Now Reading
6+1 διατροφικοί μύθοι που καταρρίφθηκαν

6+1 διατροφικοί μύθοι που καταρρίφθηκαν

Avatar photo
-α

Οι 7 πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα τρόφιμα που καταρρίφθηκαν ευρέως από την επιστήμη.

Οι πληροφορίες για τη διατροφή είναι πολλές και συνεχώς αλλάζουν, διαμορφώνονται ή και ακυρώνονται. Ακούς για παράδειγμα πως οι υδατάνθρακες είναι εχρός για τη σιλουέτα σου ή πως η γλουτένη σου κάνει κακό. Είναι η vegan διατροφή πραγματικά υγιεινή ή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις; Τελικά είναι εύκολο να χαθείς στη «θάλασσα πληροφοριών» των διατροφικών τάσεων. Υπάρχουν 7 πιο διαδεδομένοι διατροφικοί μύθοι που μάλλον ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε.

6+1 διατροφικοί μύθοι που καταρρίφθηκαν

1. Το να τρως μετά τις 6 το απόγευμα σε κάνει να παχύνεις

Το φαγητό το βράδυ σε κάνει να παχύνεις; Δεν είναι σίγουρο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σωματικό βάρος δεν εξαρτάται από το πότε οι θερμίδες καταναλώνονται από το σώμα. Αυτό που είναι καθοριστικό είναι η πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι η ώρα του γεύματος. Ωστόσο, υπάρχει κάποια αλήθεια: όσοι τρώνε ή τρώνε ένα σνακ πολύ αργά έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν ανθυγιεινά και λιπαρά τρόφιμα.

2. Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πάντα υγιεινά

Είναι μύθος ότι τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχουν οφέλη για την υγεία. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή τεχνητά πρόσθετα από τα αντίστοιχα με κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση και η υφή. Αυτό ισχύει και για πολλά λεγόμενα «ελαφριά» προϊόντα, στα οποία προστίθενται συχνά χημικά γλυκαντικά για να δώσουν περισσότερη γεύση. Πιο σημαντικό από την ποσότητα των λιπαρών είναι ο τύπος στον οποίο ανήκουν και η συνολική ποιότητα του προϊόντος, το οποίο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ακόρεστων λιπαρών οξέων (χρήσιμο για τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο). Κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά υπάρχουν σε ένα προϊόν και όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.

υδατάνθρακες

3. Οι υδατάνθρακες είναι ο εχθρός της σιλουέτας σου;

Όχι απαραίτητα, γιατί δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Τα σύνθετα, που υπάρχουν σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως ολόκληρα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, είναι πιο αργά στην πέψη και επομένως, απελευθερώνοντας ενέργεια σιγά σιγά, παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την επιθυμία για φαγητό και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα. Επομένως, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως πιστεύεται, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους.

Διάβασε επίσης: 8 από τους καλύτερους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

4. Η vegan διατροφή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις

Σύμφωνα με τη Vogue, μια ισορροπημένη vegan διατροφή, στην πραγματικότητα, μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ποικίλη είναι η δίαιτα που ακολουθείς. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι τρως μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών και λαμβάνεις βιταμίνη Β12 . Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και το σχηματισμό του μυελού των οστών και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Έτσι, εάν ακολουθείτε μια vegan δίαιτα, μπορεί να είναι χρήσιμο να τη λαμβάνετε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να είναι δύσκολη για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή. Τα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ), ιδιαίτερα απαραίτητα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο και τη ρύθμιση των τιμών των τριγλυκεριδίων στο αίμα, βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια ( σαρδέλες , γαύροι, σκουμπρί κ.λπ.). Ως εναλλακτική πηγή αυτών των λιπαρών οξέων, οι vegans μπορούν να στραφούν στο λάδι φυκιών. Οι σπόροι λιναριού, οι σπόροι chia και τα καρύδια μπορούν να συμβάλουν στην παροχή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων, ιδίως καρδιακών προσβολών, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και αθηροσκλήρωσης.

5. Πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση

Σύμφωνα με τη θεωρία, το σώμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δεκτικό σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στο διάστημα μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών μετά την προπόνηση. Ωστόσο, μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι αυτό είναι ευρύτερο και πιο ευέλικτο από ό,τι αρχικά είχε υποτεθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας στο Journal of the International Society of Sports Nutrition , για παράδειγμα, υποδεικνύουν ότι αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι όταν οι αθλητές καταναλώνουν πρωτεΐνη, αλλά αν ο οργανισμός τροφοδοτείται επαρκώς με αυτήν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Στην περίπτωση των ατόμων που προπονούνται πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπληρώνουν τα αποθέματα πρωτεΐνης λίγο μετά την προπόνηση , προκειμένου να προωθήσουν την αποκατάσταση.

6+1 διατροφικοί μύθοι που καταρρίφθηκαν

6. Η γλουτένη σου κάνει κακό

Η γλουτένη, ένα φυτικό σύμπλεγμα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, έχει πάρει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια. Συχνά μας λένε ότι προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, αλλά επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό ισχύει μόνο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια δια βίου νόσο με αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη), αλλεργία στο σιτάρι ή ειδικές δυσανεξίες. Από μόνη της, λοιπόν, η γλουτένη δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινή , καθώς τα προϊόντα «χωρίς γλουτένη» περιέχουν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης, λίπους και αλατιού από τα συμβατικά, προκειμένου να μιμηθούν την υφή και τη γεύση των τελευταίων.

7. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό του οργανισμού

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης – από την πρόσληψη χυμών σε συγκεκριμένα συμπληρώματα, μέχρι τη νηστεία – παρουσιάζονται συχνά ως λύση για την αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες, ενώ υποστηρίζουν τα όργανα στις λειτουργίες τους και βελτιώνουν την υγεία και τη γενική ευεξία. Το γεγονός είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι απόλυτα ικανό να αποτοξινωθεί. Το συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα κάνουν αυτή τη δουλειά συνεχώς, χωρίς να χρειάζονται αποτοξινωτικές τροφές. Αυτά τα όργανα ειδικεύονται στον καθαρισμό του σώματος από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Επιπλέον, αυτές οι δίαιτες μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Τέλος, μακροπρόθεσμα, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Διάβασε επίσης: Ζωική VS Φυτική Πρωτεΐνη: Ποια είναι καλύτερη για να ελέγχεις ότι δεν θα πάρεις γραμμάριο

-α

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαγνήσιο: Το ισχυρό ορυκτό που βοηθά στη σωματική ευεξία και τη διαχείριση του στρες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τους υγιεινούς υδατάνθρακες



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST