Now Reading
Η Allbirds θα κατασκευάσει το πρώτο αθλητικό παπούτσι «Net-Zero Carbon» στον κόσμο

Η Allbirds θα κατασκευάσει το πρώτο αθλητικό παπούτσι «Net-Zero Carbon» στον κόσμο

Ιωάννα Σαλαμουρα
αθλητικά παπούτσια

Η εταιρεία βιώσιμων υποδημάτων και ένδυσης Allbirds έκανε ένα βήμα μπροστά κατασκευάζοντας το πρώτο «Net-Zero Carbon» παπούτσι.

Τα τελευταία χρόνια, το «καθαρό μηδέν» (net zero) έχει γίνει μια δημοφιλής φράση σε πολλές χώρες, επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα που δεσμεύονται να μειώσουν δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα. Η ιδέα του net zero είναι ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις εκπομπές άνθρακα, όχι μειώνοντας ουσιαστικά τις εκπομπές άνθρακα, αλλά επενδύοντας στη μείωση των εκπομπών του.

Έτσι, για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να αντισταθμίσει τον άνθρακα μέσω άλλων ενεργειών, όπως να  φυτέψει δέντρα ή να επενδύσει σε πράσινη ενέργεια. Όμως η εταιρεία βιώσιμων υποδημάτων και ένδυσης Allbirds πρωτοπόρησε καθώς κυκλοφόρησε ένα νέο sneaker που ονομάζεται M0.0NSHOT. Η εταιρεία αποφάσισε πως θα ξανασκεφτεί πλήρως τον τρόπο που κατασκευάζει το προϊόν.

 

Τι είναι το C02e;

Το CO2 αναφέρεται στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το CO2e σημαίνει ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα. Το C02e περιλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα καθώς και άλλα αέρια θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο, για πιο ακριβή μέτρηση. Σύμφωνα με το treehugger.com, η Allbirds με τη δημιουργία αυτού του παπουτσιού προσκαλεί και άλλους να ακολουθήσουν την πορεία της.

«Η δημιουργία ενός παπουτσιού, καθαρού μηδενικού άνθρακα που είναι εμπορικά βιώσιμο και επεκτάσιμο, είναι το αποκορύφωμα της εργασίας μας. Το M0.0NSHOT δεν είναι απλά μια νέα τομή για την κλιματική κρίση – είναι μια απόδειξη ότι, όταν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βιωσιμότητα και επικεντρωνόμαστε με σθένος για τη μείωση του άνθρακα, μπορούμε να κάνουμε απίστευτες ανακαλύψεις», λέει ο Tim Brown, συνιδρυτής και συν-CEO της Allbirds.

Από την ίδρυση της το 2014, η Allbirds εργάζεται με συνέπεια για τη μείωση του άνθρακα στις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της. Το πρώτο του αρνητικό σε άνθρακα υλικό ονομάστηκε SweetFoam, το οποίο ήταν διδακτικό στη δημιουργία του νέου αφρού που χρησιμοποιήθηκε στο M0.0NSHOT. Το 2019, η Allbirds έγινε η πρώτη μάρκα μόδας που σήμανε προϊόντα με αποτυπώματα άνθρακα. Το 2020, η Allbirds ενώθηκε με την Adidas για να συνεργαστεί σε αυτό που ήταν το παπούτσι με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο εκείνη την εποχή, το Adizero x Allbirds.

Το M0.0NSHOT ήταν το επόμενο βήμα και για το οποίο η ομάδα του Allbirds Futures χρησιμοποίησε τις προηγούμενες γνώσεις της για να το  δημιουργήσει. Τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι όλα αρνητικά σε άνθρακα και είναι τα εξής:

  • Το άνω μέρος από μαλλί merino που καλλιεργείται στο σταθμό Lake Hawea (LHS) στη Νέα Ζηλανδία.
  • Η ενδιάμεση σόλα αφρού είναι με βάση το ζαχαροκάλαμο. Ενώ οι περισσότεροι αφροί της βιομηχανίας είναι κυρίως συνθετικοί, ο πρόσφατα αναπτυγμένος αφρός SuperLight της Allbirds διαθέτει 80% βιολογικό περιεχόμενο.
  • Βιοπλαστικές οπές: Η Allbirds συνεργάστηκε με την Mango Materials για να αναπτύξει μια καινοτόμο νέα διαδικασία που χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς για να μετατρέψει το μεθάνιο σε μια μορφή πολυμερούς που μπορεί να μορφοποιηθεί όπως άλλα πλαστικά, χωρίς αντίστοιχο αποτύπωμα άνθρακα.
  • Η πιο αποδοτική ως προς τον άνθρακα συσκευασία που είχε ποτέ η Allbirds είναι με μειωμένο χώρο και βάρος που απαιτείται για τη μεταφορά — κατασκευασμένη με πράσινο PE που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, αρνητικό σε άνθρακα.
  • Μεταφορά με συνείδηση του άνθρακα: Ένα εξεταζόμενο σχέδιο μεταφοράς με θαλάσσιες μεταφορές με βιοκαύσιμα και ηλεκτρικά φορτηγά από λιμάνι σε αποθήκη.

Η Allbirds εργάζεται σε συνεργασία με το Lake Hawea Station και την New Zealand Merino Company για να πρωτοστατήσει σε μια νέα μέθοδο ποσοτικοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα ενός προϊόντος «που λαμβάνει υπόψη τα υλικά και τις διαδικασίες που δεσμεύουν άνθρακα, καθώς και αυτές που εκπέμπουν ώστε να παρέχει μια πιο ολιστική άποψη των εκπομπών και, ως εκ τούτου, μια πιο ακριβή εικόνα των κλιματικών επιπτώσεων ενός προϊόντος. Πιστεύουμε ότι αυτό θα φέρει επανάσταση στην πορεία προς το “καθαρό μηδέν” και θα λειτουργήσει ως την απαρχή για ολόκληρη τη βιομηχανία. Θα μπορούσαμε να περάσουμε δεκαετίες συζητώντας τα λεπτότερα σημεία της δέσμευσης άνθρακα ή μπορούμε να καινοτομήσουμε σήμερα με μια προσέγγιση κοινής λογικής», λέει η Hana Kajimura, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Allbirds. «Πρόκειται για πρόοδο, όχι τελειότητα. Οι επιστήμονες μας έδειξαν τι είναι δυνατό – τώρα ήρθε η ώρα για τη βιομηχανία της μόδας να προωθήσει τις γνώσεις ανοιχτού κώδικα από το M0.0NSHOT».

αθλητικά παπούτσια
Insatgram@fkouzu

Το M0.0NSHOT θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και η Allbirds θα αποκαλύψει το παπούτσι για πρώτη φορά στο Global Fashion Summit στην Κοπεγχάγη.

Διάβασε επίσης:

Τα κοχύλια στρειδιών και ο κυπρίνος δημιουργούν πιο βιώσιμα αθλητικά παπούτσια. Ώρα να αλλάξουμε

Τα κοχύλια στρειδιών και ο κυπρίνος δημιουργούν βιώσιμα αθλητικά παπούτσια και κανείς δεν το περίμενε. Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να δούμε από άλλη οπτική ματιά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των αξεσουάρ αλλά και των ρούχων.

σκακιέρα με παπούτσια
Instagram/@ersoulier

Τα θαλασσινά κάνουν θραύση στον τομέα της υποδηματοποιίας, με στρείδια, φύκια, ψάρια του λέοντος και δέρμα κυπρίνου να χρησιμοποιούνται σε νέα αθλητικά παπούτσια. Οι ER Souliers και P448 είναι μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν αυτά τα νέα υλικά για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα παπούτσια. Έχουν δημιουργηθεί και σόλες από καστορέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στο νέο παπούτσι για τρέξιμο με βιολογική βάση της Circle Sportswear.

Διάβασε εδώ τις λεπτομέρειες για τα παπούτσια αυτά.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
χάρτινο καλαμάκι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοπέλα σηκώνει μπάραDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr