Now Reading
Τα κοχύλια στρειδιών και ο κυπρίνος δημιουργούν πιο βιώσιμα αθλητικά παπούτσια. Ώρα να αλλάξουμε

Τα κοχύλια στρειδιών και ο κυπρίνος δημιουργούν πιο βιώσιμα αθλητικά παπούτσια. Ώρα να αλλάξουμε

Ιωάννα Σαλαμουρα
σκακιέρα με παπούτσια

Νέα υλικά έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα και στην αθλητική ένδυση.

Τα κοχύλια στρειδιών και ο κυπρίνος δημιουργούν βιώσιμα αθλητικά παπούτσια και κανείς δεν το περίμενε. Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να δούμε από άλλη οπτική ματιά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των αξεσουάρ αλλά και των ρούχων.

Τα θαλασσινά κάνουν θραύση στον τομέα της υποδηματοποιίας, με στρείδια, φύκια, ψάρια του λέοντος και δέρμα κυπρίνου να χρησιμοποιούνται σε νέα αθλητικά παπούτσια. Οι ER Souliers και P448 είναι μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν αυτά τα νέα υλικά για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα παπούτσια. Έχουν δημιουργηθεί και σόλες από καστορέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στο νέο παπούτσι για τρέξιμο με βιολογική βάση της Circle Sportswear.

Κοχύλια στρειδιών και θαλάσσια απόβλητα σε νέα μορφή

Ο σχεδιαστής της ER Souliers, Eugène Riconneaus, εμπνεύστηκε τη νέα του σόλα για αθλητικά παπούτσια με βάση τα όστρακα στρειδιών κατά τη διάρκεια ημερών που πέρασε στη La Rochelle, στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού. Ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε ανακυκλωμένο καουτσούκ και δέρμα που είχε απομείνει για να δημιουργήσει βιώσιμα αθλητικά παπούτσια το 2012. Αλλά ο χρόνος που πέρασε πίσω στη γενέτειρα του τον έκανε να δει το νερό με διαφορετικό τρόπο και να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση των θαλάσσιων αποβλήτων στο νεότερο σχέδιό του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της σειράς ER Souliers και όπως είπε στο wwd.com: «Αποφάσισα ότι θα είναι η αποστολή της ER και η κατάλληλη στιγμή για μένα να επαναφέρω την ER και να προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω όσο περισσότερα θαλάσσια απορρίμματα μπορώ ή οτιδήποτε μπορώ να βρω στον ωκεανό γύρω από τη Γαλλία”.

Δίκτυα και φύκια ενσωματώνται στα νέα σχέδια παπουτσιών

Ως αποτέλεσμα, τα αθλητικά παπούτσια ενσωματώνουν επίσης φύκια και τοπικά ανακτημένα δίχτυα αλιείας, τα οποία σκοτώνουν δελφίνια, χελώνες και άλλη θαλάσσια ζωή. Ενώ σημειώνει ότι και άλλες μάρκες χρησιμοποιούν ανακτημένα δίχτυα, αυτά συχνά προέρχονται από όλο τον κόσμο, και η δέσμευση του είναι να κρατήσει τα πράγματα τοπικά.

Χρησιμοποιούσε αλεσμένα όστρακα στρειδιών για να δημιουργήσει τις δικές του χρωστικές ουσίες για την τέχνη και τη ζωγραφική και μετέτρεψε το δημιουργικό του εργαστήριο σε αυτοσχέδιο εργαστήριο, ενώ πειραματιζόταν. «Συγγνώμη αν αυτό δεν ακούγεται τρελό από την άποψη της καινοτομίας, αλλά αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει λίγο, κομμάτι-κομμάτι να κάνει κάτι, είναι αρκετά εύκολο». Αργότερα ένα εργαστήριο ανέλαβε τη διαδικασία έρευνας και παραγωγής. Άλλα συστατικά του παπουτσιού είναι κατασκευασμένα από δερμάτινα αποκόμματα, φυσικό κορδόνι και ανακυκλωμένο καουτσούκ.

Ο Riconneaus τελειοποίησε τη διαδικασία και έβαλε προμηθευτές και συνεργάτες για να επεκτείνει την παραγωγή του υλικού. Με περίπου 20 τόνους απορριμμάτων από όστρακα στρειδιών κάθε σεζόν μόνο στην περιοχή La Rochelle υπάρχει άφθονη προμήθεια πρώτης ύλης. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γυαλιά ηλίου ή έπιπλα, σημείωσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον έχουν ήδη προσεγγίσει «τεράστιες» μάρκες που ενδιαφέρονται για το νέο υλικό, αλλά συχνά αναζητούν μια έτοιμη, γρήγορη λύση για να επιτύχουν διαπιστευτήρια βιωσιμότητας.

«Αυτή δεν είναι η δική σας λύση. Η ιδέα μου είναι περισσότερο να μειώσω την κατανάλωση και να αξιοποιήσω ό,τι μπορώ να βρω στην πατρίδα μου», δήλωσε. «Έχω κουραστεί να βλέπω τόσες πολλές μάρκες να λένε ότι θα αλλάξουν τον κόσμο με κάποια τρελή καινοτομία, για μένα έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτιστική προσέγγιση παρά με την τεχνική προσέγγιση», είπε. Η ER Souliers θέλει να έχει και είναι μια κοινότητα, και όχι ένα μάτσο καταναλωτές. Ούτε είναι πρόθυμος να επιδιώξει πιστοποιήσεις,  ούτε καν να την αποκαλέσει «βιώσιμη» μάρκα. «Είναι μια μάρκα με σκοπό», είπε.

Το αθλητικό παπούτσι «Karp» της P448 κατασκευασμένο από χωροκατακτητικό ψάρι κυπρίνο

Στην P448, την πολυτελή ιταλική μάρκα αθλητικών παπουτσιών που εγκαινίασε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Stuart Weitzman, Wayne Kulkin, η εταιρεία αναπτύσσει νέα δέρματα που προέρχονται από χωροκατακτητικά είδη.

Το παπούτσι lionfish του Kulkin κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο και πρόκειται να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση από δέρμα κυπρίνου τον Απρίλιο. Και τα δύο ψάρια είναι μη ιθαγενή είδη χωρίς φυσικούς θηρευτές- τα λεοντόψαρα καταστρέφουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και ο ασιατικός κυπρίνος έχει αποδεκατίσει τις λίμνες και τα ποτάμια της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μισισιπή.

σκακιέρα με παπούτσια
Instagram/@ersoulier

Ο Kulkin ίδρυσε την εταιρεία του πριν από έξι χρόνια για να βρει πιο βιώσιμες λύσεις μετά από δεκαετίες στη βιομηχανία υποδημάτων. Κατέληξε σε εναλλακτικά δέρματα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βρει φυσικά υλικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για τη φύση με περισσότερους από έναν τρόπους. «Πριν από 6 χρόνια οι άνθρωποι έλεγαν: “Τι είναι αυτά που λες;”. Τώρα υπάρχει αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση λόγω όλων των κακοκαιριών». Ένας από αυτούς τους υποστηρικτές είναι ο Mark Wahlberg, ο οποίος αναφέρθηκε στην εστίαση της μάρκας, στη βιωσιμότητα και το πάθος του Kulkin για καινοτομία.

Η έρευνα του διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο μόνο για να βρεθεί ποια μέρη του δέρματος του ψαριού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δέρμα και να λυθούν τα προβλήματα ανθεκτικότητας χωρίς να καταφύγουν σε πλαστική επίστρωση.  «Χρειάζεται απλώς περιέργεια, χρόνος και υπομονή», δήλωσε ο Kulkin για τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης.

«Βλέπω τώρα ότι μεγαλύτεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται. Όλοι περιμένουν κάποιον μεγάλο όμιλο να έρθει και να πει: “Εντάξει, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό. Το πρόβλημα λύθηκε, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό”», είπε. «Έχουν επιχειρήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαθέτουν τους πόρους, αλλά πρέπει να τους ανοίξετε τα μάτια. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, θέλουμε να εμπλέξουμε την επιστήμη, θέλουμε να εμπλέξουμε τη μόδα και θέλουμε να εμπλέξουμε τη γεωργική βιομηχανία», είπε.

παπούτσια από στρείδια
Instagram/@ersoulier

Διάβασε επίσης:

Stella McCartney’s, S-Wave Bag: H εναλλακτική τσάντα από «δέρμα» σταφυλιού

Τα υλικά των αξεσουάρ αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται κι εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Η πρωτοπόρος στο να ψάξει, να βρει και να εντάξει στις δημιουργίες της νέα υλικά ώστε να αντικαταστήσει πλήρως το δέρμα, είναι η Stella McCartney. Και αν εσύ πίνεις Chardonnay ή Petite Sirah και τα απολαμβάνεις, μπορείς να εφησυχάσεις καθώς τα υπολείμματα των σταφυλιών χρησιμοποιούνται και μάλιστα θα γίνουν το αγαπημένο σου αξεσουάρ.

κόκκινη τσάντα
Instagram/@stellamccartney

Η νέα τσάντα S-Wave της Stella McCartney είναι από τα πρώτα κομμάτια ενός σχεδιαστή πολυτελείας που χρησιμοποιεί δέρμα από φλούδες σταφυλιών. Με τις πρωτοποριακές ιδέες της , η οποία McCartney είναι φανατική vegan, έχουν δημιουργηθεί και τσάντες από μανιτάρια. Πραγματικά κάθε φορά αναμένουμε να δούμε τί άλλα ιδιαίτερα υλικά μπορούν να δημιουργηθούν από τις μελέτες και τις συνεργασίες της σχεδιάστριας.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST