Now Reading
Αυτό είναι το σούπερ φρούτο που θα σε κάνει να κάψεις περισσότερο λίπος

Αυτό είναι το σούπερ φρούτο που θα σε κάνει να κάψεις περισσότερο λίπος

Avatar photo

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη τα βατόμουρα είναι το superfruit που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κάψεις σωματικό λίπος και να χάσεις βάρος.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 25 γραμμαρίων καταψυγμένων αποξηραμένων βατόμουρων – το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού φυσικών βατόμουρων – κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και να κάψει περισσότερο σωματικό λίπος κατά την άσκηση. Οι επιστήμονες που εδρεύουν στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια και στο Τμήμα Κινησιολογίας και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Gonzaga θέλησαν να εξετάσουν αν μια συμπυκνωμένη ποσότητα βατόμουρων θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης του λίπους όταν το σώμα διασπά τα λιπαρά οξέα για ενέργεια κατά την άσκηση. 

 

«Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που διερεύνησε αν η κατανάλωση WB θα προκαλούσε μεγαλύτερα ποσοστά FA-ox κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου άσκησης που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της οξείδωσης του λίπους με τη χρήση άσκησης μέτριας έντασης σε υγιείς, προπονημένους άνδρες», αναφέρεται στη μελέτη.  Τα βατόμουρα έχουν υψηλά επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους. 

Οι συμμετέχοντες ήταν 11 υγιείς άνδρες ποδηλάτες, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με την υγεία τους και συμμετείχαν σε 40 λεπτά μέτριας έντασης ποδηλασία. Οι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα αίματος από το δάχτυλο κάθε 10 λεπτά της ποδηλασίας τους. Οι ποδήλατες κατανάλωσαν 25 γραμμάρια καταψυγμένης αποξηραμένης σκόνης άγριου βατόμουρου κάθε μέρα, που περιείχε 375 γραμμάρια ανθοκυανών, κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, έκαναν την ίδια 40λεπτη ποδηλασία και τους έπαιρναν αίμα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. 

  

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά οξείδωσης του λίπους αυξήθηκαν κατά 19,7% μετά από ποδηλασία 20 λεπτών, 43,2% μετά από 30 λεπτά και 31,1% στα 40 λεπτά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αθλητές έκαιγαν περισσότερο λίπος μετά την κατανάλωση βατόμουρων. 

 

Τα βατόμουρα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους μυς να διατηρήσουν τα σπανιότερα αποθέματα γλυκογόνου, την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στον οργανισμό να ασκείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποδίδει καλύτερα. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός οξείδωσης του λίπους μειώνεται καθώς η προπόνηση εντείνεται και σταματά να παρέχει επαρκή «καύσιμα» για τον οργανισμό. 

 

Καθώς η ενέργεια από την οξείδωση του λίπους εξασθενεί, το σώμα καταναλώνει τα αποθέματα γλυκογόνου – το οποίο χτίζεται από υδατάνθρακες – και κουράζεται περισσότερο καθώς τα επίπεδα γλυκογόνου μειώνονται, περιορίζοντας την απόδοση της άσκησης. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν κάψει λιγότερα αποθέματα γλυκογόνου που εξαρτώνται από τους υδατάνθρακες σε κάθε 10λεπτο διάστημα όπου τους ελήφθη αίμα. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα -ένα σημάδι κόπωσης- ήταν «σημαντικά μειωμένα» μετά την κατανάλωση των βατόμουρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μακροζωία της άσκησης είχε βελτιωθεί πολύ. «Αυτή η νέα μελέτη τεκμηρίωσε ότι η κατανάλωση WBs για 14 ημέρες αύξησε την FA-ox (οξείδωση λίπους), μείωσε την CHO-ox (οξείδωση υδατανθράκων) και μείωσε τις τιμές γαλακτικού στο πλάσμα κατά τη διάρκεια 40 λεπτών ποδηλασίας μέτριας έντασης», έγραψαν οι ερευνητές. 

 

Διάβασε επίσης:

5 οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας που μας κάνουν να την καταναλώνουμε χωρίς ενοχές

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν πολλά να για να τους κάνουν να χαρούν. Ναι, η σοκολάτα έχει αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Προσοχή, όμως, γιατί αυτό αφορά ειδικά τη μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς και λιγότερη ζάχαρη και γάλα στη σύνθεσή της σε σχέση με τις εναλλακτικές της, όπως η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος. Προάγοντας τις ορμόνες ευτυχίας, τις αντιγηραντικές ιδιότητες και ως φάρμακο κατά της κόπωσης, σου παραθέτουμε τα πέντε οφέλη που θα δικαιολογήσουν τον εθισμό σου στη σοκολάτα. 

Βιταμίνη D 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένα όπλο κατά της μελαγχολίας – ειδικά το χειμώνα, όταν εκτίθεσαι λιγότερο στον ήλιο, προκαλώντας μείωση της σύνθεσης της βιταμίνης D στο σώμα μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Martin Luther (MLU) Halle-Wittenberg και το Ινστιτούτο Max Rubner δημοσίευσαν τα ευρήματά τους και ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης D2. Εκτός από την τόνωση του ηθικού μας, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ενίσχυση των οστών και τη μείωση του κινδύνου αναπνευστικών παθήσεων. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κόλιανδροςDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top