Now Reading
Πώς το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου

Πώς το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου

Avatar photo

Η κατανάλωση του πρωινού ή του απογευματινού τσαγιού μπορεί να είναι μια υγιεινή συνήθεια.

Είτε το πίνεις για τον πονόλαιμο είτε απολαμβάνεις τη γεύση του, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία. Το πράσινο τσάι τείνει να παίρνει τη μεγαλύτερη αγάπη από τους λάτρεις του τσαγιού χάρη στο ζωντανό χρώμα, τη γήινη γεύση και τη φήμη του ως ενισχυτή απώλειας βάρους και αναστολέα ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο τσάι που ενισχύει την υγεία και που ίσως θέλεις να προσθέσεις στο μείγμα και νέες έρευνες συνδέουν την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου θανάτου. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Maki Inoue-Choi, PhD, επικεντρώθηκε στο μαύρο τσάι λόγω της πανταχού παρουσίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη-. Το μαύρο τσάι εμβαπτίζεται χρησιμοποιώντας ζυμωμένα φύλλα από το φυτό Camellia sinensis και περιέχει 2-4% καφεΐνη και είναι γνωστό για το σκούρο χρώμα του και την πικάντικη, καρυδάτη γεύση του.

Τα δεδομένα από την UK Biobank περιλάμβαναν 498.043 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν το ιστορικό υγείας τους και, μεταξύ 2006 και 2010, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού και τον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μέχρι τις αρχές του 2020.

Τα αποτελέσματα

Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι κάθε μέρα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου τους έως και 13% σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές τσαγιού είχαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι  που πίνουν τσάι δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή αναπνευστική νόσο.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και όταν προέκυψαν οι παρακάτω διαφοροποιήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων:

1.Οι συμμετέχοντες έπιναν επίσης καφέ

2.Προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης στο τσάι

3.Βράσιμο του τσαγιού σε προτιμώμενη θερμοκρασία

4.Έχοντας γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το μεταβολισμό της καφεΐνης

Περιορισμοί της μελέτης

Ενώ τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τους περιορισμούς της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, δεν μετρήθηκε ούτε το μέγεθος του φλιτζανιού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ούτε η δύναμη του τσαγιού -με βάση το πόσο καιρό το έβαζαν-. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει άμεσα τον κίνδυνο θανάτου.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα για την υγεία της απόλαυσης του απογευματινού σας τσαγιού. «Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού με βάση μόνο αυτή τη μελέτη», αναφέρει σε δήλωσή της η Dr. Inoue-Choi. «Αλλά αν πίνετε ήδη τσάι, μπορεί να έχετε οφέλη από αυτό».

Τα οφέλη αυτά, ιδίως για το μαύρο τσάι, προέρχονται από το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενο του ροφήματος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Ενώ η συλλογή τσαγιού που διαθέτεις στο σπίτι σου να είναι πιθανώς τεράστια, δεν μπορεί να βλάψει να δείξεις λίγη αγάπη σε αυτή την ποικιλία για το καθημερινό σου φλιτζάνι. «Τα αποτελέσματα ενισχύουν ότι το τσάι, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου τσαγιού, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής», καταλήγει η Erikka Loftfield, PhD.

 

Διάβασε επίσης:

Ανακάλυψε όλα τα καταπληκτικά οφέλη του τσαγιού από τριαντάφυλλο

Η κατανάλωση τσαγιού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να διατηρήσεις τον οργανισμό ενεργό και υγιή. Φτιαγμένα με φυσικά συστατικά, όπως βρώσιμα φυτά, βότανα ή λουλούδια, τα ροφήματα αυτά είναι πηγές αντιοξειδωτικών παραγόντων που προστατεύουν πολύ τον οργανισμό, προλαμβάνοντας διάφορες ασθένειες και αρρώστιες.

Εκτός από την ομορφιά και τον ρομαντισμό με τα οποία συνδέεται, το κόκκινο τριαντάφυλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία το καθιστά αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατροφολόγος Luanna Caramalac Munaro, ειδικός σε θέματα διατροφικής και συμπεριφορικής επάρκειας, εξήγησε ότι «τα οφέλη του τσαγιού με πέταλα κόκκινου τριαντάφυλλου είναι ποικίλα, επειδή έχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία του οργανισμού».

Για την παρασκευή του τσαγιού, είναι σημαντικό να πλυθούν πρώτα καλά τα πέταλα. Αφού τα πλύνεις, εμπότισε τα πέταλα σε ζεστό νερό.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απώλεια βάρους,ενέργεια ή λαμπερό δέρμα;Όποιος κιαν είναι ο στόχος σου υπάρχει ένα ρόφημα για εσένα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΖΙΝDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr