Now Reading
Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ

Καθώς ολοκληρώνεται μια επιτυχημένη περίοδος συγκομιδής που παράγει αρκετές εκατοντάδες τόνους ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, το μέλλον της βιομηχανίας φαίνεται περισσότερο «γκρι» παρά «μωβ».

Καθώς η παγκόσμια υπερπαραγωγή έχει ήδη επιβαρύνει τις τιμές, οι Βούλγαροι οινοπνευματοποιοί φοβούνται τώρα ότι οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα πιέσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρθηκε να διακόψει την εφαρμογή των αναθεωρημένων κανονισμών του block που περιορίζουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, το ρολόι συνεχίζει να χτυπά.

Ο Nikolay Nenkov, επικεφαλής του αποστακτηρίου Galen-N, ενός από τα μεγαλύτερα στη Βουλγαρία, ανησυχεί ότι σύντομα θα πρέπει να κολλήσει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία με ασυνήθιστα συνθήματα στα φιαλίδια του με έλαιο λεβάντας.

«Φοβόμαστε ότι τέτοια μέτρα θα μειώσουν την κατανάλωση, θα περιορίσουν την παραγωγή και (επομένως) ο τομέας μπορεί να εξαφανιστεί σε ορισμένες περιοχές, κάτι που είναι πολύ κακό δεδομένου ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια παράδοση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ

Σε έναν κλάδο που ήδη κλυδωνίζεται από τις χαμηλές τιμές, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, την κλιματική αλλαγή και τα παράσιτα, οι προγραμματισμένες αναθεωρήσεις θα «δημιουργούσαν περαιτέρω ένταση», πρόσθεσε.

«Μεγάλο βήμα μπροστά»

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ
Από τα διάσημα χωράφια λεβάντας που περιβάλλουν το Zelenikovo στην κεντρική Βουλγαρία μέχρι την Προβηγκία της Γαλλίας, παραγωγοί και αγρότες συνεργάστηκαν για να υπερασπιστούν το προϊόν τους ενάντια στους νόμους των Βρυξελλών που θεωρούν άδικους.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Μολδαβία και την Ελλάδα.

Σε όλη την ΕΕ, τα αιθέρια έλαια διέπονται από δύο βασικούς νόμους για τα χημικά γνωστά ως REACH και CLP.

Η επικείμενη αναθεώρηση και των δύο νόμων επιδιώκει να παρέχει στους καταναλωτές και τις εταιρείες καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή ύπαρξη ενδοκρινικών διαταρακτών και συστατικών που προκαλούν καρκίνο ή αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα.

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕΗ αναθεώρηση του REACH, το οποίο ασχολείται με την καταχώριση, την αξιολόγηση, την έγκριση και τον περιορισμό των χημικών ουσιών, αναβλήθηκε για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ για αποσαφήνιση της ταξινόμησης και της επισήμανσης των ουσιών στο πλαίσιο του CLP, ιδίως για τις διαδικτυακές πωλήσεις, πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια τον Οκτώβριο.

Αντιμέτωπο με την αντίσταση των παραγωγών, το Συμβούλιο της ΕΕ πρότεινε τετραετή εξαίρεση από την έναρξη ισχύος του κειμένου.

«Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά αυτή η αναβολή είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», είπε ο  Nenkov.

Υπερπαραγωγή

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕΣε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των μεγάλων ευρωπαίων παραγωγών, οι Βρυξέλλες τόνισαν ότι «δεν σκοπεύουν να αρχίσουν να απαιτούν ανάλυση κάθε μορίου σε αιθέρια έλαια» ή «να τα απαγορεύσουν», δήλωσε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα αιθέρια έλαια ορίζονται ήδη ως χημικές ουσίες».

Στο αποστακτήριο του Nenkov, ο 70χρονος τεχνικός Vasil Andreev επιμένει ότι χειρίζεται ένα «πλήρως φυσικό προϊόν» καθώς φιλτράρει έναν άλλο κουβά με το ανοιχτό κίτρινο λάδι.

Χρειάζονται έως και 120 κιλά λεβάντας – ακόμα πιέζονται με τα πόδια σε τεράστιες γούρνες πριν από την απόσταξη – για να παραχθεί ένα κιλό πορφυρού χρυσού της Βουλγαρίας που χρησιμοποιείται σε διάσημα καλλυντικά και αρώματα.

Όμως η άνθηση της παραγωγής έχει υπερκορεσθεί την αγορά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πτώση των τιμών και των κερδών. Οι τιμές σήμερα κυμαίνονται κάτω από το κόστος παραγωγής γύρω στα 20-35 ευρώ το κιλό, αφού κορυφώθηκαν στα 140 ευρώ το 2018.

Οι παραγωγοί αιθέριου ελαίου λεβάντας στη Βουλγαρία φοβούνται τους νόμους της ΕΕ«Τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχει παγκόσμια υπερπαραγωγή λαδιού λεβάντας, με την προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση, προκαλώντας ολοένα και περισσότερα οι αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια», δήλωσε ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης της InteliAgro, Nikolay Valkanov.

Οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καταστρέψουν μερικά από τα αρωματικά χωράφια τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε τιμές που τους επιτρέπουν να σταματήσουν να πωλούν με ζημία.

Διάβασε επίσης:

Lancôme x Louvre: Η νέα συνεργασία ενθουσιάζει τους λάτρεις της ομορφιάς και της τέχνης

Το Μουσείο του Λούβρου και η Lancôme ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία. Εμπνευσμένη από εννέα αριστουργήματα γλυπτικής και από τα φώτα και τα χρώματα του μουσείου, η Lancôme δημιούργησε μια νέα συλλογή περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ: Lancôme x Louvre.

Lancôme x Louvre: Η νέα συνεργασία ενθουσιάζει τους λάτρεις της ομορφιάς και της τέχνης
@lancomeofficial

Η εκστρατεία έναρξης γυρίστηκε στο Μουσείο του Λούβρου, με τα «πρόσωπα» της μάρκας Zendaya, Aya Nakamura, Amanda Seyfried και He Cong. Εικόνες σύγχρονης ομορφιάς, αυτές οι τέσσερις γυναίκες με ισχυρό μυαλό αγκαλιάζουν και ενσαρκώνουν τους στυλιστικούς κώδικες και τους μύθους ορισμένων εμβληματικών γλυπτών.

Δες εδώ για τη συνεργασία

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer