Now Reading
Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Avatar photo
Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών:

Και ύπουλο και ενοχλητικό. Δες πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τον πόνο στα πόδια, τα συμπτώματα και πώς να τον αντιμετωπίσεις.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πέφτεις στο κρεβάτι και να κοιμάσαι αμέσως, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα. Και αντίθετα, δεν υπάρχει χειρότερο από το να είσαι εξαντλημένη και ενώ πέφτεις στο κρεβάτι να μην μπορείς να κοιμηθείς. Αυτό συμβαίνει σε όσους έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια από εκείνες τις ασθένειες στις οποίες δεν δίνεται πολύ βάρος αρχικά, που θεωρείται ότι είναι παροδική ενόχληση, κατηγορώντας την εξάντληση με την οποία εμφανίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η υπερβολική ζέστη που κάνει τα πόδια βαριά ή με τον περιττό καφέ.

Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Με τα χρόνια, όσοι υποφέρουν από αυτό αναπτύσσουν μια αυξανόμενη δυσκολία να ξεκουράσουν τα πόδια τους, γιατί σε συνδυασμό με τον ύπνο, ξεκινά ένας δυνατός πόνος που εμποδίζει και το υπόλοιπο σώμα να χαλαρώσει. Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο ξαπλώνουν στο κρεβάτι, προσπαθούν να χαλαρώσουν, αλλά τα πόδια τους πονάνε, φαίνεται να περνούν από ένα μυρμήγκιασμα που γίνεται βασανιστικός πόνος και η μόνη λύση είναι να αρχίσουν να κινούν τα πόδια τους χωρίς να σταματούν προσπαθώντας να ηρεμήσουν. Η διαταραχή έχει νευρολογική προέλευση , γι’ αυτό και θεωρείται σε ιδιαίτερα σοβαρές μορφές ως σύνδρομο που προκαλεί δυσφορία και συχνά αδυναμία πραγματοποίησης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Αιτίες και συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών

Το καθαριστικό χαλιών μπορεί να μην είναι κατάλληλο για το στρώμα σου τι πρέπει να προσέξεις
Σύμφωνα με άρθρο της Vogue.it, η πάθηση RLS επηρεάζει μεταξύ 5% και 15% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δείγματος είναι μετά τη μέση ηλικία, επομένως δεν είναι αυστηρά ασθένεια νεαρών ενηλίκων. Μερικές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση με την παραλλαγή της ντοπαμίνης που υπάρχει στον εγκέφαλο, η οποία συμβάλλει στη νευρική επικοινωνία των κάτω άκρων. Οι αιτίες αυτού του συνδρόμου είναι:

-γενετική προδιάθεση (στην περίπτωση αυτή ονομάζεται πρωτοπαθές σύνδρομο)
-μείωση της διαθεσιμότητας ντοπαμίνης (βασικός νευροδιαβιβαστής)
-εγκυμοσύνη (τελικό τρίμηνο)
-έλλειψη σιδήρου και αναιμία
-περιφερική νευροπάθεια
-νεφρική ανεπάρκεια

γυναικα που περπαταει ξυπολυτοι
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι κληρονομικό και επομένως η εκδήλωσή του εξαρτάται από μια οικογενειακή γενετική προδιάθεση, που οδηγεί τον ασθενή να προσβληθεί από το πρωτοπαθές σύνδρομο. Ωστόσο, εάν η διαταραχή προκαλείται από άλλη συνοδό διαταραχή (όπως εγκυμοσύνη ή νευροπάθεια, ή έλλειψη σιδήρου) τότε ονομάζεται δευτερογενές σύνδρομο. Εάν δεν υπάρχουν σχετικές διαταραχές και υποφέρετε από ανήσυχα πόδια, ονομάζεται ιδιοπαθές σύνδρομο. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι θεραπεύσιμες και χρειάζεται παρακολούθηση από τον ειδικό.

Πώς να αναγνωρίσεις τον πόνο που προέρχεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

«Ο πόνος που γίνεται αισθητός στα πόδια, ως σύσπαση των κύριων μυών όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι , αλλά και στις γάμπες και τους αστραγάλους, και μερικές φορές στα χέρια»: Με αυτή τη διαταραχή περιγράφεται από τον Kevin, ένα 30χρονο Ελβετό, το σύνδρομο, ο οποίος διηγήθηκε την εμπειρία του σε μια συνέντευξη: «Τα πόδια είναι ανήσυχα. Νιώθεις την ακαταμάχητη επιθυμία να τα μετακινήσεις και δεν μπορείς να το ελέγξεις. Νιώθεις ανακούφιση και μόνο μετακινώντας τα. Είναι σαν τα μυρμήγκια να κινούνται μέσα από τα πόδια ή τα πόδια σου και να τα κάνουν να κινούνται».

Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Για να μάθεις αν έχεις σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το ιδανικό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου ζητήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και μια εξέταση ύπνου.

Πού οφείλεται το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε άτομα με έναρξη συμπτωμάτων πριν τα 40 έτη. Πιστεύεται ότι στην παθοφυσιολογία του συνδρόμου εμπλέκεται το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου:

  • Η παραγωγή ντοπαμίνης φυσιολογικά έχει ημερήσια διακύμανση, όπως έχουν και τα συμπτώματα στο σύνδρομο ανήσυχων άκρων.
  • Η λήψη φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Η λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τη διαθέσιμη ντοπαμίνη οδηγεί σε ύφεση των συμπτωμάτων.
  • Το σύνδρομο ανήσυχων άκρων είναι ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με νόσο Parkinson, στους οποίους υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ντοπαμίνης.

7 τρόποι για να καταπολεμήσεις τη ζέστη ενώ εργάζεσαι από το σπίτι χωρίς AC

Σε κάποιες περιπτώσεις, η εμφάνιση (ή η επιδείνωση) των συμπτωμάτων σχετίζεται με  τα παρακάτω:

  • Σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου)
  • Εγκυμοσύνη (συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Πολυνευροπάθεια
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων
  • Ρευματικά νοσήματα
  • Νόσος Parkinson
  • Φάρμακα
    • Νευροληπτικά (αντιψυχωσικά)
    • Σεροτονεργικά αντικαταθλιπτικά
    • Μετοκλοπραμίδη (αντιεμετικό)
    • Λίθιο
    • Αντι-ισταμινικά

Θεραπείες για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πόνος στα πόδια που σε εμποδίζει να κοιμηθείς τη νύχτα; Ίσως έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών:
Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι φαρμακολογική και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ηλικίας του ασθενούς και των σχετικών διαταραχών. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι διαταραχές του ύπνου για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να αποκατασταθούν οι κανονικές λειτουργίες της ημέρας. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν, με βάση τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Ακόμη και η ενσωμάτωση του μαγνησίου με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, σε κρέμες και άλατα μπάνιου ενδείκνυται μάλιστα για τη μείωση των επεισοδίων αϋπνίας, αλλά και για την προώθηση της χαλάρωσης.

Άλλες καλές συνήθειες που πρέπει να εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας είναι:

-Πάρε συμπληρώματα μαγνησίου.
-Μην καταναλώνεις καφεΐνη, επομένως κόψς τον καφέ, τη σόδα και άλλα ποτά που την περιέχουν.
-Άσκηση σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, αποφυγή της στιγμής πριν τον ύπνο.
-Έχε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου.
-Εξερεύνησε τελετουργικά χαλάρωσης πριν από τον ύπνο: ένα ζεστό μπάνιο, μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας με αισθήσεις ή ανάγνωση ενός βιβλίου.
-Κοιμήσου σε δροσερό, ξηρό μέρος με μυρωδιά που προκαλεί ύπνο
-Κάνε ασκήσεις για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Διάβασε επίσης:

Πώς να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματός σου στα πόδια το καλοκαίρι; Δες 5 σίγουρους τρόπους

Η ζέστη του καλοκαιριού ισούται με υποτονική κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα του να έχεις πρησμένα πόδια είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και σε αποτρέπει από το να φορέσεις μίνι φορέματα και φούστες, τα must της εποχής. Εδώ θα βρεις 5 εύκολους, πρακτικούς και γρήγορους τρόπους για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματός σου, ακόμα και στις διακοπές.

Τι να κάνεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8 σκληρές αλήθειες για τη ζωή που κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST