Now Reading
Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους

Avatar photo
ιρανή γυναίκα

Οι συγκλονιστικές στιγμές γυναικών προσφύγων αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που εκτίθενται στο Miami Art Week. Γυναίκες από το Ιράν και άλλες χώρες της Ασίας, μιλούν μέσα από τις φωτογραφίες τους για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να φτάσουν την Ελλάδα.

Αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από «στιγμές». Ένα κλικ από τον ίδιο τον φωτογραφικό τους φακό μπορεί να συγκινήσει αλλά και να συγκλονίσει. Μια ομάδα γυναικών που ζουν σε καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Διαβατά — κοντά στη Θεσσαλονίκη — παρουσιάζουν έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τέχνης του Μαϊάμι σε μια έκθεση που ονομάζεται «One World Show».

Το έργο, που δημιουργήθηκε από την Art 4 Humanity, περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν και διαμορφώθηκαν από γυναίκες. Όπως δήλωσαν στην PageSix  «τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκθεσης θα διατεθούν στη Σχολή Φωτογραφίας — που ιδρύθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Quick Response Team, η οποία εκπαίδευσε τις γυναίκες».

Η σχολή που έχει δώσει οδηγίες σε πάνω από 50 εκκολαπτόμενες φωτογράφους -οι οποίες έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους όπως το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν- συνεργάζεται με «πρόσφυγες που φεύγουν από συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο… ως τρόπο για να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες, να ανακτήσουν τη φωνή τους και να αποκαταστήσουν την ταυτότητά τους».

Η 28χρονη Ferzane Naeemi, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, επιδεικνύει μια φωτογραφία που ονομάζεται «Δύναμη».

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους
«Έφυγα από το Αφγανιστάν πριν από 6 χρόνια και ήρθα στο Ιράν, και έζησα εκεί για 3χρόνια», λέει η Naeemi στην Page Six. «Λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζα όμως στο Ιράν, έφυγα από τη χώρα μαζί με την οικογένειά μου. Προσπαθήσαμε να πάμε στην Τουρκία και η αστυνομία του Ιράν μας έπιασε και μας έστειλε πίσω πάλι στο Αφγανιστάν».

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τουςΗ οικογένειά της έφτασε στη συνέχεια στην Τουρκία όπου «πάνω από 6 μήνες, προσπαθήσαμε να πάμε στην Ελλάδα 6 φορές, αλλά δυστυχώς, η αστυνομία μας έπιασε. Την έβδομη φορά που προσπαθήσαμε, φτάσαμε στην Ελλάδα».

Η Naeemi ζει στον καταυλισμό εδώ και 4 χρόνια.

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους

Η 29χρονη Masoume Tajik, από το Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει ένα φωτογραφικό έργο με τίτλο «Dreams»

Γυναίκες πρόσφυγες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες τις πιο σκληρές ιστορίες της ζωής τους

«Έφυγα από το Ιράν πριν από 4 χρόνια για να έρθω στην Ελλάδα για να είμαι ασφαλής και  ελεύθερη, αλλά έπρεπε να περάσω πολλά σύνορα», λέει, σύμφωνα με την οργάνωση. «Εγώ και η οικογένειά μου ήρθαμε από το Ιράν στην Τουρκία με τα πόδια και μετά από την Τουρκία στην Ελλάδα με πλοίο, ένα ταξίδι που κράτησε 9 ώρες. Μας πήρε λίγο χρόνο για να φτάσουμε στην Ελλάδα. Όταν φτάσαμε εκεί, πήγα στον προσφυγικό καταυλισμό».  Η Masoume ζει στον καταυλισμό σχεδόν 4 χρόνια.

Τα έργα των προσφύγων γυναικών παρουσιάζονται στη γκαλερί Standard Residences, στο Midtown στο Miami ενώ μπορεί κανείς να αγοράσει τις φωτογραφίες μέσα από την πλατφόρμα  του a4humanity.com. Η κάθε φωτογραφία κοστίζει  100$.

Η Σχολή Φωτογραφίας είναι ένα μοναδικό εκπαιδευτικό έργο με εντυπωσιακά μεταμορφωτικό αποτέλεσμα που έχει οδηγήσει στην καλλιέργεια αξιόλογων γυναικών φωτογράφων. Ιδρύθηκε από την Ομάδα Γρήγορης Απόκρισης (QRT) της ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη και με την υποστήριξη της A4H από το 2020, η Σχολή έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50 νεαρά κορίτσια που φεύγουν εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων από τις χώρες καταγωγής τους, κυρίως το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν. Το αξιέπαινο έργο τους έχει αποσπάσει θαυμαστές κριτικές, συμπεριλαμβανομένου του Global Peace Photo Award 2021.

Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα δοθούν στη Σχολή Φωτογραφίας για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης.

Πηγή φωτογραφιών: a4humanity.com

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer