Now Reading
Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Avatar photo
-A

Το μυστικό για να διατηρείς το βάρος σου δεν είναι να αποφεύγεις το φαγητό μετά τις 8 μ.μ., αλλά να τρως ισορροπημένα και σε κατάλληλες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Σίγουρα το έχεις ακούσει: «Μην τρως βράδυ, θα παχύνεις!» Και, ε, κάπου μέσα σου, ίσως έχεις αναρωτηθεί αν είναι αλήθεια. Ήρθε η ώρα να λύσουμε αυτό το μυστήριο μια και καλή! Είσαι έτοιμη; Ας βουτήξουμε στην αλήθεια με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου που θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις (και θα καταρρίψει τους μύθους)!

Ο μύθος του βραδινού φαγητού

Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Ας ξεκινήσουμε με το κλασικό σενάριο. Είσαι στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, έτοιμη να χαλαρώσεις, και τσουπ! Εκείνη η λαχταριστή σαλάτα (ή μήπως το σουβλάκι;) σε φωνάζει. Και τότε, εκείνος ο γνωστός «κανόνας» σου έρχεται στο μυαλό: «Μην το κάνεις! Το βράδυ ό,τι τρως, αποθηκεύεται ως λίπος!»

Αλλά ξέρεις κάτι; Αυτό είναι απλά ένας μεγάλος μύθος. Ναι, καλά διάβασες! Το σώμα σου δεν έχει ρολόι που αποφασίζει ότι ό,τι τρως μετά τις 8 μ.μ. γίνεται αυτομάτως λίπος.  «Δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες, στους υδατάνθρακες και στα θρεπτικά συστατικά ενός πιάτου σε διαφορετικά χρονικά σημεία της ημέρας. Τα βραδινά γεύματα λοιπόν δε μας παχαίνουν λόγω ώρας, αλλά λόγω υπερκατανάλωσης θερμίδων», λέει ο Μάνος Δημητρούλης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειου Msc Sports Nutrition.

«Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν οι συνολικές θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται μέσα στην ημέρα είναι ίδια, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στο βάρος ανθρώπων που κάνουν κυρίως γεύμα το βράδυ, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν το κυρίως γεύμα το μεσημέρι», συνεχίζει ο Μάνος Δημητρούλης.

Βραδινό και μεταβολισμός: Φίλοι ή εχθροί;

Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το βράδυ ο μεταβολισμός σου «πέφτει» και δεν καίει το φαγητό τόσο καλά. Αλλά, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ναι, ο μεταβολισμός σου μπορεί να είναι λίγο πιο αργός όταν κοιμάσαι, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί – και το σημαντικότερο; Όχι τόσο αργά όσο φαντάζεσαι.

Το σώμα σου συνεχίζει να επεξεργάζεται το φαγητό, να χτίζει μυς και να επισκευάζει τα κύτταρα ακόμα κι όταν κοιμάσαι. Οπότε μην ανησυχείς τόσο πολύ για το αν τρως το βράδυ, αλλά για το τι τρως και σε ποιες ποσότητες.

Διάβασε επίσης: Φάε πρωινό για … βραδινό αν θες να κοιμηθείς σε χρόνο ρεκόρ

Τι προτείνει ο ειδικός

«Αν ανήκετε λοιπόν στην κατηγορία ανθρώπων που σας εξυπηρετεί η κατανάλωση κυρίως γεύματος να γίνεται το βράδυ, μη νιώθετε καταδικασμένοι σε παραπάνω κιλά. Απλά πρέπει να μεριμνήσετε για μια πιο ορθολογική κατανομή του φαγητού μέσα στην ημέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει τεράστια εγκεφαλική και οργανική πείνα που θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων το βράδυ», λέει ο διατροφολόγος.

«Να πούμε βέβαια εδώ ότι σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη τις πρωινές ώρες ο οργανισμός μας έχει καλύτερη γλυκαιμική απόκριση, ενώ αυτή φθίνει όσο περνάει η ώρα. Δηλαδή ο οργανισμός διαχειρίζεται καλύτερα τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες το πρωί, εμφανίζοντας ηπιότερες καμπύλες γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια το ορμονικό σύστημα που σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού φαίνεται να λειτουργεί πιο σωστά όσο πιο νωρίς βρισκόμαστε στην ημέρα», συνεχίζει ο Μάνος Δημητρούλης.

Επίλεξε σωστά: Τι να τρως το βράδυ

Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Αντί να φοβάσαι το βραδινό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου! Πώς; Με έξυπνες επιλογές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ελαφριά αλλά και ικανοποιημένη. Μην πέσεις στην παγίδα του να παραλείπεις το βραδινό για να «γλυτώσεις θερμίδες». Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε αδηφάγα βουλιμία αργότερα το βράδυ (ξέρεις, εκείνο το σημείο όπου τα πατατάκια και η σοκολάτα φωνάζουν το όνομά σου).

Προτίμησε ελαφριά γεύματα με πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα:

  • Ένα γιαουρτάκι με λίγα φρούτα και καρύδια.
  • Μια σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο και λαχανικά.
  • Ένα αβγό βραστό με λίγο αβοκάντο πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και βοηθούν στο να διατηρήσεις την ενέργειά σου χωρίς να νιώθεις «βαριά» πριν τον ύπνο.

Βραδινές επιθυμίες; Ναι, αλλά με μέτρο!

Όλοι έχουμε εκείνες τις στιγμές που απλά θέλουμε κάτι γλυκό ή αλμυρό αργά το βράδυ – δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλεις ένα σνακ, ειδικά αν δεν έχεις φάει καλά μέσα στη μέρα. Το κλειδί εδώ είναι η ισορροπία και η ποσότητα. Αντί να αρνηθείς εντελώς τον εαυτό σου, μπορείς να απολαύσεις ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή μερικά αμύγδαλα.

Παχαίνει το βραδινό; Ένας διατροφολόγος εξηγεί και καταρρίπτει τους αιώνιους μύθους

Η στέρηση μπορεί να σε κάνει να υποκύψεις πιο εύκολα και να καταλήξεις να φας περισσότερα απ’ όσα είχες σκοπό. Οπότε, απόλαυσε το βραδινό σου, αλλά άκου το σώμα σου – όταν νιώσεις χορτάτη, σταμάτα.

«Επιπλέον, φαίνεται ότι η απόφαση να σταματάς την κατανάλωση φαγητού κάποια ώρα θέτοντας χρονικά όρια, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτά τα όρια αποτελούν τακτικές περιορισμού της πρόσληψης θερμίδων και είναι θεμιτά στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Το φαγητό είναι και θα είναι μια από τις σημαντικότερες απολαύσεις στη ζωή μας. Ας κάνουμε λοιπόν το κυρίως γεύμα μας την ώρα που μας βολεύει, σε ένα όμορφο περιβάλλον, με καλή παρέα, με το πάσο μας γιατί μας αξίζει. Έτσι δε θα ψάξουμε την απόλαυση σε ακατάσχετα τσιμπολογήματα, γλυκά ή φαγητό απ΄έξω», προτείνει ο Μάνος Δημητρούλης.

Διάβασε επίσης: Περπάτημα μετά το δείπνο: 7 υγιεινοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ενδώσεις στο δέλεαρ του καναπέ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φακελάκια μελιτζάνας με μοτσαρέλα και φέτα, ο ιδανικός μεζές για κάθε στιγμή



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer