοι λένε ότι ακόμη τα χειρότερα δεν έχουν έρθει, με τον Ιούλιο να αναμένεται να γίνει ο πιο ζεστός μήνας ποτέ. Ο Karsten Haustein, ερευνητής στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, είπε στον Guardian: «Οι πιθανότητες είναι ότι ο μήνας Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας που υπήρξε ποτέ. Το “πότε” σημαίνει από την Eemian εποχή (τη μεσοπαγετώδη περίοδο), που είναι περίπου 120.000 χρόνια πριν».

Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS
απε-μπε Ιταλία

Οι 3 βασικοί παράγοντες των υψηλών θερμοκρασιών

Την περασμένη εβδομάδα, η MailOnline μίλησε με ειδικούς, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη οφείλονται σε 3 βασικούς παράγοντες. Αυτά είναι το φαινόμενο El Niño – μια θέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού ή οι θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο της θάλασσας που διαταράσσουν τη ροή του αέρα – ένα σταθερό σύστημα υψηλής πίεσης γνωστό και ως αντικυκλώνας, και η κλιματική αλλαγή. «Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον  El Niño άμεσα, επομένως είναι πιθανό το σύστημα υψηλής πίεσης και η κλιματική αλλαγή να είναι οι κύριοι συντελεστές σε αυτό το φαινόμενο καύσωνα», δήλωσε η Dr. Melissa Lazenby, λέκτορας Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. .

Ένα γραφικό που κοινοποιήθηκε από το Met Office δείχνει πώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη δημιουργία επίμονων ισχυρών περιοχών υψηλής πίεσης. Αυτά έχουν εντείνει τη ζέστη σε 3 ξεχωριστές περιοχές – στις ΗΠΑ, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και σε ολόκληρη την Ασία. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή ροές μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες». Οι θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένεται να πλήξουν τα νησιά της Ιταλίας, Σικελία και Σαρδηνία, όπου προβλέπεται υψηλός 48° C από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS
απε-μπε Λουτράκι

«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας (19 Ιουλίου) σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεορολογικός Οργανισμός. «Μια περαιτέρω συνέχεια τον Αύγουστο είναι πιθανή». Επίσης περιέγραψε τη ζέστη ως «ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη» και παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή».

Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS
απε-μπε Ισπανία

Διάβασε επίσης:

Οι πόλεις που βυθίζονται και θα εξαφανιστούν από τον παγκόσμιο χάρτη (και δεν είναι η Βενετία)

Η πόλη της Νέας Υόρκης βυθίζεται σιγά-σιγά με μέσο ρυθμό 1 έως 2 χιλιοστά κάθε χρόνος, λόγω ενός συνδυασμού γεωλογικών και ανθρωπογενών παραγόντων. Πολλές μεγάλες πόλεις έγιναν πόλεις αρχικά επειδή τα λιμάνια τους διευκόλυναν το εμπόριο και τα ταξίδια μέσω θαλάσσης και βρίσκονται κοντά στον ωκεανό.

βενετία και ζώδια

Οι παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο βυθίζονται -μια γεωλογική διαδικασία που ονομάζεται καθίζηση- και συμβαίνει με ρυθμό που κάνει τους επιστήμονες νευρικούς. Αν αυτά τα κομμάτια γης δεν είχαν σημαντικές πόλεις πάνω τους, είναι πιθανό ότι κανείς δεν θα το πρόσεχε, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι δεν θα βυθιζόταν καθόλου.

Εδώ θα διαβάσεις ποιες είναι οι πόλεις που βυθίζονται.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η DIY λύση που θα κάνει τα σκουριασμένα σου έπιπλα κήπου σαν καινούργια



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST