Now Reading
Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σου

Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σου

Avatar photo
Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σου

Οι ταινίες τρόμου μπορεί να κάνουν καλό στην ενίσχυση της ψυχολογίας σου.

Οι ταινίες τρόμου φορές έχουν τη φήμη ότι είναι φρικιαστικές και ανατριχιαστικές. Αλλά υπάρχουν καλοί λόγοι να τις παρακολουθήσεις καθώς αποδεικνύεται ότι καταστάσεις που προκαλούν φόβο και δεν σε θέτουν σε κίνδυνο, για παράδειγμα: στοιχειωμένα σπίτια, τρομακτικά βιντεοπαιχνίδια και οι ταινίες τρόμου — μπορεί να συνοδεύονται από σοβαρά προνόμια ψυχικής υγείας.

Είναι φυσικό να αναρωτιέσαι όμως αν οι ταινίες τρόμου είναι κακές για εσένα, δεδομένου του περιεχομένου. Αλλά η ψυχολογία πίσω από την παρακολούθηση ταινιών τρόμου πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από ό,τι φαντάζεσαι. Ακολουθούν οι λόγοι που μας αρέσουν οι ταινίες τρόμου και τα θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν επάνω μας.

 Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σουΟι λόγοι για να παρακολουθήσεις ταινία τρόμου

1. Σου δίνουν μια καλή αίσθηση της πραγματικότητας

Βλέποντας ένα σενάριο αίματος στην οθόνη πλημμυρίζει το σύστημά σου με την ορμόνη αδρεναλίνη, η οποία ενεργοποιεί την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματός σου. «Η βιασύνη μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά και τους μύες σας τεντωμένους, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά συναρπαστικό για κάποιους», λέει η Alissa Jerud στο Live Strong, PhD, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, « φοβάσαι, είσαι τελικά ασφαλής».
Σίγουρα, ο μασκοφόρος δολοφόνος μπορεί να εισβάλλει σε κάθε σπίτι στο τετράγωνο. Αλλά είναι συναρπαστικό αντί για τρομακτικό γιατί ξέρεις ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να μπουν το παράθυρό σου. Το αποτέλεσμα? Μια ωραία μικρή τόνωση της διάθεσης.

2. Μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον φόβο

Η παρακολούθηση τρομακτικών ή αγχωτικών σεναρίων στην οθόνη μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις παρόμοιες καταστάσεις στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, μια μελέτη Προσωπικότητας και Ατομικών Διαφορών τον Ιανουάριο του 2021 διαπίστωσε ότι οι θαυμαστές των ταινιών τρόμου έδειξαν σημάδια μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και ετοιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούσαν τις ταινίες με εισβολή εξωγήινων ή ζόμπι. «Όταν επικεντρωνόμαστε σε κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας που φαίνεται τρομερό και βλέπουμε κάτι σε μια ταινία τρόμου, μπορεί να κάνει το πραγματικό πράγμα πιο διαχειρίσιμο», εξηγεί η Jerud. «Μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Όπως: “Αν επέζησαν από αυτό το φρικτό πράγμα, μπορώ να το κάνω αυτό”». Και αν έχεις φοβία ή έχεις βιώσει τραύμα, η παρακολούθηση ταινιών που παρουσιάζουν το τρομακτικό ή τραυματικό πράγμα μπορεί πραγματικά να είναι θεραπευτικό.

 Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σου«Οι θεραπείες που βασίζονται στην έκθεση για συγκεκριμένες φοβίες και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες μερικές φορές περιλαμβάνουν σκόπιμη παρακολούθηση αυτών των σκηνών που προκαλούν πραγματικά. Κάνοντας αυτό επανειλημμένα, μαθαίνετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε το άγχος και να ανταποκριθείτε διαφορετικά όταν εμφανίζεται», λέει η Jerud. Αλλά αν παθαίνεις κρίσεις πανικού όταν το κάνεις ή αν διαπιστώσεις ότι πραγματικά δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις μόνος σου, μπορεί να θελήσεις να αναζητήσεις επαγγελματική υποστήριξη, συνιστά η Jerud.

3. Μπορεί να σε διδάξουν κάτι για τον εαυτό σου

Για μερικούς, βλέποντας κάτι τρομακτικό να παίζεται σε μια ταινία μπορεί να δώσει μια ενδυναμωτική εικόνα για τη δική τους προσωπικότητα. Εάν είσαι σε θέση να μείνεις βλέποντας κάτι τρομακτικό, έχεις μάθει ότι έχεις τη δύναμη να ξεπεράσεις τους φόβους σου, προτείνουν τα ευρήματα του Ιουλίου 2021 στο ‌Journal of Media Psychology‌.

Διάβασε επίσης: Αν νιώθεις πως «πέφτεις» καθώς κοιμάσαι ένα πράγμα προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν πρέπει να φύγεις από την αίθουσα ή να σταματήσεις την ταινία όταν τα πράγματα γίνονται πολύ τεταμένα, έχεις μάθει κάτι για το πώς μπορείς να χειριστείς μια πραγματική κατάσταση που προκαλεί παρόμοια συναισθήματα. Και αυτή η αυτογνωσία είναι κάτι καλό, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

 Όταν κάποιος σε πει τρελή που αγαπάς τα θρίλερ πες του 3 λόγους που κάνουν καλό στη υγεία σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer