Now Reading
Τι θέλει να σου πει το σώμα σου όταν γκριζάρουν τα μαλλιά σου

Τι θέλει να σου πει το σώμα σου όταν γκριζάρουν τα μαλλιά σου

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
γυναίκα με γκρίζα μαλλιά που χαμογελάει

Είναι καιρός να «αγκαλιάσεις» τα γκρίζα μαλλιά σου και να κατανοήσεις τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζουμε τα μαλλιά μας, το γκριζάρισμά τους είναι αναπόφευκτο στο πέρασμα του χρόνου. Και είτε επιλέγουμε να τα αφήσουμε στο φυσικό τους χρώμα είτε τα βάφουμε, πίσω από αυτό το γκριζάρισμα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: το σώμα μας μπορεί στην πραγματικότητα να μας λέει κάτι όταν τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν. Η έρευνα δείχνει ότι μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν ή να επιταχύνουν τη διαδικασία και όλα αυτά οφείλονται σε μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Instagram @wellaprofessionals.latvia

 

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Εάν κολλήσεις μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα – το αμυντικό σύστημα με το οποίο γεννήθηκες – είναι το πρώτο μέρος του ανοσοποιητικού σου συστήματος που ξεκινάει. Σε αυτό το στάδιο, το παθογόνο (ιός ή βακτήρια) μολύνει τα κύτταρα στο σώμα σου. Αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται, παράγοντας ιντερφερόνες ή πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Οι ιντερφερόνες έχουν πολλά καθήκοντα στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά κυρίως ειδοποιούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα ότι υπάρχει εισβολέας στο σώμα. (Στην πραγματικότητα, οι ιντερφερόνες είναι τόσο χρήσιμες που οι ερευνητές τις μελετούν ως μια μορφή θεραπείας για ασθένειες, όγκους και διαταραχές που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις.)

Η σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των γκρίζων μαλλιών

Instagram @wilmashairstyling

Λοιπόν, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα γκρίζα μαλλιά; Οι ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham ήταν έκπληκτοι όταν βρήκαν τη σύνδεση. Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η ομάδα ξεκίνησε να μελετάει τα βλαστοκύτταρα και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διατηρεί αυτά τα κύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι μοναδικά κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, από εγκεφαλικά κύτταρα έως μυϊκά κύτταρα. Τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα είναι σταθερά – ένα καρδιακό κύτταρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε ηπατικό κύτταρο, για παράδειγμα – έτσι τα βλαστοκύτταρα είναι πολύτιμα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα μελετούσε βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων είναι βλαστοκύτταρα στους θύλακες των τριχών μας. (Για να θυμάσαι τι σημαίνει η λέξη μελανοκύτταρο, σκέψου τη λέξη μελανίνη, η οποία αναφέρεται στη σκούρα καφέ ή μαύρη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.) Τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων βοηθούν στη δημιουργία μιας ποικιλίας μελανοκυττάρων μέσα στο θύλακα της τρίχας και τα μελανοκύτταρα είναι αυτά που δίνουν χρωστική ή χρώμα στα μαλλιά . Η έλλειψη μελανοκυττάρων οδηγεί σε έλλειψη χρωστικής ουσίας, με αποτέλεσμα τα γκρίζα μαλλιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μελανοκύτταρα λειτουργούν καλά όταν οι ιντερφερόνες μέσα στο κύτταρο ρυθμίζονται και ελέγχονται. (Θυμήσου ότι: Τα κύτταρα παράγουν ιντερφερόνες όταν προσπαθούν να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη.) Αλλά εάν τα μελανοκύτταρα χάσουν τον έλεγχο των ιντερφερονών – που σημαίνει ότι οι ιντερφερόνες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να σηματοδοτούν μηνύματα στο υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα ως απάντηση σε μια μόλυνση – Τα μελανοκύτταρα και τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων αρχίζουν να πεθαίνουν, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν. Εάν τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων πεθάνουν, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μόνιμες.

Ερμηνεία των Αποτελεσμάτων

Instagram @lormetz

Τι σημαίνει αυτό; «Αυτή η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τα γονίδια που ελέγχουν τη χρωστική ουσία στα μαλλιά και το δέρμα λειτουργούν επίσης για τον έλεγχο του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο William Pavan, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Γενετικών Νοσημάτων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα του NIH (NHGRI). Υποδηλώνει επίσης ότι σε περιόδους σοβαρής ασθένειας, το σώμα θεωρεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος πολύ πιο σημαντική από το να παράγει χρώμα μαλλιών.

Διάβασε επίσης:

Το μυστικό για υγιή μαλλιά είναι το έλαιο δεντρολίβανου- Πώς δρα ενάντια στην τριχόπτωση

Δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων για τα μαλλιά που υπόσχονται να πυκνώσουν, να δυναμώσουν και να επιμηκύνουν τις μπούκλες σου. Από σαμπουάν και μαλακτικά μέχρι μάσκες και θεραπείες οι επιλογές είναι άφθονες. Και υπάρχουν ακόμη περισσότερες οικιακές λύσεις για τα μαλλιά, όπως η χρήση ελαίου καρύδας, ελαίου μέντας, ελαίου τεϊόδεντρου και ελαίου jojoba.

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά προϊόντα είναι το έλαιο δεντρολίβανου. Όσοι ορκίζονται σε αυτό λένε ότι η προσθήκη λίγου ελαίου δεντρολίβανου στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών τους έχει βελτιώσει εκθετικά το πάχος, την υφή και τη συνολική υγεία των μαλλιών. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης, στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών, στη διατήρηση υγιών θυλάκων των μαλλιών και σε πολλά άλλα. Είναι όμως αλήθεια; Ή απλώς μια μαγική σκέψη;

Δες εδώ το μυστικό για υγιή μαλλιά 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να το προλάβεις την κοιλιά της εμμηνόπαυσης και πώς να την διώξεις αποτελεσματικα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7 εύκολοι τρόποι αποτοξίνωσης μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr