Now Reading
Εκτοΐνη: Το δραστικό συστατικό που φιλοδοξεί να κατακτήσει μια θέση στη skincare ρουτίνα σου

Εκτοΐνη: Το δραστικό συστατικό που φιλοδοξεί να κατακτήσει μια θέση στη skincare ρουτίνα σου

Αλεξάνδρα Τρύφωνος

Η εκτοΐνη είναι ένα νέο δραστικό συστατικό με πολυδιάστατα οφέλη για την επιδερμίδα, που αξίζει να γνωρίζεις.

Τι θα γινόταν αν σου λέγαμε ότι υπάρχει ένα συστατικό περιποίησης που είναι εξίσου ενυδατικό με το υαλουρονικό οξύ αλλά όχι τόσο διάσημο; Ή ότι αυτό το συστατικό περιποίησης είναι επίσης ικανό να προστατεύει το δέρμα σου από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ρύπανση και η οξείδωση; Τι θα γινόταν αν σου λέγαμε ότι αυτό το συστατικό προστατεύει επίσης το δέρμα από τον ήλιο και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του φλεγμονώδους δέρματος; Υπολογίζουμε ότι θα έλεγες: «Λοιπόν, αυτό είναι ένα πολύ δυνατό multitasker ενός συστατικού.» Αλλά η εκτοΐνη μπορεί να κάνει όλα αυτά που προαναφέραμε και ακόμη περισσότερα για το δέρμα σου.

Στον κόσμο των συστατικών και των ενώσεων για την περιποίηση της επιδερμίδας, υπάρχει σχεδόν πάντα μια νέα λέξη, κάποιο νέο συστατικό στόχο έχει στόχο να κατακτήσει μια ισχυρή θέση στη ρουτίνα μας. Για παράδειγμα, η ρετινόλη έχει τη μακροχρόνια πορεία της, αλλά η bakuchiol είναι πλέον η πρώτη στα αντιγηραντικά charts. Και ενώ το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη και το πολυγλουταμικό οξύ ήταν τα αγαπημένα μας ενυδατικά συστατικά για αρκετό καιρό, η εκτοΐνη μπορεί να τα ανταγωνιστεί κατά πρόσωπο.

Τι είναι η εκτοΐνη;

Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδαςΗ εκτοΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στη φύση από ορισμένα είδη βακτηρίων που ονομάζονται ακραιόφιλα. Σύμφωνα με τη Formula Botanica, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1985 στις αλμυρές λίμνες των αιγυπτιακών ερήμων — και ναι, αυτή η τοποθεσία είναι απαραίτητη για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της εκτοΐνης. Να γιατί:

Τα ακραιόφιλα βακτήρια ζουν σε σκληρές κλιματικές συνθήκες, όπως αρκτικές ζώνες και καυτές ερήμους, όπως αυτή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η εκτοΐνη. Από την υψηλή αλατότητα έως τα ακατάλληλα επίπεδα pH, το βάναυσο περιβάλλον τους κατέστησε απαραίτητο για αυτά τα βακτήρια να προστατευθούν. Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν την εκτοΐνη, ένα μόριο ακραίων λυμάτων κατά του στρες. Ως μόριο προστασίας από το στρες, η εκτοΐνη βοηθά στη διατήρηση της κυτταρικής ακεραιότητας των ακραίων φιλικών βακτηρίων, προστατεύοντάς τα τόσο από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όσο και από την οξείδωση, αλλά χωρίς να παρεμβαίνει σε καμία από τις εσωτερικές τους διεργασίες. Η εκτεταμένη προστατευτική λειτουργία της εκτοΐνης για τα βακτήρια που το παράγουν το καθιστά ένα ευεργετικό συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ειδικά όσον αφορά στην ενυδάτωση.

Πώς η εκτοΐνη ενυδατώνει το δέρμα;

Για την προστασία των βακτηρίων από την υπεριώδη ακτινοβολία, την οξείδωση και άλλους στρεσογόνους παράγοντες, η εκτοΐνη σχηματίζει ένα υδροσύμπλεγμα. Αυτό το υδροσύμπλεγμα είναι ένα στρώμα μορίων νερού που η εκτοΐνη προσελκύει στον εαυτό της μέσω όσμωσης και ενυδάτωσης και όλα αυτά τα μόρια συνδέονται με δεσμούς υδρογόνου. Η εκτοΐνη χρησιμοποιεί στη συνέχεια αυτά τα στρώματα νερού για να περιβάλλουν τον εαυτό της και το βακτηριακό κύτταρο που συνδέεται με αυτό με το στρώμα νερού, σχηματίζοντας μια προστατευτική ασπίδα έναντι περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων. Αυτό το υδροσύμπλεγμα κάνει την εκτοΐνη τόσο περιζήτητη στην περιποίηση της επιδερμίδας καθώς έχει την ίδια ενυδατική προστατευτική δράση στο δέρμα.

Σύμφωνα με το INCidecoder, το υδροσύνθετο στρώμα νερού της εκτοΐνης στέκεται στο δέρμα για να σχηματίσει ένα προστατευτικό κέλυφος ενυδάτωσης γύρω του, διατηρώντας έτσι την ισορροπία υγρασίας μέσα στο δέρμα, μειώνοντας την απώλεια νερού (TEWL) και διατηρώντας τον επιδερμικό φραγμό ισχυρό και ενυδατωμένο.

Άλλα οφέλη για το δέρμα της εκτοΐνης

Εκτός από το ότι είναι βαθιά ενυδατική, η εκτοΐνη έχει επίσης προστατευτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες. Σχηματίζοντας ένα κέλυφος ενυδάτωσης γύρω από τα βιομόρια του δέρματος , η NOAGE εξηγεί ότι η εκτοΐνη βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του φραγμού και στην αποκατάσταση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα εξ επαφής και η ψωρίαση. Έτσι, εκτός από την άντληση νερού μέσα και γύρω από το δέρμα και την προστασία του φραγμού υγρασίας, η εκτοΐνη σε ενυδατικές κρέμες και θεραπείες μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση και στην ενυδάτωση, δύο ιδιότητες που συνήθως έχει ανάγκη το δέρμα όταν πάσχει από μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση.

Η εκτοΐνη προστατεύει το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου. Σύμφωνα με τη Skintegra, η εκτοΐνη μειώνει την πιθανότητα οξείδωσης και μεταλλάξεων από τις ακτίνες UV, που μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες, λεπτές γραμμές, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Αυτό κάνει την εκτοΐνη ένα δραστικό αντιγηραντικό συστατικό, απαραίτητο να ενσωματωθεί σε προϊόντα αντηλιακής προστασίας και αντιγηραντικές κρέμες.

Διάβασε επίσης:

Αζελαϊκό οξύ και ρετινόλη:Κι όμως αυτά τα δύο δραστικά συστατικά λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί

Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης είναι ένα από τα ευεργετικά «δώρα» που μπορείς να προσφέρεις στην επιδερμίδα του προσώπου σου. Η ρουτίνα που θα ακολουθήσεις δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει πολλά στάδια για να είναι αποτελεσματική. Αρκεί να φροντίζεις σωστά το δέρμα σου.
Μπορείς να επωφεληθείς ενσωματώνοντας στην ρουτίνα ομορφιάς σου απλά και μόνο τρία βασικά προϊόντα: ένα απαλό καθαριστικό, μια ενυδατική κρέμα και ένα ισχυρό SPF.

Στη συνέχεια, αν θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου επιπλέον ή να θεραπεύσεις τυχόν δερματικές παθήσεις, μπορείς να προσθέσεις τόνερ, ορούς και απολεπιστικές φόρμουλες.
Μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος πρέπει να ξεκινάει πάντα με τη χρήση του καθαριστικούΈπειτα, μπορείς να εφαρμόσεις οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο προϊόν ή συστατικό, συμπεριλαμβανομένου του αζεαλικού οξέος και της ρετινόλης, ολοκληρώνοντας πάντα τη ρουτίνα σου με ενυδατική κρέμα. Η πρωινή σου ρουτίνα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει οπωσδήποτε το αντηλιακό ως το τελευταίο βήμα.

Δες εδώ πώς αυτά τα δύο δραστικά συστατικά λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9 υπερτροφές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τέλειο δέρμα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να αναγνωρίσεις την τέλεια ενυδατική κρέμα για το πρόσωπό σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr