Now Reading
Ωραία η αμμουδιά αλλά έχει κινδύνους-Τι είναι οι ψύλλοι άμμου και πώς σε επηρεάζει το τσίμπημα τους

Ωραία η αμμουδιά αλλά έχει κινδύνους-Τι είναι οι ψύλλοι άμμου και πώς σε επηρεάζει το τσίμπημα τους

Avatar photo
ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Οι ψύλλοι της άμμου υπάρχουν και αν σε τσιμπήσουν μάθε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των θεραπειών και της πρόληψης.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για ψύλλους άμμου, μπορεί να μιλούν για διαφορετικούς οργανισμούς: Ψύλλους της άμμου, οι οποίοι ζουν μέσα και γύρω από υδάτινους βιότοπους, και καβούρια της άμμου ή τυφλοπόντικες, τα οποία είναι καρκινοειδή που ζουν στην παραλία και δεν δαγκώνουν τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, «κάθε ψύλλος που βγαίνει από μια αμμώδη περιοχή, οι άνθρωποι τον αποκαλούν ψύλλο της άμμου», δήλωσε στο Health η Nancy Hinkle, Ph.D., καθηγήτρια στο Τμήμα Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Georgia. 

Αλλά οι πραγματικοί ψύλλοι της άμμου είναι τεχνικά γνωστοί ως ψύλλοι chigoe, ή Tunga penetrans, και είναι αρκετά επιζήμιοι για την ανθρώπινη υγεία, αλλά όχι απαραίτητα λόγω του τσιμπήματος τους. Ευτυχώς, αυτοί οι ψύλλοι της άμμου είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους συναντήσεις ποτέ, ειδικά αν ταξιδέψεις κάποια στιγμή εκτός της χώρας. Εάν σε τσιμπήσει ένα από αυτά τα πλάσματα, μπορεί να παρατηρήσεις δαγκώματα ψύλλων άμμου -όπως μια συστάδα από μικρά κόκκινα εξογκώματα- στο δέρμα σας.

ΠΑΡΑΛΙΑ  

Τι είναι οι ψύλλοι άμμου 

Οι ενήλικοι θηλυκοί ψύλλοι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ενώ τόσο οι ενήλικοι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί ψύλλοι τρέφονται με θερμόαιμους ξενιστές, όπως ο άνθρωπος, οι ενήλικοι ζευγαρωμένοι θηλυκοί ψύλλοι σκάβουν στο δέρμα του ανθρώπου. 

Πού ζουν οι ψύλλοι της άμμου

Αυτοί οι ψύλλοι της άμμου βρίσκονται συνήθως σε τροπικές περιοχές και αμμώδη κλίματα, όπως παραλίες, στάβλους και αγροκτήματα. Μπορεί να τους βρεις σε: 

 Μεξικό 

Νότια Αμερική 

Δυτικές Ινδίες 

Αφρική 

Αν ταξιδέψεις σε μια παραλία στην Καραϊβική, για παράδειγμα, και έρθεις σε επαφή με τους ψύλλους, θα μπορούσες ενδεχομένως να τους φέρεις πίσω σε μια παραλία στη χώρα μας.  

Τσιμπήματα από κοριούς vs. τσιμπήματα από ψύλλους: Πώς να καταλάβεις τη διαφορά 

Πώς μοιάζουν τα τσιμπήματα ψύλλων της άμμου

Τα τσιμπήματα ψύλλων της άμμου εμφανίζονται ως συστάδες μικρών κόκκινων εξογκωμάτων στο δέρμα. Τα αρχικά συμπτώματα μιας μόλυνσης από δάγκωμα ψύλλων άμμου αναπτύσσονται συνήθως μόνο αφού τα θηλυκά βρίσκονται σε κατάσταση διόγκωσης. Οι ψύλλοι της άμμου αναπαράγονται με τη βοήθεια του ανθρώπου. Οι θηλυκοί ψύλλοι της άμμου σκάβουν στο δέρμα συνήθως στα πόδια και οι αρσενικοί ψύλλοι της άμμου τις συναντούν για λίγο εκεί για να ζευγαρώσουν, δήλωσε η Hinkle. Το κεφάλι του θηλυκού θα είναι σκαμμένο στο δέρμα, αλλά το πίσω άκρο του δεν είναι, γεγονός που του επιτρέπει να αποβάλλει τα αυγά στο έδαφος μετά το ζευγάρωμα. Το θηλυκό πεθαίνει μετά την αποβολή των αυγών -περίπου 100 σε διάστημα δύο εβδομάδων- και στη συνέχεια θα πέσει από το πόδι στο έδαφος.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα τσιμπήματα ψύλλων άμμου 

Συνήθως, οι άνθρωποι δεν παρατηρούν τα τσιμπήματα ψύλλων άμμου καθώς συμβαίνουν. Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικοί και συνήθως προσκολλώνται στους αστραγάλους ή τα πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην το καταλάβετε καν όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σώμα. «Αυτός είναι ο κίνδυνος: Έχετε αυτές τις υπέροχες διακοπές, επιστρέφετε στο αεροπλάνο – μερικές ημέρες αργότερα, παρατηρείτε ερεθισμό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, και πονάει να περπατάτε», δήλωσε η Hinkle. Αυτή η φλεγμονή και το έλκος μπορεί να γίνει σοβαρή και οι πολλαπλές βλάβες μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στο περπάτημα. 

Το άνοιγμα που δημιουργείται όταν το θηλυκό σκάβει μέσα στο δέρμα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης. Ο θηλυκός ψύλλος της άμμου «δημιουργεί αυτό το άνοιγμα που επιτρέπει τη βακτηριακή μόλυνση», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση τετάνου ή σε διάγνωση γάγγραινας, δήλωσε η Hinkle.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ  

Πώς να θεραπεύσεις τα τσιμπήματα ψύλλων άμμου 

Η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποστειρωμένη χειρουργική αφαίρεση των ψύλλων της άμμου. Μετά την αφαίρεση των ψύλλων, θα πρέπει να καλυφθούν με κατάλληλο επίδεσμο. Εάν ο αντιτετανικός σου εμβολιασμός δεν είναι πρόσφατος, θα πρέπει επίσης να υποβληθείς σε θεραπεία με αντιτετανικό εμβόλιο ή αναμνηστικό εμβόλιο. Τα τοπικά φάρμακα, όπως η διμεθικόνη -που συναντάται μόνο στις θεραπείες για τις ψείρες στα μαλλιά- είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους ψύλλους της άμμου.

Διάβασε επίσης:

Κι όμως, ενώ εσύ κοιμάσαι… αόρατα πλάσματα κάνουν σεξ στο πρόσωπό σου

Ένα απόσπασμα από το κανάλι YouTube «Journey to the Microcosmos» δείχνει πλάνα που τράβηξε ο βιντεογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Hidden Beauty of the Microscopic World», James Weiss, αφού βρήκε ένα μαύρο στίγμα στο κεφάλι του. Αυτό το μαύρο στίγμα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα άκαρι Demodex, το οποίο έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και οκτώ μικρά ποδαράκια.

Κι όμως, ενώ εσύ κοιμάσαι... αόρατα πλάσματα κάνουν σεξ στο πρόσωπό σου

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του ακάρεως: Το Demodex folliculorum, το οποίο κατοικεί στους θύλακες των τριχών μας και τρώει τα κύτταρα του δέρματος, και το Demodex brevis, το οποίο ζει στο πρόσωπό μας και κοντά στους σμηγματογόνους αδένες μας και τρώει το έλαιο που εκκρίνεται από το ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνάζουν μέσα στους πόρους μας και τη νύχτα αναζητούν άλλα ακάρεα στο πρόσωπό μας για να ζευγαρώσουν. «Όταν τελειώσουν, επιστρέφουν στους πόρους σας για να γεννήσουν τα αυγά τους», εξήγησε ο οικοδεσπότης της εκπομπής, Hank Green.

Δες εδώ ποια ζωύφια κατοικούν στο πρόσωπο σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φακές
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Pilates: Τα οφέλη και τα μυστικά της μεθόδου που υπόσχεται ολιστική ευεξίαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr