Now Reading
Nawal Soufi: Ποια είναι η ακτιβίστρια που έδινε κουράγιο στους μετανάστες την ώρα του ναυαγίου

Nawal Soufi: Ποια είναι η ακτιβίστρια που έδινε κουράγιο στους μετανάστες την ώρα του ναυαγίου

Avatar photo
Nawal Soufi

Το βιογραφικό της ακτιβίστριας Nawal Soufi και τα βραβεία της γυναίκας που μετέφερε τις ώρες αγωνίας και απελπισίας που έζησαν οι εκατοντάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Με μία ανάρτησή της στο Facebook η ακτιβίστρια Nawal Soufi έδωσε πληροφορίες για τις κρίσιμες στιγμές λίγο πριν το ναυάγιο και τα όσα έζησαν οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο που εντέλει βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά τη Πύλου.

Με τις περιγραφές της, η Ιταλομαροκινή ακτιβίστρια που έχει συνδράμει σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης, Nawal Soufi μεταφέρει τις ώρες αγωνίας και απελπισίας που έζησαν οι εκατοντάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Ναυλαγιο μεταναστών Καλαματα- Πυλο
intime

Διαψεύδοντας, επί της ουσίας, το αφήγημα του Λιμενικού, αναφέρει πως οι μετανάστες φοβήθηκαν όταν τους προσέγγισε ένα πλοίο που επιχείρησε να δέσει την βάρκα με σχοινιά και άρχισε να ρίχνει μπουκάλια νερό.

Έγραψε συγκεκριμένα πώς «οι μετανάστες αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς φοβόντουσαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν τη βάρκα και πως οι κυματισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο για να αποφύγουν την βύθιση».

;igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Αναλυτικά η ανάρτησή της

Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να αποτυπώσουν μέρος της δυναμικής των γεγονότων που συνέβησαν χθες.

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες σε σκάφος που μετέφερε 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου μεταφέροντάς μου μου τη δύσκολη κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό τελείωσε, ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν έξι πτώματα στο πλοίο. Οι μετανάστες δεν ήξεραν πού ακριβώς βρίσκονταν, αλλά χάρη στο δορυφορικό τηλέφωνο Thuraya, μπόρεσα να βρω την ακριβή τοποθεσία τους και ειδοποίησα τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται όταν ένα πλοίο πλησίασε τη βάρκα, δένοντας τη με σχοινιά στις δύο άκρες της βάρκας και άρχισε να ρίχνει μπουκάλια νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς φοβόντουσαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν τη βάρκα και ότι οι κυματισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο για να αποφύγουν τη βύθιση.

Μέσα στη νύχτα, η κατάσταση στο πλοίο έγινε ακόμα πιο δραματική: Οι μετανάστες μπερδεύτηκαν και δεν καταλάβαιναν αν αυτό ήταν επιχείρηση διάσωσης ή τρόπος να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Έμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν λύση. Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν και έλεγα ότι θα έρθουν οι Έλληνες διασώστες.

Ναυάγιο μεταναστών Καλαμάτα- Πύλος
intime

Σε αυτή την τελευταία κλήση, ο άνδρας με τον οποίο μιλούσα μου είπε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα ζωντανοί».

Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, γιατί δεν ήξεραν πώς να σαλπάρουν για να φτάσουν στα ιταλικά νερά, ενώ και ο καπετάνιος έλειπε και ρωτούσαν συνέχεια τι να κάνουν.

Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια στα νερά όπου βρίσκονταν, και αν μου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, προφανώς θα είχα στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η φυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως φυγή από τη διάσωση; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν πάντα να διασωθούν από οποιαδήποτε χώρα.

Ποια είναι η γυναίκα πίσω από τη διάσωση των μεταναστών

Nawal Soufi
https://www.instagram.com/nawal_soufi2/?hl=en

Ο Nawal Soufi γεννημένος το 1988 στο Μαρόκο είναι Μαροκινο-Ιταλή κοινωνικός λειτουργός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στη μετανάστευση και είναι υποστηρικτής του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η Soufi γεννήθηκε στο Μαρόκο από Μαροκινούς γονείς, αλλά μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της μετακόμισαν στην Κατάνια στους πρόποδες της Αίτνας στην Ιταλία. Ήταν μόλις 14 ετών όταν ξεκίνησε την κοινωνική της καριέρα βοηθώντας Μαροκινούς μετανάστες και Ιταλούς άστεγους να επιβιώσουν στην καθημερινή τους ζωή, συνεχίζοντας τις κοινωνικές της δραστηριότητες όταν μεγάλωσε. Απέκτησε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ εργαζόταν με μερική απασχόληση ως διερμηνέας σε δικαστήρια και φυλακές της Σικελίας.

;igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Ο ακτιβιστικός της αγώνας

Επηρεάστηκε από τον παλαιστινιακό αγώνα και την Αραβική Άνοιξη. Τον Δεκέμβριο του 2012 ταξίδεψε στη Συρία και ηγήθηκε μιας ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που βοήθησε περίπου 800 οικογένειες εκεί. Πρόσφερε τη βοήθειά της για τους Σύρους που προσπαθούσαν να καταφύγουν στην Ιταλία.

Η Soufi έγινε γνωστή το 2013 όταν έσωσε ένα σκάφος που χάθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα, με εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες επιβαίνοντες, που κινδύνευαν να πνιγούν. Έλαβε μια κλήση που ζητούσε διάσωση από έναν από τους μετανάστες.

Τιμήθηκε από αυτό το επίτευγμά της έκανε τον καθημερινό της αγώνα τη βοήθεια για τους παράνομους μετανάστες. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να σώσει με επιτυχία περισσότερους από 2 εκατομμύρια μετανάστες, που είχαν χαθεί στη θάλασσα, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η Soufi έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ που έκανε στη Συρία και τη Λιβύη το 2014. Αυτά περιλαμβάνουν το Βραβείο «Pioneer Woman – Donna di Frontiera» και «Border Woman» από τους κριτές του Marzamemi International Frontier Film Festival.

Η Μαροκινο-Ιταλή ακτιβίστρια τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών το 2016. Κέρδισε το βραβείο της πρωτοβουλίας τεχνίτες ελπίδας το 2017 υπό την προεδρία του Εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ στο Ντουμπάι, μια διάκριση με στόχο την προώθηση των αραβικών δεξιοτήτων που εργάζονται για θετική αλλαγή μέσω έργων και πρωτοβουλιών.

Nawal Soufi
https://www.instagram.com/nawal_soufi2/?hl=en

Η αξιοσημείωτη πρόθεση μιας νεαρής γυναίκας είναι το θέμα ενός βιβλίου «Nawal: Ο άγγελος των προσφύγων» που κυκλοφόρησε το 2015 στην Ιταλία.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
58χρονη γυναίκα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας σανίδα για πάνω από 4,5 ώρες



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST