Now Reading
Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Avatar photo
Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται το φαγητό περισσότερο από άλλους- και για κάποιους άλλους είναι σχεδόν μια μόνιμη κατάσταση. Γιατί συμβαίνει αυτό και με ποιον τρόπο μπορείς να το κατευνάσεις;

Όπως το ύψος, το χρώμα των ματιών και η συγγένειά μας για την ανάληψη κινδύνων, η έρευνα δείχνει ότι η γενετική επηρεάζει έντονα το βάρος και το μέγεθος του σώματος. Περισσότερα από 400 γονίδια σχετίζονται με την πιθανότητα κάποιου να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος —και αυτό το αποτέλεσμα ποικίλλει ευρέως. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, η έρευνα έχει δείξει ότι η γενετική καθοδηγεί το βάρος από 25% έως 80%, ανάλογα με το άτομο.

Αυτή η γενετική επίδραση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως η όρεξη, ο κορεσμός (πόσο χορτάτη νιώθεις μετά το φαγητό) και ακόμη και η τάση να τρως ως μορφή ανακούφισης από το στρες, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2021 στο Journal of Nutrition. Οι διαφορές σε αυτές τις ενδείξεις συχνά οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες και κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου – και σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε συντριπτική ψυχική φλυαρία σχετικά με το φαγητό, μια κατάσταση που ορισμένοι κλινικοί γιατροί αποκαλούν «food noise».

Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσειςΤι είναι «food noise»;

Το «food noise» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος ή κατάσταση. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός κερδίζει περισσότερη προσοχή στην ιατρική κοινότητα, καθώς σχετίζεται με τη διαχείριση βάρους, την παχυσαρκία και την ψυχική υγεία.

«Ο τρόπος που σκέφτομαι για το «food noise» βασίζεται σε αυτά που μου λένε οι ασθενείς μου. Είναι αυτό το είδος φλυαρίας που συμβαίνει στο μυαλό τους, που πολλές φορές είναι ασταμάτητο», εξηγεί ο Richard Siegel , MD, ενδοκρινολόγος και συνδιευθυντής του Κέντρου Διαβήτη και Λιπιδίων στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. «Υπάρχει κάτι που δεν είναι πραγματικά ικανοποιημένο στον εγκέφαλό τους μέχρι να πάρουν κάτι να φάνε.»

Αναφέρει μάλιστα ότι από φυσιολογική άποψη, το «food noise» πιθανότατα έχει κάποια σχέση με τις διάφορες ορμόνες πείνας του σώματος —ιδιαίτερα επειδή όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν ορισμένα ορμονικά φάρμακα, αναφέρουν ότι αυτός ο συνεχής «θόρυβος » απλώς σβήνει. Μερικές φορές, οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούσαν καν ότι το «food noise» υπήρχε μέχρι να φύγει.

Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσειςΑλλά οι συμπεριφορές και το υπόβαθρο κάποιου πιθανότατα παίζουν ρόλο επίσης. Για παράδειγμα, έρευνα του Απριλίου 2021 που δημοσιεύθηκε στο Heliyon έδειξε ότι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο ανεπαρκής ύπνος και το χρόνιο στρες επηρεάζουν τις ορμόνες της πείνας. Ή ο θόρυβος του φαγητού θα μπορούσε να είναι προϊόν προηγούμενων εμπειριών κάποιου, όπως αν το φαγητό δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο.

Επιπλέον, «η υπερκατανάλωση τροφής, όπως και κάθε άλλη διατροφική διαταραχή, συχνά προέρχεται από γεγονότα της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή από τη μη εκμάθηση κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων», λέει η Michelle DiBlasi, DO, επικεφαλής ψυχιατρικής εσωτερικών ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Πώς μπορείς να σταματήσεις το «food noise»;

Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσειςΟ «θόρυβος του φαγητού» είναι συνήθως εν μέρει συμπεριφορικός και εν μέρει νευροχημικός, εξηγεί ο Dr. Siegel, επομένως η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι συχνά διεπιστημονική. Εάν κάποιος παλεύει με την υπερκατανάλωση τροφής και δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται το φαγητό, ένας ειδικός στη συμπεριφορά μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει τα σημάδια πείνας και να δημιουργήσει υγιεινές συνήθειες.

Ή αν η υπερκατανάλωση τροφής είναι μια δυσπροσαρμοστική στρατηγική αντιμετώπισης, η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αξιολογήσει τι μπορεί να την οδηγεί ή ποια συναισθήματα πρέπει να επεξεργαστούν στη θεραπεία είναι επίσης σημαντική, προσθέτει h Dr. DiBlasi.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλοι βιώνουμε κάποιο βαθμό «food noise», πριν από ένα γεύμα ή εάν δεν τρώμε αρκετά στη διατροφή μας. «Συχνά μιλάμε για την πείνα του μυαλού και την πείνα στο στομάχι», λέει ο Dr.Siegel – και υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «θορύβου του φαγητού» και της πραγματικής πείνας.

Διάβασε επίσης:

Πώς θα καταλάβεις πως πάσχεις από διατροφική διαταραχή

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα της εποχής μας, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι διάσημοι παραδέχονται δημόσια πώς η διατροφική διαταραχή έχει «χτυπήσει» και σε εκείνους την πόρτα.

διατροφηΜια από τις διάσημες που παραδέχτηκε το διατροφικό της πρόβλημα ήταν η Lady Gaga, η οποία σε συνέδριο γυναικών στην Καλιφόρνια υποστήριξε πως πια έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη βουλιμία και να σώσει έτσι τη φωνή της. Όπως είχε αποκαλύψει έκανε τόσο συχνά εμετό που είχαν φθαρεί οι φωνητικές της χορδές.

Δες εδώ πώς θα το καταλάβεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer