Now Reading
Η εποχή για τα γεράνια έφτασε! Μάθε πώς να τα φυτέψεις και τι φροντίδα χρειάζονται για να ανθίσουν

Η εποχή για τα γεράνια έφτασε! Μάθε πώς να τα φυτέψεις και τι φροντίδα χρειάζονται για να ανθίσουν

Avatar photo
γεράνια

Τα γεράνια με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία.

Με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία στον κήπο μας. Μπορείς να τα δεις φυτεμένα σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, ή ακόμα και σε βάζα με νερό, ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και δημιουργούν καλοκαιρινή διάθεση και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Αν ακολουθήσεις ορισμένες βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας, τα γεράνια θα ανταποδώσουν την περιποίηση που τους προσφέρεις με τα πιο όμορφα άνθη τους από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE)  μάς εξηγούν πώς μπορείς να επιτύχεις ένα εγγυημένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για τον κήπο ή τη βεράντα σου.

Η ιδανική εποχή

φυτό γεράνι
Οι ειδικοί συνιστούν να φυτεύεις γεράνια σε εξωτερικούς χώρους γύρω στα μέσα Μαΐου, ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα γεράνια, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που κάνει κρύο αφότου φυτέψεις τα γεράνια, υπάρχουν τρόποι να τα προστατέψεις και μέσα.

Το ιδανικό έδαφος

Το φρέσκο λίπασμα είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των γερανιών. Πάντα να αναζητάς την καλύτερη ποιότητα λιπάσματος, ιδανικά ένα ειδικά για τα γεράνια ή για φυτά μπαλκονιού, ώστε που να προσαρμόζεται άριστα στις ανάγκες των φυτών. Ένα καλό λίπασμα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα αποστράγγισης και συγκράτησης νερού, παρέχει στήριξη στα φυτά, ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρόσβαση αρκετού αέρα στις ρίζες. Μπορείς να καταλάβεις εάν το λίπασμα είναι καλό από την ευχάριστη οσμή του, τη μαλακή του σύσταση και από το αν περιέχει πρόσθετα, όπως ο άργιλος και ο περλίτης.

Η ιδανική αποστράγγιση

ΦΥΤΟ ΓΕΡΑΝΙ

Στα γεράνια δεν αρέσει η υγρασία και γι’ αυτό το πλεονάζον νερό θα πρέπει να αποστραγγίζεται. Οπότε μαζί με το υψηλής ποιότητας λίπασμα, θα πρέπει να τοποθετήσεις στον πάτο της γλάστρας ένα στρώμα είτε από θραύσματα αργίλου, ή κόκκων διογκωμένου αργίλου ή και άλλου παρόμοιου υλικού, που εξασφαλίζει την αποστράγγιση και εμποδίζει το λίπασμα να φράξει τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. Συμβουλή: Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE)  συμβουλεύουν ότι αν  χρησιμοποιείς γλάστρες με ενσωματωμένο σύστημα αποστράγγισης, δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών

Εκτός από την κατάλληλη γλάστρα και το υψηλής ποιότητας καλλιεργητικό υλικό, η σωστή απόσταση από τα υπόλοιπα φυτά είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των γερανιών. Έτσι, τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 20 εκατοστά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 60 εκ. μήκος επί 20 εκ. πλάτος μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ τρία γεράνια. Αντίστοιχα μια ζαρντινιέρα διαστάσεων 100 εκ. μπορεί να χωρέσει τέσσερα με πέντε, ενώ για ένα μόνο γεράνι η γλάστρα πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 20 εκατοστών. Και μια συμβουλή: Η εναλλαγή γερανιών με οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη στις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας επιτρέπει στα φυτά να μεγαλώνουν σωστά.

Η ιδανική τοποθεσία

Γεράνια, πώς να τα φυτέυσεις
Τα γεράνια αγαπούν τον ήλιο και όσο περισσότερο φως παίρνουν, τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη τους, αν και μπορούν να αναπτυχθούν επίσης και σε ένα ημισκιερό μέρος. Οι ποικιλίες με μεγάλα ή διπλά άνθη είναι προτιμότερο να προστατεύονται από ισχυρούς ανέμους και βροχή, για παράδειγμα στον τοίχο ενός σπιτιού ή κάτω από μια στέγη.

Πότισμα γερανιών

Τα γεράνια χρειάζονται άφθονο νερό για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα άνθη. Τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζεις πρωί και βράδυ. Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό και να ποτίζεις απευθείας το χώμα και όχι το ίδιο το φυτό. Οι ζαρντινιέρες μπαλκονιού με δεξαμενές νερού ή το δικό σας αυτοσχέδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ποτίσματος. Συμβουλή: Ακόμη και τις βροχερές ημέρες μπορεί να χρειαστεί να ποτίσεις, καθώς στα θαμνώδη φυτά όπως είναι τα γεράνια, οι σταγόνες της βροχής συχνά δεν φτάνουν καν στο έδαφος.

Λίπανση γερανιών

Τα γεράνια είναι φυτά που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείς προλιπασμένο χώμα, θα πρέπει να το εμπλουτίσεις μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε η ποσότητα λιπάσματος θα έχει εξαντληθεί. Για να εξασφαλίσεις ότι το γεράνι σου θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείς να ρίξεις στο νερό ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που θα βρείς στο εμπόριο μία φορά την εβδομάδα. Εναλλακτικά, τα λιπάσματα σε ράβδους μπορούν να θρέψουν τα φυτά για δύο έως τρεις μήνες. Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά στοιχεία ακόμη και εννέα μήνες μετά την αρχική του χρήση, ενώ μπορείς να το προσθέσεις στο χώμα ακόμα και μετά το φύτεμα.

Καθάρισμα των μαραμένων λουλουδιών

γεράνια
Για να επιτύχεις πιο όμορφα, περισσότερο ανθοφόρα και πιο υγιή γεράνια προτείνεται η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών και των ξεραμένων φύλλων. Αν θέλεις να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες γερανιού που αποβάλλουν μόνες τους τα ξεραμένα άνθη, ώστε να αφήνουν χώρο για νέα. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να αφαιρείς τα μαραμένα φύλλα με το χέρι.

Γεράνια που αντέχουν τον χειμώνα

Για να επιβιώσουν τα γεράνια και τον χειμώνα, κόψε τα σε ύψος περίπου 15 εκατοστών πριν από τα πρώτα κρύα και μετακίνησέ τα σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα γκαράζ που δε θα έχει κρύο ή σε ένα δροσερό μέρος εσωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται πολύ λίγο νερό. Την άνοιξη, κόψε τα ξανά, μεταφύτευσέ τα σε φρέσκο λίπασμα και τοποθέτησέ τα σε ένα ζεστό μέρος.

Διάβασε επίσης:

Δεν πετάμε τίποτα! Πώς τα τσόφλια αυγών μπορούν να κάνουν τον κήπο σου καταπράσινο

Τα αυγά πολλές από εμάς τα τρώμε για πρωινό και καλό είναι να σκεφτούμε 2 φορές αν πρέπει να πετάξουμε τα τσόφλια. Υπάρχει ένας πολύ πιο έξυπνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις ανεπιθύμητα τρόφιμα για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων και να ζήσεις πιο βιώσιμα αλλά να δώσεις ώθηση στον κήπο σου!  Όπως τα κατακάθια του καφέ μπορούν να κάνουν θαύματα σε οτιδήποτε, από τα βατόμουρα μέχρι τις ορτανσίες,  παρόμοια αποτελέσματα έχουν και τα τσόφλια αυγών για τα φυτά.

ΤΣΟΦΛΙΑΕίναι τα τσόφλια αυγών καλά για τα φυτά;

Με μια λέξη, ναι. Τα τσόφλια αυγών είναι μια εξαιρετική προσθήκη στους περισσότερους κήπους και φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τη δομή των φυτών, όπως και κάλιο και φώσφορο. Ο Frank McDonough, ο ειδικός βοτανικών πληροφοριών στο Arboretum του Λος Άντζελες, συνιστά την προσθήκη από θρυμματισμένο τσόφλι αυγού σε οποιοδήποτε φυτό ή κήπο όπου χρησιμοποιείται λίπασμα εγχώριας καλλιέργειας ως λίπασμα.

Δες πώς θα το κάνεις

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
GWYNETH PALTROW
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
RUSTIC MALIBU MID CENTURY HOUSEDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr