Now Reading
Βάλε χρώμα στα ρούχα σου και ανέβασε στα ύψη τη ντοπαμίνη σου

Βάλε χρώμα στα ρούχα σου και ανέβασε στα ύψη τη ντοπαμίνη σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
χρώματα

Βάζοντας χρώμα στα ρούχα σου αυτόματα χρωματίζεις και τη διάθεση σου.

Χρώματα! Πολλά χρόνια μέσα από το styling αναφέρομαι στο ότι πρέπει να φοράμε χρώματα καθώς φορώντας ένα χρώμα σε μια μέρα που η διάθεση μας δεν είναι καλή μπορεί να μας την αλλάξει τελείως. Από το πώς μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, αλλά και στο πώς θα επιδράσει στην ψυχοσύνθεση μας ένα πιο ζωντανό χρώμα.

Κι έρχεται μια τάση στο TikTok που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν ρούχα που ταιριάζουν με την επιθυμητή διάθεση τους και ονομάζεται «ντύσιμο με ντοπαμίνη». Έτσι, αν επιλέξουμε να φορέσουμε πολύχρωμα ρούχα από βαρετά και θλιβερά ρούχα, θα πάρουμε μια ώθηση ντοπαμίνης και θα νιώσουμε πιο χαρούμενες.

χρώματα
Andrew Gn S23

Η ντοπαμίνη και τα συναισθήματα

Η ντοπαμίνη, ως νευροδιαβιβαστής, εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού συναισθημάτων. Δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουμε. Η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και διάφορες ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με την ντοπαμίνη για να δημιουργήσουν τη διάθεση μας. Αλλά η ντοπαμίνη παίζει θεμελιώδη ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας.

Σύμφωνα με το sciencefocus.com, για το αν η επιλογή του ντυσίματος μας μπορεί να προσφέρει επιπλέον ώθηση ντοπαμίνης δεν υπάρχει μελέτη που να έχει ζητήσει από συμμετέχοντες να αλλάξουν ρούχα με έντονα χρώματα ενώ παρακολουθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους. Όμως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ των ρούχων που φοράμε και του τρόπου που ενεργούμε και νιώθουμε.

χρώματα
Barbara Bui S23

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν φορώντας ένα κόκκινο ή μαύρο μπλουζάκι θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί από εκείνους που φορούσαν οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Το να φοράς κόκκινο μπορεί επίσης να σε οδηγήσει σε μια καλύτερη σωματική απόδοση. Μια ανασκόπηση αγώνων ποδοσφαίρου τα τελευταία 55 χρόνια έδειξε ότι οι ομάδες με κόκκινη στολή έπαιζαν σταθερά καλύτερα στους εντός έδρας αγώνες από οποιοδήποτε άλλο χρώμα φανέλας.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το να φοράς ένα ρούχο που έχει σχέση με ένα επάγγελμα, όπως το λευκό του γιατρού, βελτιώνει τις γνωστικές διαδικασίες. Αυτό ονομάζεται «εγκλεισμένη γνώση» και ίσως αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που φορώντας ρούχα γυμναστικής μας κάνει πιο πιθανό να ασκούμαστε. Ενώ τα επίσημα κοστούμια κάνουν ένα άτομο να ενεργεί με μεγαλύτερη κυριαρχία, όσον αφορά την απόδοση, η άνεση είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική. Σε μια μελέτη που έγινε μαθητές που έδωσαν εξετάσεις τα πήγαν καλύτερα όταν φορούσαν πιο άνετα, λιγότερο επίσημα ρούχα.

χρώματα
Rami Al Ali S23

Όσοι περνούν τις μέρες τους επιδιώκοντας δημιουργικές προσπάθειες ίσως να θέλουν να φορέσουν πράσινο, καθώς η προβολή του χρώματος έχει συνδεθεί με καλύτερη δημιουργική απόδοση. Το πράσινο χρώμα έχει επίσης βρεθεί ότι προκαλεί συναισθήματα χαλάρωσης, πιθανότατα επειδή μας θυμίζει τη φύση. Το κίτρινο από την άλλη φέρνει στο μυαλό καλοκαίρι και ζεστασιά, έτσι κάποιος που το φοράει να νιώθει ευτυχία, ενέργεια και ενθουσιασμό.

Όπως και να έχει, με μελέτες ή χωρίς, το να βάλεις χρώμα στη ζωή σου σε μια περίεργη μέρα το βέβαιο είναι πως κάπως θα σου φτιάξει τη διάθεση και μόνο που κάποιος θα βρεθεί να σου κάνει ένα κοπλιμέντο!

χρώματα
Andrew Gn S23

Πηγή: Launchmetrics Spotlight

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Η σημασία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία σου

Η έννοια των χρωμάτων είναι συχνά εμποτισμένη με τη δύναμη. Ακόμη και στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό υπό το φως της επιστημονικής γνώσης, πολλά χρώματα έχουν διατηρήσει τους αρχαίους συσχετισμούς τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι νύφες συχνά φορούν λευκά, ότι όταν «βλέπουμε κόκκινο» σημαίνει ότι είμαστε θυμωμένοι και ότι μπορεί κανείς να αισθάνεται φθόνο όταν φοράει κίτρινο.

ΧΡΩΜΑΤΑΌλες οι κοινωνίες και όλοι οι πολιτισμοί έχουν αναρωτηθεί για το τι είναι το χρώμα. Όλα αυτά τα χρόνια το χρώμα συναρπάζει και μας μπερδεύει, μας καταπλήσσει και μας ενθουσιάζει.

Δες εδώ τη σημασία τους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Stella McCartney δημιουργεί ρούχα για τους Måneskin
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Strawberries, cherries και μια έκρηξη χρωμάτων έφερε ο Daniel Lee στον Burberry για το show SS'24Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr