Now Reading
Μην πετάς το νερό που ξεπλένεις το ρύζι- Κάνει θαύματα στα μαλλιά και το δέρμα σου

Μην πετάς το νερό που ξεπλένεις το ρύζι- Κάνει θαύματα στα μαλλιά και το δέρμα σου

Avatar photo

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ρύζι είναι γρήγορο και εύκολο όταν πρόκειται να ετοιμάσεις ένα νόστιμο γεύμα. Το νερό με το οποίο ξεπλένουμε το ρύζι πριν το βράσουμε μπορεί επίσης να κάνει θαύματα, να δυναμώσει τα μαλλιά, να θεραπεύσει το δέρμα ακόμα και να καθαρίσει το σπίτι.

Πρώτον, αν δεν είσαι από εκείνες που ξεπλένουν το ρύζι του πριν το μαγειρέψουν, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεσαι και όλα τα οφέλη που μπορεί να σου παρέχει. Είναι χρήσιμο και βοηθάει να βεβαιωθείς ότι ξεφορτώνεσαι οποιαδήποτε βρωμιά, σκόνη ή άλλα σκουπίδια που μπορεί να βρίσκονται στους κόκκους του. Εξάλλου, δεν θέλεις να καταλήξει τίποτα από αυτά στο φαγητό σου.

Απλά βύθισε το ρύζι σε νερό, άφησε το εκεί για μερικά λεπτά, σκούπισε το καλά και στράγγιξε το και στη συνέχεια κάνε ακριβώς το ίδιο πράγμα ξανά. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το ξεπλύνεις τουλάχιστον πέντε φορές ή μέχρι το νερό να μην φαίνεται πλέον θολό. Εκτός από τον καθαρισμό των κόκκων, το επιπλέον ξέπλυμα απομακρύνει το επιπλέον άμυλο που μπορεί να οδηγήσει σε κολλώδη υφή καθώς το ρύζι μαγειρεύεται. Αλλά το να κρατήσεις λίγο από αυτό το αμυλούχο νερό από το δεύτερο ή το τρίτο ξέβγαλμα αντί να το πετάξεις είναι το κλειδί για να πάρεις περισσότερα οφέλη από το ρύζι.

Νερό ρυζιού για τα μαλλιά

Η φήμη του νερού ρυζιού για την ενδυνάμωση των μαλλιών πήγαινει αιώνες πίσω, ξεκινώντας από την ιαπωνική περίοδο Heian μεταξύ 794 και 1185. Οι γυναίκες αυτής της εποχής φημίζονταν για τα μακριά, λαμπερά μαλλιά τους που έφταναν μέχρι το πάτωμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην πρακτική τους να ξεπλένουν τα μαλλιά τους με νερό ρυζιού, το “yu-su-ru”.

Η συγγραφέας Brittany Ladin έκανε μια πιο πρόσφατη υπόθεση για τη διαδικασία με το νερό του ρυζιού, ενώ τη δοκίμαζε για το Healthline. Ως κάποια με λευκασμένο ξανθό χρώμα και εξαιρετικά εύθραυστες τούφες, δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ούτε ένα λαστιχάκι μαλλιών χωρίς να προκαλέσει σπάσιμο. Μαζί με όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού που διαχέονται στο νερό, η Ladin βρήκε επίσης μια μελέτη που εξηγεί ότι το ρύζι περιέχει ινοσιτόλη, μια ένωση που βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών από μέσα προς τα έξω. Έτσι, ήλπιζε ότι αυτό θα έφερνε λίγη ζωή πίσω στις μπούκλες της.

Η Lardin ξεκίνησε δίνοντας στο ρύζι της ένα αρχικό ξέβγαλμα και στη συνέχεια άφησε το νερό από το δεύτερο ξέπλυμα να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 έως 24 ώρες. «Αυτό του επιτρέπει να ζυμωθεί και να βγουν όλες οι νόστιμες βιταμίνες και τα μέταλλα», εξήγησε. Απλά πρόσεξε να μην το αφήσεις να σταθεροποιηθεί περισσότερο, αλλιώς θα χαλάσει. Αλλά αφού αφήσεις το νερό του ξεπλύματος να ζυμωθεί, μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί για μια εβδομάδα.

Χρησιμοποίησε το νερό ρυζιού στα μαλλιά της μετά το κανονικό λούσιμο και περιποίηση, εστιάζοντας στο τριχωτό της κεφαλής και προχωρώντας προς τα έξω μέσα στις τούφες. Αφού το άφησε να δράσει για δύο έως πέντε λεπτά πριν το ξέβγαλμα, είπε ότι παρατήρησε αμέσως βελτίωση.

«Τα μαλλιά μου ήταν ήδη διαφορετικά. Έμοιαζαν να έχουν κάποιο είδος εξωτερικής επίστρωσης, ή ένα λεπτό κέλυφος, γύρω από κάθε τούφα, προστατεύοντας τα μαλλιά μου καθώς τα βούρτσιζα», έγραψε η Lardin. «Συνήθως τα μαλλιά μου σπάνε καθώς τα χτενίζω με τη βούρτσα. Αλλά αυτή τη φορά, τα μαλλιά μου ήταν ακριβώς όπως έπρεπε και χωρίς σπάσιμο» . Αυτά τα αποτελέσματα έγιναν ακόμα καλύτερα, καθώς συνέχισε να χρησιμοποιεί νερό από ρύζι στα μαλλιά της καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει τους «θεούς του ρυζιού» για την αποκατάσταση τους.

Η blogger πίσω από το Curly Cailín τροποποιεί αυτή τη μέθοδο βράζοντας το ρύζι της αντί να το μουλιάσει απλώς. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό απορροφάται κυρίως από τους κόκκους, οπότε τους ζουλάει μέσα από ένα σουρωτήρι για μια πιο κρεμώδη πάστα. Μόλις κρυώσει, αναμειγνύει λίγο από το αγαπημένο της βαθύ conditioner για να το κάνει ιδιαίτερα ενυδατικό, το εφαρμόζει στις τούφες της και το αφήνει να κάνει τα μαγικά του στις μπούκλες της για 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το ξεπλύνει.

Τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ανάλογα με τις δικές τα δικά σου μαλλιά, φυσικά, αλλά η εύρεση μιας μεθόδου με νερό ρυζιού που λειτουργεί και για σένα μπορεί να είναι το ιερό δισκοπότηρο που χρειαζόσουν για τη διάσωση των μαλλιών σου.

Νερό ρυζιού για το δέρμα

Αν αυτά τα οφέλη για τα μαλλιά δεν είναι αρκετά για να σε πείσουν να κρατήσεις το νερό ρυζιού, θα πρέπει να σκεφτείς τα πλεονεκτήματα του για το δέρμα σου. Μια μελέτη από το 2018 υποστήριξε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στο υγρό μπορούν να γυρίσουν πίσω τους δείκτες του χρόνου όταν πρόκειται για λεπτές γραμμές, ρυτίδες και βλάβες από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές είπαν ότι έχει εξίσου μεγάλη αντιοξειδωτική δύναμη με τα προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μια άλλη μελέτη από το 2013 εξήγησε ότι το ζυμωμένο νερό ρυζιού περιέχει κολλαγόνο, το οποίο μπορεί επίσης να καταπραΰνει και να προλαμβάνει τις ρυτίδες.

Έρευνα από το 2002 διαπίστωσε επίσης ότι το νερό ρυζιού βοήθησε τους συμμετέχοντες με έκζεμα να αποκαταστήσουν τη βλάβη του δέρματος από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν επιβλαβή θειικά άλατα. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν 20% βελτίωση στη διαδικασία επούλωσης.

Μπορείς να το δοκιμάσεις μόνοι σου, φτιάχνοντας το ίδιο ζυμωμένο νερό ρυζιού για τα μαλλιά, ξεπλένοντας το ρύζι δύο φορές, σουρώνοντας και αφήνοντας το δεύτερο γύρο νερού σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 έως 24 ώρες και διατηρώντας το στο ψυγείο μεταξύ των χρήσεων για έως και μία εβδομάδα.

Στη συνέχεια, άπλωσε το στο δέρμα σου χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι, άφησε το δέρμα σας να το απορροφήσει για περίπου μισή ώρα και, στη συνέχεια, ξέπλυνε το. Ο καθένας είναι διαφορετικός, ωστόσο, γι’ αυτό δοκίμασε το σε ένα μικρό σημείο του δέρματος πριν το απλώσεις σε όλο το πρόσωπό.

 

Νερό ρυζιού για τον καθαρισμό του σπιτιού

Εκτός από τα οφέλη του νερού ρυζιού στην ομορφιά, η κορεάτισσα blogger τροφίμων JinJoo ισχυρίζεται ότι το νερό ρυζιού μπορεί να βοηθήσει και στο σπίτι. «Για σκοπούς καθαρισμού, το νερό του ρυζιού γίνεται ένα φυσικό καθαριστικό με κολλοειδή μικύλλια και επομένως ουσιαστικά λειτουργεί σαν καθαριστικό διάλυμα χωρίς τη σκληρότητα των χημικών ουσιών, αλλά με πρόσθετες βιταμίνες και λιπίδια», εξηγεί. Δεν φαίνεται να χρειάζεται να αφήσεις το νερό να ζυμωθεί για αυτές τις χρήσεις, απλά κράτησε το νερό από το δεύτερο ή τρίτο ξέπλυμα και ξεκίνησε το καθάρισμα.

Η JinJoo συνιστά να βάλεις το νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να το χρησιμοποιήσεις για να σκουπίσεις καθρέφτες και παράθυρα χωρίς ενοχλητικές ραβδώσεις. Λέει ότι λειτουργεί επίσης εξαιρετικά για να απομακρύνει τις παρατεταμένες μυρωδιές φαγητού από τα πλαστικά δοχεία. Απλά αφήσε το να δράσει για περίπου μισή ώρα ή περισσότερο και θα παρατηρήσεις ότι τυχόν δυσάρεστα αρώματα θα εξαφανιστούν.

Και παρόλο που δεν σχετίζεται με τον καθαρισμό, η JinJoo προτείνει τη χρήση νερού ρυζιού για την ενυδάτωση των φυτών. Όλα τα θρεπτικά συστατικά που ελπίζουμε να απορροφήσουν τα μαλλιά και το δέρμα μας μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν εξίσου δυνατά.

Μείωσε τα απόβλητα στο σπίτι επαναχρησιμοποιώντας το νερό

Για να περιορίσεις τη σπατάλη του νερού και να εξοικονομήσεις χρήματα από το λογαριασμό σου, υπάρχουν κόλπα που σου επιτρέπουν να ανακτήσεις το νερό για να το επαναχρησιμοποιείς σε καθημερινές εργασίες. Ανακάλυψε μερικές απλές πρακτικές για την ανακύκλωση του νερού στο σπίτι. 

Πώς να ανακτήσεις το νερό και να αποφύγεις τη σπατάλη; 

Στην καθημερινή ζωή, μια ορισμένη ποσότητα νερού δυστυχώς σπαταλιέται. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ανακτηθεί αυτό το νερό και να επαναχρησιμοποιηθεί αλλού, χωρίς να χρησιμοποιηθεί περισσότερο νερό. Ένα κόλπο είναι να συλλέγεις το νερό από το ντους. Απλά τοποθέτησε έναν μεγάλο κουβά ή ένα δοχείο ποτίσματος στο ντους και βάλε την κεφαλή του ντους μέσα. Στη συνέχεια, άφησε το κρύο νερό να τρέξει μέχρι να έρθει το ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο το νερό δεν σπαταλιέται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.    

Ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στο σπίτι 

Μόλις συλλέξεις νερό, μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις στο σπίτι. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το νερό από το ντους σας για να φτιάξεις σπιτικά οικιακά προϊόντα. Απλά ρίξε νερό σε μια κατσαρόλα και λιώστε λίγο σαπούνι Μασσαλίας πριν προσθέσεις λίγο μαύρο σαπούνι και κρυστάλλους σόδας. Τώρα έχεις μια συνταγή για σπιτικό πλυντήριο ρούχων.  

Το νερό της βροχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης νερού στον κήπο. Τέλος, το μαγειρικό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει τα μάλλινα ή βαμβακερά ρούχα. Για να το κάνεις αυτό, χρησιμοποίησε το νερό μαγειρέματος του σπανακιού για να ανανεώσεις τα μαύρα ρούχα σου.   

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top