Now Reading
Ένα τακτοποιημένο σπίτι έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία

Ένα τακτοποιημένο σπίτι έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία

Avatar photo

Κάποιοι «χλευάζουν» τους ανθρώπους που τα θέλουν όλα τακτοποιημένα στο σπίτι τους ενώ οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν αν επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αδυναμία στο να διαθέτουν ένα τακτοποιημένο σπίτι και άλλοι που λατρεύουν την ακαταστασία. Αυτό πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία; Κι αν ναι σε τι βαθμό. Οι ειδικοί μας συνιστούν να διατηρούμε όσο το δυνατόν γίνεται συμμαζεμένο τον χώρο μας καθώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει στη διάθεση μας.

Παρόλα αυτά βλέπουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούν αταξία σε ένα χώρο να κοροϊδεύουν αυτούς που διατηρούν έναν καθαρό και μαζεμένο χώρο. Η αλήθεια είναι πως εάν κάποιος έχει συνηθίσει να ζει σε έναν ακατάστατο χώρο, δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα χώρο που θα είναι πιο τακτοποιημένα τα πράγματα.

Η ακαταστασία του νοικοκυριού

Το επίπεδο οργάνωσης και τακτοποίησης του κάθε ανθρώπου αλλάζει, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σπίτι με υπερβολική αταξία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Όταν η ακαταστασία του νοικοκυριού αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι  κάποια βοήθεια. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποσυμφορήσεις το σπίτι σου όταν αισθάνεσαι πιεσμένη, και το να ζητήσεις βοήθεια είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν κατά πόσο ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και προσφέρουν κάποιες λύσεις για να αρχίσεις να φτιάχνεις ξανά το σπίτι και το μυαλό σου.

Μπορεί ένα ακατάστατο σπίτι να προκαλέσει κατάθλιψη;

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ ενός ακατάστατου ή βρώμικου δωματίου και της κατάθλιψης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι έχει αποδειχθεί ότι το ξεκαθάρισμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Ωστόσο, ένας ακατάστατος χώρος δεν αποτελεί οριστικό σύμπτωμα κακής ψυχικής υγείας, αλλά δείχνει μάλλον ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι, ιδίως αν σε καταβάλλει σε σημείο αδράνειας και έλλειψης κινήτρων.

«Ένα βρώμικο ή ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή και να επιδεινώσει τη χαμηλή διάθεση» λέει ο Phillip Hord, συνιδρυτής της Horderly Home Organizing, «δε λέμε ότι αυτή είναι η μόνη αιτία, αλλά μπορεί και να συμβάλλει». Αν δεις κάποια σημάδια σε φιλικό ή οικείο σου πρόσωπο, όπως την παραμέληση του σπιτιού του ενώ πριν ήταν προσεκτικό στη διατήρηση ενός μαζεμένου σπιτιού, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη, τότε μη φοβηθείς να του προσφέρεις βοήθεια ή να του προτείνεις να μιλήσει σε κάποιον ειδικό.

Ένας από τους κύριους τρόπους για να βοηθήσεις στην αντιμετώπιση ενός ακατάστατου ή βρώμικου σπιτιού που οφείλεται σε χαμηλή διάθεση, είναι να δεχτείς βοήθεια και να κάνεις κάποια μικρά πρώτα βήματα προς τη βελτίωση. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο ένα καθαρό σπίτι μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη, έστω και λίγο. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι μπορούμε να σκεφτούμε πως να κρατήσουμε ένα σπίτι τακτοποιημένο, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα.  Αν όμως είμαστε  καταβεβλημένες, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο.

Η Kim Grubbs, ψυχολόγος και ιδρύτρια του Downsize Matters, εξηγεί ότι μπορεί να υπάρχει σημαντικό συναισθηματικό πρόβλημα που συνδέεται με το ξεσκαρτάρισμα και την τακτοποίηση ενός σπιτιού. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα πάθουμε κατάθλιψη ή θα απελπιστούμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σπίτι γεμάτο ακαταστασία, επειδή η λύση για την τακτοποίηση του μοιάζει αδύνατη. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συναισθηματική προσκόλληση στα πράγματα τους και προβλέπουν την απώλεια πολύτιμων αντικειμένων πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία αποσυμφόρησης. Εφόσον μια ανεξάρτητη πηγή δεν έχει την ίδια προσκόλληση στα αντικείμενα κάποιου άλλου, μπορεί να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση. Νομίζω, ωστόσο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν κάποια δεξιότητα στο να μπορούν να συζητήσουν τα θέματα της θλίψης και της απώλειας πριν ξεκινήσουν το έργο του ξεκαθαρίσματος και της τακτοποίησης. Το να επαναπροσδιορίσετε τη διαδικασία ως την πορεία προς την απόκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από τη φυλακή των πολλών πραγμάτων θα δημιουργήσει μια αλλαγή στο επίπεδο της προθυμίας για την έναρξη της διαδικασίας».

Πως να ξανά μπεις σε mood για να συμμαζέψεις ένα ακατάστατο δωμάτιο

Ένα από τα πρώτα βήματα για την τακτοποίηση και την αποσυμφόρηση ενός σπιτιού όταν είσαι καταβεβλημένη,  είναι να δεις ποιες περιοχές του σπιτιού σου είναι πιο σημαντικές. Μπορεί η κουζίνα σου να έχει την υψηλότερη προτεραιότητα ή και το σαλόνι σου, αν εκεί περνάς τον περισσότερο χρόνο σου. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις με μια μικρότερη περιοχή και να θέσεις λογικές προσδοκίες. Προσπάθησε να το κάνεις αυτό με κάποιον που να μπορεί να σου δώσει ένα χέρι βοήθειας. «Η καλύτερη πρόταση μου για κάθε είδους – ελάφρυνσης του φορτίου- είναι να ξεκινήσετε πετώντας όλα τα σκουπίδια, σε ένα μόνο σημείο, πριν προχωρήσετε σε άλλο σημείο», προτείνει η Kim. «Οι ντουλάπες και τα πλυντήρια ρούχων είναι εξαιρετικές επιλογές ως μέρη για να ξεκινήσετε».

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να αποφύγεις να συγκρίνεις το σπίτι σου με άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη αποσυμφόρησης, ειδικά με την αύξηση των φαινομενικά «τέλειων» λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι αφιερωμένοι στη διατήρηση τέλειων χώρων με εικόνες. Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τι έχει λειτουργήσει για εσένα στο παρελθόν και τι δεν λειτουργεί τώρα. Το σπίτι σου δεν χρειάζεται να είναι εντελώς πεντακάθαρο για να σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο καλύτερα.

Το καθαρό σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ψυχολογία σου, ως ένα βαθμό. Ένας συμμαζεμένος χώρος σε ηρεμεί και σε γαληνεύει. Ακόμη κι αν δεν έχεις καμία διάθεση να κάνεις το οτιδήποτε, ξεκίνα από μικρά πράγματα. Για παράδειγμα, αν έχουν μαζευτεί πολλά ρούχα στο σημείο που τα αφήνεις μετά την εργασία σου, ξεκίνα από εκεί. Όταν διαπιστώσεις πως η στοίβα με τα ρούχα μίκρυνε, θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου πρώτα από όλα κι έπειτα με το ότι ο χώρος μαζεύτηκε από την ακαταστασία.

Μπορεί να σου περνάς σύνδρομο burn out και να μην το έχεις καταλάβει

Οόρος burned out, είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια. «Κυκλοφορεί» κάπου στον εργασιακό χώρο, αόρατα, και υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβεις πως έχει καταβάλλει τον οργανισμό σου. Το burned out είναι δύσκολο να το ξεχωρίσεις, καθώς τα συμπτώματα του είναι κοινά με την κόπωση αλλά και με τις σωματικές αντιδράσεις που προκαλούνται στο σώμα σου από το στρες.

Το burned out είναι μια μόνιμη εξάντληση που νιώθεις. Μοιάζει πολύ με τα συμπτώματα fatigue (ένα είδος χρόνιας κόπωσης). Η χρόνια κόπωση μπορεί να προκύψει από κάποιες συνθήκες υγείας, όπως την αναιμία, το διαβήτη κ.α. Στην περίπτωση του burned out δεν προκύπτει από κάποιες συνθήκες υγείας, αλλά από το  έντονο στρες, άγχος, τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Όταν δουλεύεις για πολλές ώρες και χάνεις την πραγματικότητα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και νιώθεις μια μόνιμη εξάντληση, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το δεις άμεσα με έναν γιατρό.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πρωινό σε δίσκο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γλυπτική


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top