Now Reading
Poor Things:Η νέα παράξενα «θρασύτατη» κωμωδία σεξ του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone

Poor Things:Η νέα παράξενα «θρασύτατη» κωμωδία σεξ του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone

Λινα Γριβογιάννη
EMMA STONE

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου παρουσιάζει το πιο έντονο σεξ και το πιο ειλικρινές γυμνό από ό,τι πιθανότατα έχεις δει σε μια ταινία. 

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου  «Poor Things»προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και εντυπωσίασε για πολλούς λόγους. Η Emma Stone πηγαίνει σε ένα άθλιο ταξίδι τον εαυτού της αφού μια διαδικασία αναζωογόνησης του εγκεφάλου την επαναφέρει από τους νεκρούς στην υπέροχη και βασανιστικά αστεία ερωτική φαντασίωση του σκηνοθέτη. Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός και ο Έλληνας σκηνοθέτης δημιουργούν μια απολαυστική ιστορία ενηλικίωσης που δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχεις δει μέχρι σήμερα.
Λαμβάνοντας και μεταφέροντας στην οθόνη έξοχα το κωμικό μυθιστόρημα του Alasdair Gray με τον σεναριογράφο του «The Favourite» Tony McNamara, ο Λάνθιμος σερβίρει ένα μακάβριο αισθησιακό συμπόσιο μίλια από τον πρώην ελληνικό ασκητισμό του στα παράξενα κύματα, αλλά εξίσου ανατρεπτικό.

EMMA STONE
ΠΗΓΗ: instagram.com/poorthingsfilm/

Στην ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου σε διαγωνισμό στο Φεστιβάλ Βενετίας, η Emma Stone υποδύεται την Bella Bxter, μια ανανεωμένη, αναγεννημένη, δημιουργημένη από τον νεκρό τέρας του Φρανκενστάιν του κηδεμόνα της, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Καθώς είναι μια ενήλικη γυναίκα με μεταμοσχευμένο εγκέφαλο μωρού, η Bella είναι μια γυναίκα που ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν, μαθαίνοντας να περπατάει και να μιλάει και να συμπεριφέρεται στον κόσμο. Αυτό σημαίνει επίσης την ανακάλυψη – ή την εκ νέου ανακάλυψη – του σεξ για πρώτη φορά.

Η προσαρμογή από ένα μυθιστόρημα του 1992 του Alasdair Gray, είναι το αποτέλεσμα μίας ταινίας με διάρκεια σχεδόν δυόμισι ωρών που φέρει τον τίτλο «Poor Things» περιλαμβάνει έναν τόνο σεξουαλικών σκηνών με την Stone και τον Mark Ruffalo -ως παρακμιακό δικηγόρο Duncan Weddenburn-, σκηνές αυνανισμού  και ολόσωμο γυμνό. Το ερωτικό ταξίδι της Bella στην ταινία την οδηγεί από το Λονδίνο στη Λισαβόνα σε μία κρουαζιέρα στη Μεσόγειο σε ένα μπορντέλο στο Παρίσι, όπου μαθαίνει ότι μπορεί να επιδίδεται στο αγαπημένο της χόμπι και να πληρώνεται ενώ το κάνει.

EMMA STONE
ΠΗΓΗ: instagram.com/poorthingsfilm/

Η Emma Stone είναι μια γυναίκα που ξεκινά από το μηδέν στην αδέσμευτη και εκπληκτική νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που για τους περισσότερους από εμάς, η ζωή αποτελείται από γνώσεις και περιστάσεις που χρειάζονται δεκαετίες για να συσσωρευτούν μέχρι να πεθάνουμε. Για την Bella Baxter του Stone, αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε πολύ fast forward, χάρη σε μια διαδικασία αναζωογόνησης που τη βρίσκει, κάποτε μια νεκρή γυναίκα να επιπλέει σε ένα ποτάμι, τώρα ζωντανή με τον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού της μέσα στο κεφάλι της. Η Bella, είναι μια ζωντανή tabula rasa ανθρώπινη ύπαρξη, απεριόριστη από τις κοινωνικές πιέσεις, την ευπρέπεια ή τον καθωσπρεπισμό. Η Stone κάνει την πιο αυθάδη παράξενη ερμηνεία της μέχρι σήμερα, την υποδύεται σαν μικρό παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα και λέει τις πρώτες του λέξεις, ώσπου στο τέλος του «Poor Things» μιλάει άπταιστα γαλλικά και μελετά ανατομία.

Ο Λάνθιμος μας μεταφέρει σε κάτι που μοιάζει με το βικτοριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα, αλλά οι σουρεαλιστικές λεπτές αποχρώσεις που αυξάνονται μόνο στην παραξενιά τους και υποδηλώνουν έναν ραγισμένο κόσμο εκτός τόπου και χρόνου: οι άμαξες με άλογα είναι κυριολεκτικά μισό άλογο, μισή άμαξα, τα πουλιά έχουν πρόσωπα καρχαριών και μια χίμαιρα με μισό γουρούνι, μισό κοτόπουλο περπατάει στους δρόμους χωρίς κανείς να σκεφτεί περαστικά. Σε αυτές τις πειραματικές ιατρικές ανωμαλίες συμβάλλει ο νεκροθάφτης και τρελός επιστήμονας Dr. Godwin Baxter. Είναι σημαδεμένος -κυριολεκτικά και ψυχικά- από τα μαρτύρια του χειρουργού πατέρα του και τώρα με ένα πρόσωπο που μοιάζει με πίνακα του Πικάσο, σαν να έχει κοπεί, αποσυναρμολογηθεί, αναδιαταχθεί τυχαία και ραμμένο ξανά. Είναι επίσης ένας ευνούχος που πρέπει να «φτιάχνει τα δικά μου γαστρικά υγρά». Ένας από τους προστατευόμενους του στο χειρουργείο είναι ο αρχάριος γιατρός του χωριού Max McCandles (ένας αξιολάτρευτα ανίκανος και μονίμως εκνευρισμένος Ramy Youssef) και μαζί επαναφέρουν τη Bella Baxter στη ζωή, με τον Max να ελπίζει να την παντρευτεί τελικά.

«Τι πολύ λίγο καθυστερημένος», λέει ο McCandles στον Godwin (τον οποίο η Bella θα αποκαλεί απλώς «Θεό») για την αναγεννημένη δημιουργία του, καθώς η Bella αρχίζει να χτυπά στις επιφάνειες, να τσαντίζεται και να φλυαρεί σπασμένες αγγλικές ανοησίες που σιγά σιγά αρχίζουν να παίρνουν πιο αναγνωρίσιμο γλωσσικό σχήμα. Μέρος της καμπύλης υπαρξιακής μάθησης της Bella έρχεται φυσικά με την ανακάλυψη του αυνανισμού και, στη συνέχεια, τελικά του σεξ, το οποίο το «Poor Things» είναι γεμάτο με εξωφρενικό όγκο. Το «Poor Things» αφορά τελικά το ερωτικό ταξίδι της Bella μέσα από το πρίσμα ενός  φροϋδικού καθρέφτη και στον κόσμο ως ένα αφυπνισμένο σεξουαλικό ον. Ο Λάνθιμος και ο σεναριογράφος του «The Favourite» Tony McNamara, δουλεύοντας από ένα επιστολικό μυθιστόρημα του 1992 του Alasdair Gray, γοητεύονται από τους τρόπους με τους οποίους η επιθυμία διέπει όλη μας τη λήψη αποφάσεων.

WILLEM DAFOE
ΠΗΓΗ: instagram.com/poorthingsfilm/

Γνωρίζοντας τον άρρωστο, παρακμιακό δικηγόρο, η Bella αποφασίζει ότι πρέπει να  ζήσει αυτή την «περιπέτεια» αντί να δεθεί με τον Θεό και τον Max, με τους οποίους είναι αρραβωνιασμένη. Το «Poor Things» είναι γεμάτο με επιβλαβή, θρασύδειλα, ταπεινά ένστικτα σαν αυτά που είδαμε με το λεσβιακό ερωτικό τρίγωνο στο «The Favourite» που δημιούργησε ατελείωτα ερωτήματα που σίγουρα θα μπουν στο δρόμο τους για έναν διάλογο. Το «Poor Things» δεν είναι διαφορετικό. «Σε κοιτάζω και δεν νιώθω τίποτα άλλο παρά την επίμονη ερώτηση πώς σε ήθελα ποτέ;» λέει η Bella στον Wedderburn, κουρασμένη από τις ζήλιες του να γίνει δικό του.

Ενώ βρισκόταν σε ένα κρουαζιερόπλοιο στη Μεσόγειο, ένας κυνικός επιβάτης που υποδύεται ο Jerrod Carmichael λέει στην Bella ότι η υποβάθμιση, η φρίκη και η θλίψη είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους ουσίας. Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε θαυμαστής του Λάνθιμου, αυτοί είναι θεμέλιοι λίθοι όλων των προηγούμενων ταινιών του, συμπεριλαμβανομένης της παρόμοιας θεματικής «Κυνόδοντας», η οποία επίσης επικεντρωνόταν στις φαινομενολογικές συναντήσεις των ανθρώπων και στην κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Τυπικά, η ανθρωπότητα για τον Λάνθιμο υπάρχει μέσα σε μια σφαίρα χιονιού που του αρέσει να ταρακουνάει για τη δική του μακάβρια διασκέδαση.

Αλλά η υποβάθμιση, ο τρόμος και η θλίψη σπάνια μπαίνουν στο παιχνίδι στην ταινία και γίνεται εν τέλει μια σεξουαλική κωμωδία που ξεσπά από ενσυναίσθηση και αισιοδοξία σχετικά με τις δυνατότητες της ζωής. Η συναισθηματική κατάρρευση της Bella όταν συναντά, για πρώτη φορά, τις κατώτερες τάξεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. «Ποιος είμαι εγώ που θα ξαπλώνω σε ένα πουπουλένιο κρεβάτι ενώ τα νεκρά μωρά βρίσκονται σε ένα χαντάκι;» Η Bella θέλει να είναι καλός άνθρωπος όσο το «Poor Things» δείχνει την επιθυμία του Λάνθιμου να επεκτείνει περισσότερα από ένα απλό σήκωμα των ώμων προς την ανθρωπότητα και τις έμφυτες σκληρότητες της.

Παρακολουθώντας αυτή τη μαξιμαλιστική ομορφιά μιας ταινίας που θυμίζει πολλές φόρες σκήνη από ένα θέατρο, είναι δύσκολο να αντισταθείς στην παρόρμηση να σταματήσεις και να εντοπίσεις οτιδήποτε επόμενο τρελό σκέφτηκαν αυτοί οι κινηματογραφιστές για να γεμίσουν τα σκηνικά και την ιστορία. Πέρα από τα οργιώδη γραφικά του, το «Poor Things» είναι επίσης γεμάτο με υπέροχους δευτερεύοντες χαρακτήρες που έρχονται και φεύγουν από το πικαρέσκο σχήμα της συναισθηματικής και ερωτικής εκπαίδευσης της Bella: η Kanthrine Hunter, με τατουάζ σε όλο το σώμα, υποδύεται μια παριζιάνα μαντάμ σε μπορντέλο.

Το «Poor Things» είναι η καλύτερη ταινία της καριέρας του Λάνθιμου και μοιάζει ήδη σαν μια στιγμιαία κλασική, απίστευτα αστεία, ιδιότροπη και εκκεντρική, ανεκτίμητη και ανεπιτήδευτη, γεμάτη με τόσα πολλά να λατρέψεις που το να προσπαθήσεις να τα αναλύσεις όλα εδώ μοιάζει με μια θλιβερή απάντηση στις φιλοδοξίες της ταινίας. Το «Poor Things» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2023. Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την Searchlight Pictures κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Διάβασε επίσης:

Ferrari:Το πορτρέτο του θρύλου της αυτοκινητοβιομηχανίας χειροκροτήθηκε για 7,5′ στη Βενετία

Η ταινία «Ferrari» σε σκηνοθεσία του αγαπημένου μου Michael Mann δέχτηκε ένα όρθιο χειροκροτήματα 7 1/2 λεπτών την Πέμπτη 31/08 το βράδυ, αφού τα φώτα άναψαν στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η οποία προβάλλεται στο Competition στη Βενετία, στο Lido, με τους πρωταγωνιστές της ταινίας Adam Driver, Patrick Dempsey και Daniela Piperno να φωτογραφίζονται με τον Mann στο κόκκινο χαλί και μέσα στο Palazzo del Cinema. Το θέμα της ταινίας είναι κοντά και αγαπητό στις καρδιές των Ιταλών, καθώς αφηγείται μια ιστορία που ξεκινά το καλοκαίρι του 1957 με τον πρώην αγωνιστή Enzo Ferrari να βρίσκεται σε κρίση. Η χρεοκοπία απειλεί το εργοστάσιο που ο ίδιος και η σύζυγός του, Laura – την όποια υποδύεται η Penelope Cruz- , έχτισαν από το τίποτα 10 χρόνια νωρίτερα. Ο ασταθής γάμος τους έχει χτυπηθεί από την απώλεια του γιου τους ένα χρόνο νωρίτερα, και η Ferrari αγωνίζεται να αναγνωρίσει τον γιο του με τη Lina Lardi -Shailene Woodley-. Εν τω μεταξύ, το πάθος των οδηγών του να κερδίζουν τους ωθεί στα άκρα καθώς ξεκινούν στον ύπουλο αγώνα των 1.000 μιλίων σε όλη την Ιταλία, το Mille Miglia.

Η ΤΑΙΝΙΑ FERRARI
ΠΗΓΗ:instagram.com/ferrarithemovie/

Η Ferrari έλαβε μια ενδιάμεση συμφωνία SAG-AFTRA αυτόν τον μήνα, επιτρέποντας στους πρωταγωνιστές της να την προωθήσουν στο κύκλωμα του φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια βραδιά λήξης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης στα μέσα Οκτωβρίου. Η STX Entertainment και οι συνεργάτες της διανέμουν διεθνώς.

Δες εδώ ότι πρέπει να ξέρεις για την ταινία Ferrari 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Jennifer Grey
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Chris Evans και η Alba Baptista παντρεύτηκαν στο Cape CodDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr