Now Reading
Αγόρασες καινούργια ρούχα; Υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε όλες μας μετά

Αγόρασες καινούργια ρούχα; Υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε όλες μας μετά

Ιωάννα Σαλαμουρα
καινούργια ρούχα

Ψώνισες καινούργια ρούχα αλλά υπάρχει ένα λάθος όμως που κάνουμε όλες μας και πρέπει να το προσέξουμε.

Αν υπάρχει κάτι που μας συναρπάζει αυτό είναι τα ψώνια. Η αίσθηση του να βγούμε για βόλτα στα μαγαζιά και να χαζέψουμε βιτρίνες ή να κάνουμε διαδικτυακές παραγγελίες μας ενθουσιάζει. Παρόλο τον ενθουσιασμό μας όμως όλες μας κάνουμε λάθη με τα καινούργια μας ρούχα καθώς περιμένουμε να είναι και υγιεινά.

Σύμφωνα με το list.com, μια έρευνα του Tommy John αναφέρει ότι το 42% των ανθρώπων στις ΗΠΑ φοράνε καινούργια ρούχα χωρίς να τα πλύνουν πρώτα, επειδή το καινούργιο το έχουν συνδεδεμένο με την καθαριότητα. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη και ένα ψέμα που είναι εύκολο να το πιστέψει κανείς, καθώς τα νέα ρούχα που παραδίδονται σφιχτά τυλιγμένα σε πλαστική συσκευασία δίνουν την ψευδαίσθηση της αποστείρωσης.

ψώνια

Ωστόσο, τα υλικά που είναι συσκευασμένα στο εσωτερικό μπορεί να φέρουν υπερβολικές βαφές και ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. «Όταν τα ρούχα αποστέλλονται, διατηρούνται επίσης με κάποια συντηρητικά, έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα πάνω τους κατά τη διαδικασία αποστολής εάν υπάρχει υγρασία», αναφέρει ο Dr Lindsey Bordone.

Ο Bordone σημείωσε ότι η φορμαλδεΰδη είναι μία από τις κύριες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία αυτών των νέων ρούχων πριν τη μεταφορά τους. Οι ρητίνες φορμαλδεΰδης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση μετά την επαφή με το δέρμα του χρήστη, και συγκεκριμένα εστίες εκζέματος. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που πρέπει να πλένετε τα καινούργια μας ρούχα πριν τα φορέσουμε.

Θα σοκαριστούμε με το τι μπορούν να μεταφέρουν τα νέα ρούχα μας

Τα νέα ρούχα που αποστέλλονται από μακρινά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο δεν είναι τα μόνα προϊόντα που πρέπει να πλύνουμε πριν τα φορέσουμε. Τα είδη που αγοράζονται από το κατάστημα είναι εξίσου απαραίτητα για απολύμανση, καθώς είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος δοκίμασε τα ρούχα πριν από εμάς. Αν και είναι σπάνιο φαινόμενο, ορισμένα μικρόβια, όπως οι ηβικές ψείρες, μπορούν να επιβιώσουν στα ρούχα και να μεταφερθούν στο δέρμα μας κατά την επαφή. Η ψώρα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μη απολυμανθέντων ρούχων και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος όπως το κηρίο (βακτηριακή λοίμωξη που αφορά την επιφάνεια του δέρματος). Για το λόγο αυτό καλό είναι να συνηθίσουμε να απολυμαίνουμε τα καινούργια ρούχα μας είτε με φυσικό απορρυπαντικό είτε με χημικά σε ζεστό κύκλο πλυσίματος.

νέα ρούχα

Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν ξεκινά –ούτε τελειώνει– με το πλύσιμο

Κάποιες φορές όμως το πρόβλημα δεν είναι απλό και συγκεκριμένα κάποιες βλαβερές ιδιότητες κρύβονται σε ορισμένα προϊόντα ένδυσης. Μια έρευνα του 2021 με επικεφαλής το CBC Marketplace αποκάλυψε ότι η Shein, μια εταιρεία γρήγορης μόδας που δέχεται πυρά για μη βιώσιμες κατασκευαστικές πρακτικές, πούλησε παιδικά ρούχα και ρούχα εγκυμοσύνης που περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου (σχεδόν 20 φορές την ποσότητα που η Health Canada θεωρεί ασφαλή για τα παιδιά). «Υπήρχαν ξεκάθαρα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν σκόπιμα μόλυβδο και τον χρησιμοποιούσαν σκόπιμα με τρόπο που ήταν πολύ πάνω από αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται υπεύθυνο – ή ακόμα και ασφαλές», δήλωσε ο ειδικός περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων Joël Mertens.

καινούργια ρούχαΌχι μόνο τα ευρήματα της έρευνας ήταν μια κλήση αφύπνισης για τους περιβαλλοντολόγους αλλά και για τους καταναλωτές της μόδας που πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με τις μάρκες. Πόροι όπως η εφαρμογή Detox Me διευκολύνουν τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων των επωνυμιών που ισχυρίζονται ότι δεσμεύονται για την υγεία των πελατών τους, επειδή είναι σημαντικό να αποκτήσουμε γνώση σχετικά με τα ρούχα που αγοράζουμε. Μπορεί ακόμη και να είναι εξίσου κρίσιμο με το πλύσιμο τους την πρώτη φορά.

Διάβασε επίσης:

Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο κάνε μια από αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου

Οι περισσότερες αγαπάμε να ψωνίζουμε και αυτό είναι γεγονός, ειδικά τώρα που τα διαδικτυακά καταστήματα γρήγορης μόδας είναι με ένα κλικ δίπλα μας. Η αυξανόμενη παραγωγή ρούχων και παράλληλα οι πτώσεις των τιμών φαντάζει σαν ένας παράδεισος για εμάς καθώς είμαστε και καταναλωτικά πλάσματα από τη φύση μας. Οπότε συχνά μας πιάνει ο παρορμητισμός και ψωνίζουμε πράγματα που ενδεχομένως και να μη χρειαζόμασταν.

κορίτσι περπατάειΠριν αποφασίσεις να ψωνίσεις κάτι που θα σε ενθουσιάσει, κάτσε μπροστά από τη ντουλάπα σου και δες αν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Πολλές από εμάς έχουμε ακόμα ρούχα κρεμασμένα στη γκαρνταρόμπα μας με το καρτελάκι τους και θα τολμήσω να πω πως κάθε άλλο παρά οικολογικό ακούγεται. Πλέον είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε πιο ευσυνείδητες αγορές αν θέλουμε να κάνουμε το χρέος απέναντι στον πλανήτη μας. Καθημερινά ακούμε την «αργή αναπνοή» του πλανήτη μας και τη βοήθεια που μας ζητάει να του δώσουμε. Αν μπορούμε να βάλουμε έστω και μια πινελιά του αποτυπώματος μας πάνω του, ας ξεκινήσουμε κάνοντας μας αυτά τα 5 ερωτήματα.

Δες εδώ τις 5 ερωτήσεις.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
δέσιμο μπλούζας
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μωβ και πορτοκαλίDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top