Now Reading
Δεν τρως καρότα;Τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό που θα σε πείσουν να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Δεν τρως καρότα;Τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό που θα σε πείσουν να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Avatar photo

Σύμφωνα με μελέτες ο χυμός καρότου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα, τα καρότα ήταν αρχικά κίτρινα και μωβ. Το πιο συχνά καταναλωμένο μέρος του φυτού είναι η ρίζα, αν και ο μίσχος και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου ως βότανο ή φύλλο σαλάτας.

Στη δυτική διατροφή, τα καρότα είναι μια σημαντική πηγή διατροφικών καροτενίων και συμβάλλουν πολύτιμα στις απαιτήσεις μας σε βιταμίνη Α. Μια μερίδα 80g καρότων (ωμά) παρέχει:

  • 27 kcal/117 kJ
  • 0,4 g πρωτεΐνης
  • 0,3 γρ λίπος
  • 6,2 γρ υδατάνθρακες
  • 3,1 γρ φυτικές ίνες
  • 142 mg καλίου
  • 2 mg βιταμίνη C

Τα 5 κορυφαία οφέλη των καρότων για την υγεία

1. Πλούσια πηγή διαιτητικών καροτενοειδών

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή – αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που μας αρέσει περισσότερο να τρώμε. Περίπου το 80% των καροτινών στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται βήτα-καροτένιο και συχνά αναφέρεται ως προβιταμίνη Α. Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα.

Τα καροτενοειδή βοηθούν στη διατήρηση ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί καλά, είναι σημαντικά για το δέρμα μας και την υγιή γήρανση και υποστηρίζουν τους βλεννογόνους μας σε σημαντικές περιοχές όπως το αναπνευστικό σύστημα. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα με ψήσιμο ταψί ή φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την ισορροπία της χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς

Τα καρότα είναι πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμίνης C, που συμβάλλουν στις προστατευτικές ιδιότητες της καρδιάς. Τα καρότα φαίνεται επίσης να βοηθούν στην τροποποίηση της απορρόφησης της χοληστερόλης και μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης ως αποτέλεσμα. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ζώα και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη για την καρδιά.

3. Μπορεί να βοηθήσει με τους στόχους απώλειας βάρους

Χαμηλά σε θερμίδες και καλή πηγή φυτικών ινών, η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη λαχανικών, όπως τα καρότα, στη διατροφή σου βοηθά στην αύξηση της πληρότητας και της αίσθησης κορεσμού. Ωστόσο, ορισμένες διατροφές με στόχο την απώλεια βάρους, όπως τα προγράμματα διατροφής με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, συμβουλεύουν να αποφεύγεις τα καρότα επειδή συμβάλλουν περισσότερο στον τρόπο με τους απλούς υδατάνθρακες. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί τα άλλα οφέλη για την υγεία των καρότων και το γεγονός ότι, όταν καταναλώνονται σε πλήρη μορφή, η δομή, οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα των καρότων σε νερό συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης. Η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη μείωση άλλων σακχάρων στη διατροφή.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις σημαίνουν ότι τα καρότα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία που το υποστηρίζουν δεν είναι πειστικά. Ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα καρότα απολαμβάνουν άτομα που είναι πιο πιθανό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε μεγάλη ποικιλία λαχανικών.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Μια μελέτη σε νεαρές γυναίκες που έτρωγαν αρκετά καρότα για να παρέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για μια περίοδο τριών εβδομάδων ανέφερε ότι οι φυτικές ίνες ήταν εξαιρετικά ζυμώσιμες. Επιπλέον, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λαχανικό έχει πρεβιοτικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες καρότου είναι μια καλή πηγή καυσίμου για τα ευεργετικά βακτήρια που «κατοικούν» στο έντερο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας τα οποία έχουν οφέλη όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την ευρύτερη υγεία μας.

Πώς οι πράσινες μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου περισσότερο από 50%

Στη διεθνή δοκιμή – γνωστή ως CAPP2 – συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο και αποκάλυψε ότι μια τακτική δόση ανθεκτικού αμύλου, επίσης γνωστού ως ζυμώσιμες φυτικές ίνες, που λαμβανόταν κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά μείωσε τους καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος περισσότερο από το μισό. Η επίδραση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χολής, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα φάνηκε να διαρκεί για 10 χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης του συμπληρώματος. 

Η μελέτη, με επικεφαλής εμπειρογνώμονες των πανεπιστημίων του Newcastle και του Leeds, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Prevention Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, είναι μια προγραμματισμένη διπλά τυφλή 10ετής παρακολούθηση, συμπληρωμένη με ολοκληρωμένα δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου για έως και 20 χρόνια σε 369 από τους συμμετέχοντες. Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της ίδιας δοκιμής, αποκάλυψε ότι η ασπιρίνη μείωσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 50%.  

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ημικρανία κορίτσι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top