Now Reading
Πόσο σοφή είσαι; Κάνε αυτές τις 7 ερωτήσεις στον εαυτό σου για να μάθεις

Πόσο σοφή είσαι; Κάνε αυτές τις 7 ερωτήσεις στον εαυτό σου για να μάθεις

Avatar photo
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

7 ερωτήσεις μπορούν να καθορίσουν πόσο σοφή είσαι σύμφωνα με μια μελέτη

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο αναφέρουν ότι μια συντομευμένη κλίμακα 7 στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό με υψηλή εγκυρότητα του επιπέδου σοφίας ενός ατόμου, ένα δυνητικά τροποποιήσιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή σχέση με την ευημερία.

Οι ερευνητές της μελέτης είχαν αναπτύξει προηγουμένως την Κλίμακα Σοφίας του Σαν Ντιέγκο 28 στοιχείων (SD-WISE-28), η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες εθνικές και διεθνείς μελέτες, βιολογικές έρευνες και κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της σοφίας. Σύμφωνα όμως με το brighterside.news, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Psychogeriatrics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συντομευμένη έκδοση επτά στοιχείων ήταν συγκρίσιμη και αξιόπιστη.

ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΑ

Γιατί χρησιμοποιούνται τα μέτρα σοφίας;

«Τα μέτρα σοφίας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη βέλτιστη γήρανση. Θέλαμε να ελέγξουμε εάν μια λίστα με μόνο 7 στοιχεία θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δοκιμή της σοφίας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Dilip V. Jeste, MD, ανώτερος αναπληρωτής πρύτανης για το Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης και Διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στο UC San Diego. Ιατρική Σχολή.

ΚΙΝΗΤΑΠροηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοφία αποτελείται από 7 στοιχεία:

 1. Αυτοστοχασμό
 2. Φιλοκοινωνικές συμπεριφορές (όπως ενσυναίσθηση, συμπόνια και αλτρουισμός)
 3. Συναισθηματική ρύθμιση
 4. Αποδοχή διαφορετικών προοπτικών
 5. Αποφασιστικότητα
 6. Κοινωνική συμβουλή (όπως η παροχή ορθολογικών και χρήσιμων συμβουλών σε άλλους)
 7. Πνευματικότητα

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν 2.093 συμμετέχοντες, ηλικίας 20 έως 82 ετών, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας crowdsourcing Amazon Mechanical Turk. Οι επτά δηλώσεις, που επιλέχθηκαν από το SD-WISE-28, σχετίζονται με τις 7 συνιστώσες της σοφίας και βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, από το πολύ διαφωνώ έως το απολύτως συμφωνώ. Οι επτά δηλώσεις που περιλαμβάνονται στο SD-WISE 7 είναι:

 1. Παραμένω ήρεμος υπό πίεση
 2. Αποφεύγω τον αυτοστοχασμό
 3. Μου αρέσει να εκτίθεμαι σε διαφορετικές απόψεις
 4. Τείνω να αναβάλλω τη λήψη σημαντικών αποφάσεων όσο μπορώ
 5. Συχνά δεν ξέρω τι να πω στους ανθρώπους όταν έρχονται σε μένα για συμβουλές
 6. Η πνευματική μου πεποίθηση μου δίνει εσωτερική δύναμη
 7. Αποφεύγω καταστάσεις όπου ξέρω ότι θα χρειαστεί η βοήθειά μου

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ«Πιο σύντομο δεν σημαίνει λιγότερο έγκυρο», είπε ο Jeste. «Επιλέξαμε τον σωστό τύπο ερωτήσεων για να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες που όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης, αλλά υποστηρίζουν επίσης τα προηγούμενα δεδομένα μας που η σοφία συσχετίζεται με την υγεία και τη μακροζωία».

Πώς τα επίπεδα σοφίας βοηθούν και στη μείωση της μοναξιάς

Το SD-WISE-7 βρέθηκε να συσχετίζεται ισχυρά και θετικά με την ανθεκτικότητα, την ευτυχία και την ψυχική ευεξία και ισχυρά και αρνητικά συσχετίζεται με τη μοναξιά, την κατάθλιψη και το άγχος. «Υπάρχουν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την αύξηση των επιπέδων συγκεκριμένων συστατικών της σοφίας, που θα βοηθούσαν στη μείωση της μοναξιάς και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας», είπε ο Jeste.

«Όπως το εμβόλιο για τον COVID-19 μας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό, η σοφία μπορεί να μας βοηθήσει στην προστασία μας από τη μοναξιά. Έτσι, μπορούμε ενδεχομένως να βοηθήσουμε στον τερματισμό μιας συμπεριφορικής πανδημίας μοναξιάς, αυτοκτονιών και κατάχρησης οπιοειδών που συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια».

ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟΤα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν γενετικές, βιολογικές, ψυχοκοινωνικές και πολιτισμικές μελέτες μεγάλου αριθμού διαφορετικών πληθυσμών για την αξιολόγηση της σοφίας, καθώς και διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχική, σωματική και γνωστική υγεία των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

«Χρειαζόμαστε σοφία για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε στη ζωή. Τώρα, έχουμε μια λίστα ερωτήσεων που χρειάζονται λιγότερο από μερικά λεπτά για να απαντηθούν και που μπορούν να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα άτομα», είπε ο Jeste.

ΣΟΦΙΑ

Διάβασε επίσης:

Πώς είναι η ενέργειά σου και πώς την εκπέμπεις στους άλλους

Δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο σε αυτόν τον πλανήτη που να μη θέλει να νιώθει καταπληκτικά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμασταν σε καταστάσεις όπου  πέφτουμε θύματα τοξικής ενέργειας. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθουμε σαν να περπατάμε μέσα από ένα ναρκοπέδιο  που καθιστά δύσκολο να κρατάμε ψηλά το κεφάλι και την καρδιά μας ανοιχτή. Λοιπόν, πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στις φυσικές μας ενεργειακές δονήσει, σε μια κατάσταση δηλαδή που νιώθουμε θετικότητα, στοργή και συναισθηματικά και πνευματικά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους;

ενέργειαΠολλοί άνθρωποι σε ένα ταξίδι για την αυτοβελτίωσή τους αναρωτιούνται πώς μπορούν να προστατεύσουν την ευδαιμονία τους από τους εισβολείς. Και ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί και πνευματικοί είμαστε, η ζωή μπορεί να μας ρίξει σε μερικές κακοπροαίρετες συμπεριφορές – συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων που κουστομπολεύουν, των χρονίως θυμωμένων συγγενών και φίλων που μοιάζουν περισσότερο με εχθρους. Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό να τα αποφύγουμε εντελώς, μπορούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας ενσωματώνοντας μερικές απλές πρακτικές. 

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοπέλα κάθεται σε λίμνη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεωνDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top