Now Reading
Το να είσαι μόνη ή δυστυχισμένη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του σώματός σου

Το να είσαι μόνη ή δυστυχισμένη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του σώματός σου

Avatar photo

Μελέτες βιολογικής γήρανσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι δε γερνούν με τον ίδιο ρυθμό και πως επηρεάζονται πολύ από τα συναισθήματά τους.

Φαίνεται πως μια νέα μελέτη από το China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS) που κατέγραψε αναλυτικά δεδομένα ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, ανέφερε ότι ψυχολογικοί παράγοντες όπως η μοναξιά ή το αίσθημα δυστυχίας προσθέτουν έως και 1,65 έτος στη βιολογική ηλικία κάποιου. Το είχες σκεφτεί καθόλου;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτή η επίδραση βρέθηκε να είναι ισχυρότερη από εκείνες του βιολογικού φύλου, της περιοχής διαβίωσης, της οικογενειακής κατάστασης και άλλης «κακής συνήθειας» όπως του καπνίσματος για παράδειγμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Aging.

Μελέτες βιολογικής γήρανσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι δε γερνούν με τον ίδιο ρυθμό

Ένας βραδύτερος ρυθμός βιολογικής γήρανσης σχετίζεται με καλύτερη υγεία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους με την ίδια χρονολογική ηλικία, ηλικία που καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησης.

Για να μελετήσουν τον ρυθμό της γήρανσης, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει τα λεγόμενα «ρολόγια γήρανσης» . Τι είναι αυτά; Μαθηματικά μοντέλα που επιτρέπουν τη μέτρηση της βιολογικής μας ηλικίας. Αυτά τα ρολόγια συνδυάζουν δεδομένα για διάφορες παραμέτρους υγείας και ιατρικές καταστάσεις για να παράγουν προβλέψεις για τη βιολογική ηλικία. Τον τελευταίο καιρό, οι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν ρολόγια γήρανσης με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και αυτό με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων. Μελέτες που χρησιμοποιούν ρολόγια γήρανσης έχουν μέχρι στιγμής βρει τρόπους για να επηρεάσουν τη βιολογική γήρανση μέσω της άσκησης, της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Υπάρχουν επίσης ορισμένες χημικές ενώσεις που υπόσχονται πολλά σε αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, η επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στη γήρανση δεν έχει μελετηθεί πολύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές θεωρίες που υποστηρίζουν την επίδραση διαφόρων ψυχολογικών παραγόντων στη γήρανση.

«Η εταιρεία μας μελετά τους τρόπους με τους οποίους ένας τακτικός καταναλωτής μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσής του και να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Αλλά για να βρείτε αυτούς τους τρόπους, πρέπει πρώτα να ποσοτικοποιήσετε το ποσοστό γήρανσης σε ατομικό επίπεδο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Fedor Galkin, διευθυντής έρευνας στο Deep Longevity.

«Το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας μια αποκλειστική τεχνολογία «ρολόι γήρανσης» που αναγνωρίζει τα ίχνη της γήρανσης σε βιολογικά δεδομένα, π.χ. κλινικές εξετάσεις αίματος. Σε κάποιο σημείο, ανακαλύψαμε ότι η συναισθηματική κατάσταση κάποιου είναι ένας ισχυρός παράγοντας σύγχυσης στη μέτρηση του ρυθμού της γήρανσης και, επομένως, πρέπει να ληφθεί υπόψη», λέει ο Fedor Galkin. «Έτσι, αρχίσαμε να εξερευνούμε περισσότερο την κατεύθυνση της πνευματικής γήρανσης. Και τώρα προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μοντέλο σώματος και ψυχής που θα βοηθούσε τους ανθρώπους όχι μόνο να αναζωογονηθούν σωματικά, αλλά και να αποκτήσουν το κίνητρο να απολαμβάνουν και να παραμείνουν παραγωγικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της αυξανόμενης ζωής τους».

Τι έκαναν με το «ρολόι γήρανσης»

Ο Galkin και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν το ρολόι γήρανσής τους για να εξετάσουν δεδομένα από τους συμμετέχοντες του CHARLS. Το CHARLS είναι μια πανεθνική μελέτη για τον κινεζικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 45 ετών που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων, το ιστορικό υγείας τους, τα βιομετρικά στοιχεία και τα δεδομένα δείγματος αίματος. Είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κίνα από το γεγονός ότι, από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, η Κίνα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών χωρίς σοβαρές αναπηρίες και με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες – 15,7%-. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου αυτά τα ποσοστά είναι 29,2% και 25,5%, αντίστοιχα. Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 4451 συμμετέχοντες CHARLS και περιλάμβανε απαντήσεις σε 8 δείκτες ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου, ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά το άτομο ενοχλείται από πράγματα, έλλειψη εστίασης, κατάθλιψη, ελπίδα, φόβο, επιρρεπή σε ανήσυχο ύπνο, χαρά και μοναχικότητα. Το ρολόι γήρανσης που κατασκεύασαν οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό 16 βιοδεικτών αίματος, επτά βιομετρικών παραμέτρων και του βιολογικού φύλου του ατόμου για να δημιουργήσει ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που προβλέπει τη βιολογική ηλικία. Τα δεδομένα στα οποία βασίζεται περισσότερο αυτό το ρολόι γήρανσης είναι η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, η κυστατίνη C (βιοδείκτης της νεφρικής λειτουργίας), ο δείκτης μάζας σώματος και τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ρολόι ηλικίας είναι ακριβές έως τα 5-6 έτη (το μέσο απόλυτο σφάλμα ήταν 5,68 έτη) και ότι ταξινομεί σωστά τα άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση ως μεγαλύτερα από τα υγιή άτομα της ίδιας χρονολογικής ηλικίας.

Όταν εξετάστηκαν συσχετισμοί μεταξύ προβλέψεων του ρολογιού γήρανσης της ηλικίας, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ρολόι της γήρανσης ταξινόμησε τους καπνιστές και όσους υποφέρουν από ανήσυχο ύπνο ως μεγαλύτερους (1,25 έτη για το κάπνισμα, 0,44 για ανήσυχο ύπνο).

 Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «η ψυχική υγεία κάποιου είναι ουσιαστικό μέρος της μακροζωίας», είπε ο Galkin στο PsyPost. «Αν δεν φροντίζεις για την ψυχολογική σου υγεία κόβεις τη διάρκεια της ζωής σου εξίσου ή ακόμα περισσότερο αν ξεκινούσες το κάπνισμα». Πρόσθεσε ότι «η μελέτη μας μπορεί να θεωρηθεί ως επαλήθευση ενός αρχαίου ρητού αντίστροφα:  Mens sana in corpore sano» («Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ», μια λατινική φράση που ειπώθηκε από τον Γιουβενάλη στην προσπάθεια του να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής).

Η εργασία, «Ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιολογική γήρανση: στοιχεία από το ποσοστό γήρανσης σε Κινέζους ηλικιωμένους», συντάχθηκε από τους Fedor Galkin, Kirill Kochetov, Diana Koldasbayeva, Manuel Faria, Helene H. Fung, Amber X. Chen και Alex. Ζαβορόνκοφ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
οργανωση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top