Now Reading
Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο σου για τα ύψη

Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο σου για τα ύψη

Avatar photo
φίλες σε γέφυρα

Αν αγωνίζεσαι να ξεπεράσεις κι εσύ την υψοφοβία σου υπάρχουν οι τρόποι.

Εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται τον αγώνα για να ξεπεράσουν τον φόβο του ύψους και το 6 τοις εκατό όλων των ανθρώπων υποφέρουν από κάποια μορφή ακροφοβίας, σύμφωνα με έρευνα του wellandgood.com. Ο βαθμός στον οποίο η δυσφορία, η ανησυχία, το άγχος ή ο φόβος μπορούν να εκδηλωθούν και να προκαλέσουν αντίκτυπο, ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.

Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι φοβιών (με τη «φοβία» να υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος φόβος με την έκθεση σε μια συγκεκριμένη εμπειρία ή πράγμα) ο φόβος για τα ύψη ή η ακροφοβία είναι στην κορυφή της λίστας και οι άνθρωποι που αγωνίζονται με αυτό μπορεί να αισθάνονται φόβο σε καταστάσεις που τους αναγκάζουν να βρίσκονται πάνω από το έδαφος. «Τα ύψη μπορεί να είναι τρομακτικά γιατί από εξελικτική άποψη, απειλούν την επιβίωση, γι’ αυτό είναι πιο συνηθισμένος φόβος στον γενικό πληθυσμό», λέει η Kassondra Glenn, LMSW, αδειούχος κοινωνική λειτουργός και θεραπευτικός σύμβουλος στο Diamond Rehab.

σκαρφάλωμα

Αντιδράσεις του οργανισμού στην υψοφοβία

Υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο και να το σκέφτεσαι κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά. Ο βαθμός στον οποία φοβάσαι αλλά και η επιρροή στην καθημερινή σου ζωή καθορίζει αν έχεις φοβία ή όχι, όπως και πώς να το ξεπεράσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού. Για παράδειγμα, αν ιδρώνεις και αγχώνεσαι καθώς στέκεσαι στην κορυφή ενός βουνού ή αν ετοιμάζεσαι να κάνεις zipline, πιθανότατα δε φοβάσαι τα ύψη και είναι κάτι που θα το ξεπεράσεις εύκολα.

Αντίθετα, όσοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και φοβούνται τα ύψη (με ένα επίπεδο σοβαρότητας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φοβία) το βρίσκουν ανασταλτικό στην καθημερινότητα τους. Πώς μπορεί να μοιάζει αυτό; Η ανησυχία μπορεί να έρθει από μικρά πράγματα, όπως το να μπεις σε ασανσέρ. Ομοίως, μπορεί να τρομάξεις, ιδιαίτερα, με τα τρενάκια στο λούνα παρκ ή με τα μπαλκόνια, και ίσως να μην μπορείς να μπεις σε αεροπλάνο, αν ο φόβος σου για τα ύψη είναι πολύ ακραίος και δύσκολο να ξεπεραστεί.

λουνα παρκ«Μπορεί να είναι ευκολότερο να αποφύγεις τα ύψη ή να προσπαθήσεις να καταστείλεις τον φόβο, παρά να αντιμετωπίσεις τον φόβο του ύψους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χάνουν εμπειρίες ή παλεύουν με άλλες πτυχές της ψυχικής υγείας λόγω φόβου για τα ύψη και έτσι θέλουν να κάνουν μια αλλαγή», λέει. Ευτυχώς, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει και με αφοσίωση, υπομονή και εξάσκηση, θα γίνει ευκολότερη. Ορισμένες θεραπείες και τεχνικές είναι αρκετά ωφέλιμες και χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπεία για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του φόβου και μας μαθαίνουν  πώς να ξεπεράσουμε  τον φόβο του ύψους για να έχουμε έναν πιο ευέλικτο και ικανό τρόπο ζωής.

Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο των υψών

Η μεγαλύτερη πρόκληση για να θεραπεύσεις και να μειώσεις τον φόβο και την ανησυχία, είναι η άμεση έκθεση σε αυτό που ακριβώς προκαλεί όλα τα νεύρα. Το να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου δεν είναι εύκολο και απαιτεί γενναιότητα και την ικανότητα να αφεθείς, ώστε να είσαι ανοιχτός σε θετικές αλλαγές και να βιώσεις πράγματα που είναι νέα και διαφορετικά—και πολύ έξω από τη ζώνη άνεσης σου.

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπειών που είναι πιο αποτελεσματικές για θεραπεία και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία για να ξεπεράσεις τον φόβο του ύψους. «Η θεραπεία έκθεσης είναι η σταδιακή έκθεση στην πηγή του φόβου, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην κατάσταση και να νιώσουν πιο άνετα σε αυτήν», λέει η Glenn«Με τον φόβο του ύψους, αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να δουλεύεις με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή», εξηγεί «Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αντιμετωπίσετε τον φόβο μαζί αναλαμβάνοντας προκλήσεις IRL, όπως η οδήγηση σε τρενάκι ή αναρρίχηση σε βράχο, για παράδειγμα». Θα αντιμετωπίσεις άμεσα τους φόβους σου και θα βιώσεις πώς είναι να βρίσκεσαι ψηλά και πάνω από το έδαφος.

φίλες σε γέφυρα

Μια άλλη θεραπεία που είναι χρήσιμη είναι η θεραπεία CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) ειδικά ως αρχική θεραπεία ή πρώτο βήμα, πριν από τη χρήση θεραπείας έκθεσης. Μπορεί να χρειάζεσαι και τα δυο για να μάθεις να ξεπερνάς τον φόβο του ύψους. «Η θεραπεία CBT εστιάζει σε σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές», λέει. Έτσι, είναι περισσότερο μια έκθεση «εικονικής πραγματικότητας», με έμφαση στην αλλαγή των παλαιών μοτίβων σκέψης και στη διάρρηξη των νοητικών φραγμών. Η θεραπεία CBT χρησιμοποιεί επίσης την οπτικοποίηση, τη φαντασία και τις αισθήσεις για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό και το σώμα βλέπει και αισθάνεται απέναντι στην κατάσταση, με στόχο να μειώσει την ανησυχία και να την κάνει λιγότερο αυτόματη ως απόκριση σε ερεθίσματα.

κορίτσι σε αιώραΜε την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσεις πρόοδο στην εκπαίδευση του εγκεφάλου σου με νέους τρόπους σκέψης, ώστε να μην έχει πλέον αυτή την αντίδραση στο σώμα σου και το αίσθημα φόβου στο μέλλον.

Διάβασε επίσης:

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό

Πόσες λίστες χρειάζεται να κάνεις στις αρχές κάθε μήνα για να βάλεις τάξη στην καθημερινότητά σου; Προθεσμίες στην εργασία, ραντεβού με γιατρούς, λίστες με είδη για super market, ταξιδιωτικά σχέδια, είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που διαχειριζόμαστε  καθημερινά. Η σκέψη για όλα αυτά μπορεί να γίνει εντελώς αγχωτική, ακόμα κι αν μερικά από αυτά είναι ευχάριστα.

ατζένταΜε την έλευση του νέου έτους, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να οργανωθούμε. Εσύ ατζέντα πήρες; Γιατί όπως λένε και οι ειδικοί, πρέπει να εγκαταλείψεις το ψηφιακό ημερολόγιο και να επιστρέψεις σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταγραφής των υποχρεώσεων και των στόχων σου. Μπορεί να φαίνεται ντεμοντέ, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερο να σημειώνεις με χαρτί και μολύβι τις λίστες υποχρεώσεων σου για να μπορείς να τις διεκπαιρεώσεις. 

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
χαπι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top