Now Reading
Αυτό το είδος άσκησης θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι σε λίγα μόλις λεπτά

Αυτό το είδος άσκησης θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι σε λίγα μόλις λεπτά

Avatar photo
Η γυμναστική τις απογευματινές και βράδυνες ώρες βοηθά στην αντίσταση της ινσουλίνης

Συμφώνα με επιστημονικές έρευνες υπάρχει μία μορφή άσκησης που μπορεί να προάγει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ένας γρήγορος περίπατος είναι μια εξαιρετική άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση του καλύτερου ύπνου. Πώς είναι η σχέση σου με τον ύπνο; Περίπου το 30-40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα αϋπνίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κακός ύπνος είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν ζεις με προβλήματα ύπνου, το να πας στο κρεβάτι δεν είναι κάτι για το οποίο ανυπομονείς. Αντίθετα, το κρεβάτι σου τείνει να συμβολίζει την απογοήτευση και την ταλαιπωρία μετά από ατελείωτο στριφογύρισμα.

Υπνος  

Πάρε τον έλεγχο της ποιότητας του ύπνου σου και δώσε στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, αφιερώνοντας ένα μικρό μέρος της ημέρας σου στην άσκηση. Η καλύτερη ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι μόνο μια προπόνηση μακριά. Σύμφωνα με την Charlene Gamaldo, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου του John Hopkins, μόλις 30 λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την καθυστέρηση του ύπνου, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς, και να αυξήσει το χρόνο που περνάς σε βαθύ ύπνο.  

Η Gamaldo λέει επίσης ότι δεν θα πρέπει να πάρει πολύ χρόνο για να νιώσεις το αποτέλεσμα. Πολλά άτομα αποκομίζουν τα οφέλη της άσκησης για τον ύπνο τους την ίδια ημέρα με την προπόνησή τους. Ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να διερευνούν τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του ύπνου και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, έχουν τις θεωρίες τους.  

1.Ενδορφίνες  

Το στρες και το άγχος είναι συχνά σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αϋπνία. Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, μια ορμόνη που προάγει τα καλά συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας. Η άσκηση μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες του σώματός, επιτρέποντάς μας να αισθανόμαστε πιο άνετα και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα. 

2.Θερμοκρασία  

Η θερμοκρασία  του σώματός μας παραμένει συνήθως γύρω στους 36,8 και πέφτει περίπου 1 έως 2 βαθμούς καθώς κοιμόμαστε, συγκεκριμένα όταν εισερχόμαστε στο στάδιο του ύπνου μη-REM. Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται περίπου 1 έως 2 βαθμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μετά τη γυμναστική το σώμα εργάζεται για να μειώσει ξανά τη θερμοκρασία μας, μια διαδικασία που μιμείται τη φυσική διαδικασία που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σώμα μας αναγνωρίζει αυτή την πτώση της θερμοκρασίας του ως σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο και αρχίζει να χαλαρώνει.  

ύπνος με τον σκύλο σου  

3.Κιρκάδιος ρυθμός 

Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου/ξύπνιου μας. Όταν αυτός ο κύκλος βγαίνει εκτός τροχιάς, μπορεί να καταλήξεις να κουράζεσαι πολύ αργότερα από το συνηθισμένο. Το εσωτερικό σου ρολόι μπορεί να αποπροσανατολιστεί από: 

Τζετ λαγκ 

Καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα 

Σνακ κατά την ώρα του ύπνου 

Αλκοόλ πριν τον ύπνο  

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου και να προωθήσεις την υπνηλία, ώστε να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη όταν έρθει η ώρα του ύπνου.

Η γυμναστική τις απογευματινές και βράδυνες ώρες βοηθά στην αντίσταση της ινσουλίνης

4.Αερόβιες ασκήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Οι αερόβιες ασκήσεις είναι καρδιαγγειακές προπονήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Ακολουθούν μερικές αερόβιες ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις για να προωθήσεις καλύτερη ξεκούραση.  

Ενεργή γιόγκα 

Ζωηρό περπάτημα 

Τρέξιμο 

Κολύμπι 

Ποδηλασία 

Διάβασε επίσης:

Ο ύπνος και το άγχος είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για κοιμάσαι πιο ήσυχα

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις πως το άγχος επηρεάζει και τον ύπνο μας. Τον ύπνο τον χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητος, είναι υγεία. Σε αυτές τις ώρες αναπληρώνονται πολλά στοιχεία του οργανισμού μας, από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα, μέχρι στην αναπλάση κυττάρων. Δε βγήκε τυχαία πως «ο ύπνος θρέφει τα μωρά».

Τον έχουμε απόλυτη ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν είχες περάσει μια δύσκολη μέρα και είπες να πας για ύπνο κι αφού ξάπλωσες, να γυρνάς στο κρεβάτι και να  μην μπορείς να συντονίσεις καθόλου το μυαλό σου καθώς οι σκέψεις σου σε κυριεύουν. Σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις ένα στοπ απότομα, όμως μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως ένα βαθμό με μερικούς τρόπους.

αυπνία

Ο ύπνος και το άγχος είναι πιο αλληλένδετα μεταξύ τους απ’ ό,τι νομίζουμε

Η Amanda Huggins, προπονήτρια άγχους και ενδυνάμωσης, είναι η απόλυτη ειδικός σε αυτή την έννοια. Κατανοεί το φάσμα του άγχους, από το τυπικό και φυσιολογικό έως το χρόνιο και εξουθενωτικό, και όλα τα ενδιάμεσα. Η Huggins μας λέει ότι το άγχος και το στρες είναι πιο στενά συνδεδεμένα από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ, και οι επιπτώσεις μιας κακής νυχτερινής ξεκούρασης ή ενός άγχους μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν το ένα το άλλο, και στο τέλος μπορεί να γίνει πραγματικό χάος.

Δες εδώ πώς μπορείς να κοιμάσαι πιο ήσυχα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer