Now Reading
Τρώγε μελιτζάνες: Όχι μόνο σε προστατεύουν από τον καρκίνο αλλά σου χαρίζουν και μακροζωία

Τρώγε μελιτζάνες: Όχι μόνο σε προστατεύουν από τον καρκίνο αλλά σου χαρίζουν και μακροζωία

Avatar photo
υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες

Αν σου αρέσουν οι μελιτζάνες και όχι μόνο μέσα στον μουσακά, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό το πολύ θρεπτικό λαχανικό έχει μερικά από τα πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μπορείς να βρεις.

Οι μελιτζάνες μπορεί να είναι ένα εκπληκτικά διχαστικό λαχανικό, η αλήθεια είναι ότι είτε τις αγαπάς είτε τις μισείς. Μπορεί να φταίει η έντονη διαφορά στις υφές τους: Το εσωτερικό είναι μαλακό, ενώ η φλούδα είναι πιο μαστιχωτή. Μπορεί επίσης να φταίει το γεγονός ότι οι εχθροί των μελιτζανών δεν είχαν ποτέ την ευχαρίστηση να φάνε ένα καλά προετοιμασμένο πιάτο μελιτζάνας που βασίζεται στην ήπια, ευέλικτη γεύση και την τρυφερή, μεταξένια υφή της. Πολλά από αυτά που κάνουν τις μελιτζάνες τόσο νόστιμες -τουλάχιστον για τους οπαδούς της- έχουν να κάνουν με τον τρόπο μαγειρέματος. Η λάθος μαγειρεμένη μελιτζάνα μπορεί να είναι πραγματικά αποτρεπτική για να μπεις ξανά στη διαδικασία να την δοκιμάσεις αλλά η καλή μελιτζάνα είναι πραγματικά καλή.

υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες 

Αν δεν είσαι φανατική οπαδός τώρα, ίσως αξίζει να τις ξαναδοκιμάσεις, επειδή οι μελιτζάνες είναι μια χαμηλής περιεκτικότητας διατροφική δύναμη. Αυτά τα περίφημα μωβ -και ενίοτε μωβ-λευκά- και σκούρα μωβ- λαχανικά έχουν ανθοκυανίνες, μια φυσική φυτική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά -συμπεριλαμβανομένων των μούρων- και κάνει πολύ καλό στον οργανισμό. Οι μελιτζάνες είναι επίσης γεμάτες φυτικές ίνες, ιδιαίτερα διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Ανακάλυψε όλα τα οφέλη της μελιτζάνας για την υγεία που πρέπει να γνωρίζεις αναλυτικά, ώστε να έχεις πλέον την καλύτερη δικαιολογία για να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς τακτικά στα φαγητά σου. 

Οφέλη της μελιτζάνας για την υγεία 

1.Οι μελιτζάνες προσφέρουν πολλές διαλυτές φυτικές ίνες 

Οι περισσότερες υγιείς ενήλικες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα (38 γραμμάρια για τους άνδρες) και η μελιτζάνα μπορεί να βοηθήσει να το πετύχουμε: Ένα φλιτζάνι μελιτζάνα σε κύβους μας παρέχει 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Η σωστή, τακτική πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές -λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι- είναι ευεργετική για τη διαχείριση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου, λέει η Talia Follador, RDN, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Follador Nutrition Services. 

Η κατανάλωση 5 έως 10 γραμμαρίων ημερησίως διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, λέει η Follador. Από τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στη μελιτζάνα, περίπου το 20 % είναι διαλυτές φυτικές ίνες -ένα φλιτζάνι μελιτζάνα σε κύβους προσφέρει 0,5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών-, οι οποίες βοηθούν το σώμα μας να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη που διαφορετικά θα επαναρροφηθεί και θα αποθηκευτεί στο σώμα, εξηγεί η Mckenzie Caldwell, MPH, RDN, διαιτολόγος γονιμότητας και προγεννητικής διατροφής στο Feed Your Zest Nutrition & Wellness. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγιή κίνηση του εντέρου και την υποστήριξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων.

υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες 

2.Οι μελιτζάνες περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις 

Οι μελιτζάνες περιέχουν δύο τύπους αντιοξειδωτικών φυτικών χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες: τις ανθοκυανίνες, κυρίως στη φλούδα της μελιτζάνας, και το χλωρογενικό οξύ, που βρίσκεται κυρίως στον πολτό. Τόσο οι ανθοκυανίνες όσο και το χλωρογενικό οξύ δρουν σαν αντιοξειδωτικά στο σώμα. 

«Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από πράγματα που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου ή ROS, τα οποία είναι ένα προϊόν αποβλήτων από τα βλαβερά πράγματα στα οποία εκτιθέμεθα στο περιβάλλον, είτε πρόκειται για ρύπους στον αέρα, το νερό ή το έδαφος, είτε για ακτίνες UV από τον ήλιο, απλώς το να είσαι άνθρωπος γενικά παράγει απόβλητα, ακόμη και η άσκηση παράγει κάποια ROS», λέει η Caldwell. Οι ανθοκυανίνες και το χλωρογενικό οξύ βοηθούν το σώμα σας να μην παράγει πάρα πολλές ROS, ελαχιστοποιώντας την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες

3.Οι μελιτζάνες αποτελούν πηγή καλίου

Οι μελιτζάνες μας παρέχουν κάλιο, ένα βασικό μέταλλο που παίζει ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. «Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση», λέει η Follador. Επιπλέον, το κάλιο αντισταθμίζει την επίδραση του νατρίου, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Όταν το κάλιο από τα τρόφιμα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, τα νεφρά καταλήγουν να απομακρύνουν περισσότερο νάτριο από το αίμα, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση.

υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες  

4.Οι μελιτζάνες είναι επίσης μια καλή πηγή μαγγανίου

Μιλώντας για βασικά μέταλλα, οι μελιτζάνες είναι επίσης πηγή μαγγανίου, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, τη διαδικασία δηλαδή που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να διασπάσει τα συστατικά των τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, για να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια, λέει ο Follador. Το σώμα χρησιμοποιεί το μαγγάνιο για την παραγωγή ενζύμων που διασπούν τους υδατάνθρακες και το λίπος σε αυτά τα μικρότερα, αξιοποιήσιμα συστατικά. Αυτό το λιγότερο γνωστό μέταλλο παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή αντιοξειδωτικών για την πρόληψη υψηλών επιπέδων ROS στο σώμα.

Διάβασε επίσης:

Σπαράγγια και Αγκινάρες: Τα 2 απροσδόκητα λαχανικά που συρρικνώνουν το κοιλιακό λίπος

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις ήδη, τα λαχανικά τείνουν να είναι φιλικά προς την απώλεια βάρους. Τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και προσφέρουν χορταστικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να χορτάσουμε μεταξύ των γευμάτων και να μειώσουμε τις ανθυγιεινές επιθυμίες μας για σνακ. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που αυξάνει τον όγκο της τροφής, γεγονός που επίσης βοηθάει στο να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσουμε το λίπος, ειδικά το λίπος της κοιλιάς. Ωστόσο, ορισμένα απροσδόκητα λαχανικά μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα στο ταξίδι μας για την απώλεια βάρους από ό,τι άλλα.

σπαραγγια δεμενα σε σπαγγο 

Η Pam Hartnett, εγγεγραμμένη διαιτολόγο, διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του The Vitality Dietitians, συμβουλεύει ότι οι αγκινάρες και τα σπαράγγια είναι τα καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε για να μειώσετε το κοιλιακό λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου για την υποστήριξη της απώλειας βάρους.  

Δες εδώ πώς τα σπαράγγια και οι αγκινάρες βοηθούν στο λίπος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαρι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακαλύπτουν οι επιστήμονες







Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr