Now Reading
Ξυπνάς κουρασμένη; 5 τρόποι για να λύσεις το πρόβλημα σου

Ξυπνάς κουρασμένη; 5 τρόποι για να λύσεις το πρόβλημα σου

Avatar photo
κοπέλα κοιμάται λευκό δωμάτιο

Αν ξυπνάς κουρασμένη υπάρχουν λόγοι αλλά υπάρχουν και 5 λύσεις για να το αντιμετωπίσεις.

Ο ύπνος είναι αναγκαίος και απαραίτητος και είναι γνωστό ότι πρέπει να κοιμόμαστε 7 έως 8 ώρες. Για να κοιμηθούμε τόσες ώρες θα πρέπει να μη μας διακόψει τίποτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως παρά του ότι μπορεί να έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες πολλές φορές έχει την αίσθηση ότι δεν έχεις ξεκουραστεί και νιώθεις εξαντλημένη και κουρασμένη;

Πίσω από αυτό κρύβονται πολλές αιτίες αλλά υπάρχουν και πολλές λύσεις που μπορεί να υιοθετηθούν. Φυσικά είναι εύκολο να πεις «κοιμήσου καλά» αλλά κάποιες φορές είναι δύσκολο να το κάνεις και πράξη. Οι λόγοι λοιπόν είναι αρκετοί στο να ξυπνάς εξαντλημένη και οι ειδικοί μας λένε πως το πρώτο από όλα είναι η ποιότητα του ύπνου, ειδικά για αυτούς που πάσχουν από υπνική άπνοια.

κουρασμένη κοπέλα γραφείο

Λόγοι για έναν κακό ύπνο

Η υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής) έστω και για 10 δευτερόλεπτα, κατά την ανάπαυση είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται. Εκτός από το ροχαλητό δημιουργεί και ανήσυχο ύπνο, πονοκέφαλο στο ξύπνημα και κούραση. Δύο άλλοι παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν είναι: η έλλειψη ρουτίνας πριν τον ύπνο και η κατάχρηση καφέ και αλκοόλ. Στην πρώτη περίπτωση, η ύπαρξη μιας προσωπικής ρουτίνας είναι απαραίτητη γιατί ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει, να αφεθεί και μετά να αποκοιμηθεί. Χαλαρωτικά μπάνια, διάβασμα, διαλογισμός, τσάι από βότανα ή τσάι είναι όλες πρακτικές που βοηθούν στην ηρεμία και προάγουν την ξεκούραση. Ομοίως, το αλκοόλ και ο καφές δεν συνιστώνται το βράδυ, που και τα δύο είναι συναρπαστικά και επομένως ξυπνούν τον οργανισμό, μη επιτρέποντας του να κοιμάται ήσυχος.

κουρασμένη από δουλειά

5 θεραπείες για να μην ξυπνάς κουρασμένη

1. Η δημιουργία μιας γαλήνιας και γαλήνιας ατμόσφαιρας στο δωμάτιο σου είναι απαραίτητη. Πρώτα απ ‘όλα εξαλείφοντας τους περισπασμούς, χωρίς τηλεόραση ή υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται το βράδυ, ακριβώς επειδή το μπλε φως δεν επιτρέπει τη βαθιά χαλάρωση. Επιπλέον, η θερμοκρασία του δωματίου είναι θεμελιώδης και πρέπει να είναι γύρω στους 20° το χειμώνα και με καθαρό αέρα το καλοκαίρι. Βαμβακερά σεντόνια και πιτζάμες, ένα στρώμα κατάλληλο για τη σωματική σου ευεξία κι ένα μαξιλάρι που στηρίζει καλά το κεφάλι και το λαιμό επίσης βοηθούν.

κοπέλα κοιμάται με κινητό

2. Λεβάντα, χαμομήλι, πορτοκάλι είναι από τις πιο χαλαρωτικές νότες. Τα Pillow mist θα πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι σου φίλοι σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόκειται για σπρέι με φυσικά συστατικά που όταν ψεκάζονται στο μαξιλάρι και στα σεντόνια, αλλά και στον αέρα, βοηθούν στη χαλάρωση του μυαλού, καθώς η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται περισσότερο με τον εγκέφαλο.

3. Απόφυγε να εργάζεσαι στην κρεβατοκάμαρα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει ιδανικά να θυμίζει ηρεμία και γαλήνη, ευεξία. Και μόνο που το σκέφτεσαι πρέπει να σε χαλαρώνει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε γραφείο.

4. Εξάσκηση στον διαλογισμό. Με το διαλογισμό βοηθά κανείς να καθαρίσει το μυαλό του, να σταματήσει και να επικεντρωθεί στον καρδιακό παλμό του, ώστε να αρχίσει να εγκαταλείπει όλες τις εντάσεις και τις ανησυχίες. Αν είσαι αρχάρια, υπάρχουν πολλά διαδικτυακά βίντεο που σε βοηθούν να το εξασκήσεις βήμα προς βήμα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις ήχους όπως: το νερό που αναβλύζει, τα κύματα που σκάνε στην παραλία, ο ήχος του δάσους ή η βροχή καθώς είναι τα πιο κατάλληλα για να αποκοιμηθείς.

κοπέλα κοιμάται λευκό δωμάτιο

5. Κράτα ημερολόγιο, ειδικά αν βιώνεις μια ιδιαίτερα έντονη και δύσκολη στιγμή, το στυλό και το χαρτί βοηθούν να φύγουν οι εντάσεις.

Διάβασε επίσης:

Ο ύπνος και το άγχος είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για κοιμάσαι πιο ήσυχα

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις πως το άγχος επηρεάζει και τον ύπνο μας. Τον ύπνο τον χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητος, είναι υγεία. Σε αυτές τις ώρες αναπληρώνονται πολλά στοιχεία του οργανισμού μας, από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα, μέχρι στην αναπλάση κυττάρων. Δε βγήκε τυχαία πως «ο ύπνος θρέφει τα μωρά».

αυπνία

Τον έχουμε απόλυτη ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν είχες περάσει μια δύσκολη μέρα και είπες να πας για ύπνο κι αφού ξάπλωσες, να γυρνάς στο κρεβάτι και να  μην μπορείς να συντονίσεις καθόλου το μυαλό σου καθώς οι σκέψεις σου σε κυριεύουν. Σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις ένα στοπ απότομα, όμως μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως ένα βαθμό με μερικούς τρόπους.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κορίτσι σε σκάλες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top