Now Reading
Πώς να διορθώσεις τις γρατζουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Πώς να διορθώσεις τις γρατζουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Avatar photo
Πώς να διορθώσεις τις γρατσουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Το ξύλινο δάπεδο είναι αρκετά ευαίσθητο και συχνά φθίρεται γρήγορα.

Πολλά σπίτια, παλιά και καινούργια, διαθέτουν ξύλινα πατώματα. Το δάπεδο που είναι από σκληρό ξύλο αντιμετωπίζει φθορά από την καθημερινή χρήση. Η υπερβολική υγρασία, τα κινούμενα έπιπλα και η κίνηση πάνω τους με παπούτσια, προκαλούν γρατσουνιές και βαθουλώματα στα πατώματα από ξύλο. Τα γρατσουνισμένα ξύλινα πατώματα μειώνουν την αισθητική του δωματίου. Τραβούν την προσοχή από τη φυσική ομορφιά του δαπέδου. Η επισκευή δαπέδων από σκληρό ξύλο αποκαθιστά την εμφάνιση και την αντοχή τους. Ποιές είναι όμως οι συνήθεις αιτίες που προκαλούν αυτή τη φθορά;

Πώς να διορθώσεις τις γρατσουνιές σε ξύλινα δάπεδα

7 συνήθεις αιτίες γρατσουνιών και βαθουλωμάτων

 1. Τριβή: Μικρά σωματίδια βρωμιάς, άμμου, άμμου και εξωτερικών υπολειμμάτων είναι λειαντικά. Τρίβονται στην επιφάνεια του ξύλου καθώς οι άνθρωποι περπατούν στο πάτωμα, προκαλώντας γρατσουνιές με την πάροδο του χρόνου.
 2. Ακατάλληλος καθαρισμός: Σκληρά εργαλεία καθαρισμού όπως τραχιές σκούπες χαράζουν το φινίρισμα του δαπέδου. Σκληρά χημικά και λειαντικά καθαριστικά αφαιρούν την προστατευτική επίστρωση του δαπέδου, καθιστώντας το ευάλωτο σε γρατσουνιές.
 3. Νύχια κατοικίδιων ζώων: Νύχια κατοικίδιων από μεγάλα ζώα αφήνουν γρατσουνιές στα πατώματα από σκληρό ξύλο. Όταν έρχονται σε επαφή με το ξύλο, τα νύχια τους μπορούν να διαπεράσουν την προστατευτική επίστρωση, αφήνοντας το πάτωμα με ορατά σημάδια.
 4. Κίνηση επίπλων: Το σύρσιμο ή η ολίσθηση βαρέων επίπλων και αντικειμένων σε δάπεδα από σκληρό ξύλο χωρίς προστατευτικά μαξιλάρια καταστρέφει την επιφάνεια. Η τριβή μεταξύ των επίπλων και του δαπέδου έχει ως αποτέλεσμα γδαρσίματα.
 5. Υψηλή κινητικότητα στα ίδια σημεία: Οι περιοχές που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά με το περπάτημα μας, όπως οι είσοδοι και οι διάδρομοι, αντιμετωπίζουν περισσότερη τριβή και πίεση. Τα σωματίδια κόκκων και συντριμμιών είναι πιο συγκεντρωμένα σε αυτές τις περιοχές. Η υψηλή απόδοση φθείρει το προστατευτικό φινίρισμα του δαπέδου από σκληρό ξύλο.
 6. Τυχαία πτώση βαρέων αντικειμένων: Η πτώση βαρέων αντικειμένων προκαλεί τη συμπίεση των ινών ξύλου στο δάπεδο από σκληρό ξύλο. Για παράδειγμα,  τα πόδια ενός καναπέ που ακουμπούν σταθερά για χρόνια το πάτωμα, τα παιχνίδια με τροχούς ή τα κουτάκια τροφίμων που πέφτουν από τα ράφια.
 7. Φορώντας παπούτσια με ψηλό τακούνι σε εσωτερικούς χώρους: Τα μυτερά, σκληρά ψηλοτάκουνα παπούτσια ασκούν συγκεντρωμένη δύναμη στο πάτωμα. Η ζημιά είναι εμφανής εάν τα τακούνια δεν έχουν προστατευτικές άκρες ή έχουν φθαρεί.

Πώς να διορθώσεις τις γρατσουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Πώς να επισκευάσεις γρατσουνισμένα πατώματα στο ξύλο

Η μέθοδος επισκευής εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ζημιάς και τον τύπο του δαπέδου από σκληρό ξύλο. Όμως ειδικοί ανέφεραν στο Homedit με ποια υλικά και πώς μπορούμε να επισκευάσουμε το ξύλινο δάπεδο.

Εργαλεία και υλικά:

 • Κερόπανο
 • Πανί που δεν αφήνει χνούδι
 • Λεπτό γυαλόχαρτο
 • Σπάτουλα
 • Προστατευτικός εξοπλισμός (γάντια και προστασία ματιών)
 • Γεμιστικό ξύλου
 • Φινίρισμα
 • Καθαριστικό δαπέδου και εργαλεία καθαρισμού

Πριν ξεκινήσεις:

1) Ξεκίνησε καθαρίζοντας το ξύλινο πάτωμα πάνω και γύρω από τις γρατσουνιές. Αφαίρεσε τυχόν βρωμιά, υπολείμματα ή σκόνη με μια σκούπα με μαλακές τρίχες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό κατάλληλο για τον τύπο δαπέδου από σκληρό ξύλο.

2) Ψέκασε την περιοχή με ένα σπρέι καθαριστικού δαπέδου από σκληρό ξύλο και, στη συνέχεια, σκούπισε την με ένα πανί από μικροΐνες. Για δάπεδα με φινίρισμα πολυουρεθάνης, απόφυγε την εφαρμογή υγρών ή κεριών. Χρησιμοποίησε συρματάκι για να αφαιρέσεις το παλιό κερί και τη βρωμιά στα κερωμένα δάπεδα. Απόφυγε διαλύματα όπως χλωρίνη, αμμωνία και ξύδι, καθώς περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το πάτωμα σου.

3) Επιθεώρησε την γρατσουνιά για να προσδιορίσεις το πλάτος, το μήκος και το βάθος της. Προσδιόρισε εάν η γρατσουνιά έχει επηρεάσει μόνο το φινίρισμα ή έχει διεισδύσει στο ξύλο. Εάν υπάρχουν ορατά βαθουλώματα ή αυλάκια, εκτίμησε το μέγεθος και το βάθος τους. Τσέκαρε τον τύπο φινιρίσματος στο δάπεδο από σκληρό ξύλο. Διαφορετικά φινιρίσματα, όπως λάδι, κερί ή πολυουρεθάνη, έχουν διαφορετική αντοχή στις γρατσουνιές και απαιτούν διαφορετικές μεθόδους επισκευής.

Πώς να διορθώσεις τις γρατσουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Οδηγός επισκευής για μικρές επιφανειακές γρατσουνιές

Οι μικρές γρατσουνιές δαπέδου από σκληρό ξύλο είναι λεπτές και στενές.  Δεδομένου ότι είναι ρηχές, η χρήση ενός μαρκαδόρου αφής ή λείανσης για φινίρισμα επισκευάζει την επιφάνεια.

1. Αφού καθαρίσεις την περιοχή, εφάρμοσε Καθαρίστε τους χώρους καθαριστικό ξύλου κατάλληλο για τον τύπο του δαπέδου σου και γυάλισε με ένα μαλακό, στεγνό πανί από μικροΐνες.

2. Τρίψε τη γρατσουνιά χρησιμοποιώντας λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο προς την κατεύθυνση του κόκκου. Η διαδικασία λείανσης αφαιρεί τον λεκέ, επομένως πρέπει να τον εφαρμόσεις ξανά.

3. Εφάρμοσε μια νέα στρώση φινιρίσματος που να ταιριάζει με την αρχική. Πριν την εφαρμογή όμως, δοκίμασε το φινίρισμα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή, όπως κάτω από το κρεβάτι, για να βεβαιωθείς ότι ταιριάζει με το χρώμα του δαπέδου σου.

Οδηγός επισκευής για βαθιές γρατσουνιές και βαθουλώματα

Βαθιές γρατσουνιές και σκάλες εισχωρούν στο φινίρισμα στο ξύλο. Για να επιδιορθώσεις τις  βαθιές γρατσουνιές:

1. Εφάρμοσε γεμιστικό ξύλου στην γρατσουνιά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Χρησιμοποίησε μια πλαστική σπάτουλα για να αποφύγεις μεγαλύτερη ζημιά στο ξύλινο πάτωμα. Βεβαιώσου ότι εφαρμόζεις το γεμιστικό μόνο στην γρατσουνιά και σκούπιζε την περίσσεια όταν το προϊόν είναι ακόμα υγρό.

2. Τρίψε και λείανε το υλικό γεμίσματος με λεπτό γυαλόχαρτο αφού στεγνώσει. Πρόσεξε να μην τρίψεις τις περιοχές γύρω από την γρατσουνιά που επισκευάζεις.

3. Για βαθουλώματα, εφάρμοσε ατμό για να ελαχιστοποιήσεις την εμφάνιση του βαθουλώματος. Κράτησε ένα καθαρό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό πάνω από το βαθούλωμα. Εφάρμοσε ατμό χρησιμοποιώντας ατμοκαθαριστή χειρός ή σίδερο ατμού σε χαμηλή ρύθμιση. Μετακίνησε το πανί γύρω από το βαθούλωμα για να αποφύγεις τη συγκέντρωση της θερμότητας σε μια περιοχή.

4. Η υγρασία του ατμού διεισδύει στις ίνες του ξύλου, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται και να ανακτούν το αρχικό τους σχήμα. Μόλις το ξύλο απορροφήσει την υγρασία, άφησε το να στεγνώσει εντελώς.

5. Ολοκλήρωσε εφαρμόζοντας φινίρισμα για να χρωματίσεις την επισκευασμένη περιοχή.

Πώς να διορθώσεις τις γρατσουνιές σε ξύλινα δάπεδα

Διάβασε επίσης:

Αν η κουβέρτα μοιάζει «κουβάρι» στον καναπέ σου, να πώς να τη μεταμορφώσεις σε μαξιλάρι

Το σαλόνι είναι από τα σημεία του σπιτιού μας που απολαμβάνουμε περισσότερο από τα υπόλοιπα δωμάτια. Είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε και που θέλουμε να διαθέτει θαλπωρή και μια ζεστή ατμόσφαιρα.

σαλόνι

Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε πολλά μαξιλάρια, ριχτάρια και ωραίες fluffy κουβέρτες. Το πρόβλημα δημιουργείται με τις κουβέρτες που συνήθως μοιάζουν σα να είναι πεταμένες και το σαλόνι δε δείχνει ποτέ τακτοποιημένο εξαιτίας αυτού.

Εδώ θα δεις πώς να τη μεταμορφώσεις.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει ένα συστατικό στην κουζίνα σου που βοηθά να μεγαλώσουν τα φυτά σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακάλυψε τον πιο eco-friendly τρόπο για καθαρίζεις αποτελεσματικά την τουαλέτα σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr