Now Reading
Έχεις πράσινα μάτια; Δες τι φανερώνουν για την υγεία σου στο μέλλον

Έχεις πράσινα μάτια; Δες τι φανερώνουν για την υγεία σου στο μέλλον

Avatar photo

Τα πράσινα μάτια δεν είναι τα πιο συνηθισμένα είναι σίγουρα πανέμορφά και αξιοζήλευτα, αλλά εγκυμονούν κίνδυνους για την υγειά όσων έχουν.

Μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πράσινα μάτια και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη – ιδιαίτερα στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, σύμφωνα με την MyVision. Αν και είναι πιο συνηθισμένα σε ορισμένες περιοχές, ο καθένας μπορεί να έχει πράσινα μάτια: Για παράδειγμα, ενώ τα πράσινα μάτια είναι ιδιαίτερα σπάνια στις ασιατικές χώρες, τα δύο τρίτα των ανθρώπων στο Liqian στη δυτική Κίνα έχουν πράσινα μάτια.  

Δεκαέξι γονίδια καθορίζουν το χρώμα των ματιών μας. Σε σύγκριση με τα καστανά μάτια, τα πράσινα μάτια έχουν λιγότερη μελανίνη, η οποία είναι μια χρωστική ουσία στον εξωτερικό δακτύλιο της ίριδας. Ενώ μπορεί να θαυμάζουμε το όμορφο χρώμα των πράσινων ματιών, στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου πράσινη χρωστική ουσία, απλά έχουν λιγότερη μελανίνη από τα πιο σκουρόχρωμα μάτια. Το πράσινο χρώμα που αντιλαμβανόμαστε προκύπτει από τη σκέδαση του φωτός έξω από την ίριδα.  

 

Παρόλο που τα πράσινα μάτια δεν επηρεάζουν την προσωπικότητά, δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι συχνά συνδέουμε τα πράσινα μάτια με ιδιότητες όπως η δημιουργικότητα και η αξιοπιστία. Και προφανώς, πολλοί από εμάς θα ήθελαν να έχουν πράσινα μάτια, το Lens.com σημειώνει ότι το πράσινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα φακών επαφής. Αλλά ενώ η γοητεία των πράσινων ματιών είναι αναμφισβήτητη, το να έχεις φυσικά πράσινα μάτια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις της υγείας σου.  

Τα πράσινα μάτια θα μπορούσαν να σε θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια 

Επειδή τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν λιγότερη χρωστική ουσία για την προστασία τους, είναι πιο ευαίσθητα σε βλάβες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σημειώνει ο Mark R. Mandel, MD. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να συμβάλει σε παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια. 

Όταν διεισδύει περισσότερο φως στο μάτι, μπορεί να γίνεις πιο ευάλωτος στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του ματιού φθείρονται και χάνεις την όρασή σου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνουν την ηλικία, τη γενετική, το κάπνισμα, τη διατροφή που περιέχει χαμηλές ποσότητες φυλλωδών λαχανικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και τη σωματική αδράνεια. Αν και μια συστηματική ανασκόπηση του 2014 στο International Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι η υπάρχουσα έρευνα δεν επιβεβαιώνει ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι «υπάρχουν εύλογες υποθέσεις που υποστηρίζουν το ανοιχτότερο χρώμα της ίριδας ως παράγοντα κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας». Βεβαία χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η πιθανότητα. 

 

Αν και οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη, οι άνθρωποι με μπλε ή πράσινα μάτια είναι πιο επιρρεπείς στο μελάνωμα των ματιών. Ο κίνδυνος μελανώματος των ματιών αυξάνεται με την ηλικία και ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο μελανώματος των ματιών. Η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες UV από τον ήλιο ή το σολάριουμ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος των ματιών σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.  

Η προστασία των ματιών είναι σημαντική για όλους, ανεξάρτητα από το χρώμα των ματιών. Για να προφυλάξεις καλύτερα τα μάτια σου από τις βλάβες του ήλιου, επίλεξε γυαλιά ηλίου που τυλίγονται γύρω από τα μάτια και έχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Βοηθά επίσης να περιορίσεις τον χρόνο σου στον ήλιο και να φοράς καπέλο με γείσο.  

Τα πράσινα μάτια μπορεί να σχετίζονται με καρκίνους του δέρματος 

Επειδή οι άνθρωποι με πράσινα μάτια έχουν συχνά ανοιχτόχρωμο δέρμα, σύμφωνα με το MyVision, αυτό μπορεί να τείνει να τους κάνει πιο επιρρεπείς σε ορισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν λιγότερη μελανίνη στο δέρμα τους για να τους προστατεύει από τον ήλιο.  

 

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το μελάνωμα είναι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μοιάζει με ένα μαργαριταρένιο ή κηρώδες εξόγκωμα ή μια αιμορραγική πληγή που εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματός σας που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Το πλακώδες καρκίνωμα εμφανίζεται επίσης σε δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο, αλλά θα μοιάζει με ένα κόκκινο οζίδιο ή με μια κρούστα, επίπεδη βλάβη. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και όχι απαραίτητα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως ανώμαλη ή μεταβαλλόμενη ελιά, ως βλάβη με ακανόνιστο όριο και διαφορετικά χρώματα ή ως επώδυνες βλάβες.   

Μια μελέτη του 2022 στην επιθεώρηση Cancer Causes & Control παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 35.000 ανδρών. Μετά από 19 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με έντονο πράσινο ή μεσαίο χρώμα ματιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με τα άτομα με πιο σκούρο χρώμα ματιών. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το χρώμα των ματιών δεν είχε καμία σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.  

  

Μπορείς να προστατευτείς από τον καρκίνο του δέρματος -ιδιαίτερα αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα- εφαρμόζοντας αντηλιακό ευρέος φάσματος, με δείκτη προστασίας SPF 30 στο εκτεθειμένο δέρμα, φορώντας αντηλιακή ενδυμασία και αναζητώντας σκιά ή αποφεύγοντας τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο ισχυρός. 

Συνδέονται τα πράσινα μάτια με καλύτερη ανοχή στον πόνο; 

Ορισμένες έρευνες προσπάθησαν να μελετήσουν κατά πόσο το χρώμα των ματιών σας θα μπορούσε να υποδεικνύει πόσο ανεχτείς τον πόνο. Μια πιλοτική μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Journal of Pain μελέτησε την ανοχή στον πόνο 58 εγκύων γυναικών που επρόκειτο να γεννήσουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με πιο σκούρα μάτια είχαν μεγαλύτερο άγχος σε σύγκριση με τις γυναίκες με πράσινα και μπλε μάτια. Είχαν επίσης ελαφρώς περισσότερες διαταραχές ύπνου και αρνητικές σκέψεις σε σχέση με τις έγκυες γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια, αν και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι γυναίκες με ανοιχτά μάτια βίωσαν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού από τις γυναίκες με σκούρα μάτια, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.  

 

Ωστόσο, μια μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Endodontics το 2018 συνέκρινε τον αντιλαμβανόμενο πόνο 133 γυναικών με σκούρα μάτια με 167 γυναίκες με ανοιχτά μάτια που έκαναν οδοντιατρικές ενέσεις. Η μελέτη αυτή δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αντίληψη του πόνου. Έτσι, φαίνεται ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο αν υπάρχει ή όχι ουσιαστική σχέση μεταξύ της ανοχής στον πόνο και του χρώματος των ματιών. 

 

Αυτές είναι 10 ευεργετικές τροφές για την υγεία των ματιών σου

Η υγεία των ματιών των είναι σημαντική αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μείωση της όρασης είναι ένα φυσιολογικό στοιχείο της γήρανσης ή το αποτέλεσμα της καταπόνησης των ματιών. Στην πραγματικότητα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας των ματιών. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα μάτια εξάλλου, ακριβώς επειδή η όραση είναι μία από της βασικές μας αισθήσεις ασχολούμαστε μαζί τους και με την υγεία των ματιών μας μόνο αν κάτι μας ενοχλήσει ή εάν πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρους. 

 

Η υγεία των ματιών των είναι σημαντική αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μείωση της όρασης είναι ένα φυσιολογικό στοιχείο της γήρανσης ή το αποτέλεσμα της καταπόνησης των ματιών. Στην πραγματικότητα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας των ματιών. 

Ακολουθούν τα 10 τρόφιμα που είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών μας 

  1. Ωμές κόκκινες πιπεριές

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, αυτό είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης καταρράκτη. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως οι φράουλες, το bok choy, το κουνουπίδι και οι παπάγιες. Επειδή η θερμότητα καταστρέφει τη βιταμίνη C, χρησιμοποιήσε ωμές τροφές όποτε είναι εφικτό. Οι πιπεριές με έντονα χρώματα περιλαμβάνουν επίσης βιταμίνες Α και Ε που κάνουν καλό στα μάτια. 

Δες εδώ τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου, πες αντίο σε αυτές τις 10 «κακές» συνήθειες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top