Now Reading
Το αλάτι αποτελεί τη νέα υπερτροφή- Πώς να το εντάξεις σωστά στη διατροφή σου

Το αλάτι αποτελεί τη νέα υπερτροφή- Πώς να το εντάξεις σωστά στη διατροφή σου

Avatar photo

Δύο ειδικοί σε θέματα ευεξίας δίνουν απαντήσεις.

Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το αλάτι ως βασικό συστατικό πολυτέλειας,  για παράδειγμα σαν ένα κόσμημα σε κάθε γεύμα. Οι κρύσταλλοι αλατιού είναι πολύπλευρα πεδία δύναμης — επίγειοι θησαυροί που ενισχύουν τα γεύματα μας σε γεύση αλλά κάνουν παράλληλα καλό και στην ευεξία μας-. Προερχόμενο από το θαλασσινό νερό, το καλό, πλούσιο σε μέταλλα αλάτι είναι απαραίτητο για τη σωστή ενυδάτωση, για τη διατήρηση των υγιών επιπέδων των μετάλλων στον οργανισμό, για τη γνωστική λειτουργία, για τον θυρεοειδή και το νευρικό σύστημα ενώ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του ύπνου.

Δυο ειδικοί ευεξίας, ο Dr. James DiNicolantonio και ο Max Lugavere, θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας το αλάτι.

Έξω η ζάχαρη, μέσα το αλάτι

Σύμφωνα με τον Dr. James DiNicolantonio, «Το αλάτι είναι απαραίτητο και καλό για εμάς. Η κατανάλωση περισσότερου σωστού αλατιού θα μειώσει την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μας, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, να έχουν ισχυρότερα οστά, να αποτρέψουν την απώλεια μνήμης, ακόμη και να διορθώσει τον διαβήτη».

Ναι, σωστά το ακούς, τρώγε περισσότερα από τα σωστά άλατα και τα γεύματά σου θα είναι πιο γευστικά ενώ και η υγεία σου θα βελτιωθεί. Έξω η ζάχαρη, μέσα το αλάτι. Ο Dr. James DiNicolantonio, διευκρινίζει ότι «τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο αλάτι αποτελούν στην πραγματικότητα την πρώτη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Κυριολεκτικά αποτελούν τα αντιοξειδωτικά σας ένζυμα, οπότε αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία των κυττάρων και των μιτοχονδρίων σας, χρειάζεστε τις βέλτιστες προσλήψεις ορυκτών, διαφορετικά οι ασπίδες σας πέφτουν».

Σύμφωνα με τον Max Lugavere και τον Dr. DiNicolantonio, η κατανάλωση του σωστού αλατιού είναι επίσης απαραίτητη για την ψυχική υγεία και τη γνωστική ρευστότητα. Ο Dr. DiNicolantonio εξηγεί, «Υπάρχουν πραγματικά μελέτες που δείχνουν ότι εάν διάθετε χαμηλά επίπεδα νατρίου, μπορείτε να προκαλέσετε γνωστική εξασθένηση και εξασθένηση της μνήμης

Το κλειδί για όλα αυτά, ωστόσο, είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε καλό αλάτι. Το επιτραπέζιο αλάτι —οι μικροί λευκοί κρύσταλλοι που βρίσκονται στα περισσότερα εστιατόρια και σε επεξεργασμένα τρόφιμα —δεν μας κάνουν καλό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε άλατα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες, ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, θαλασσινό αλάτι και ούτω καθεξής. Ακριβώς όπως και με άλλα προϊόντα σαν το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το κρέας, αξίζει να επενδύσουμε και στο καλό αλάτι. Το καλό αλάτι θα κάνει τα γεύματα και τα ποτά μας σε πιο γευστικά.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση καλού, πλούσιου σε μέταλλα αλατιού;

Ο Dr. James DiNicolantonio  αναφέρει πως «Το αλάτι είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του οξέος του στομάχου, την πέψη των τροφών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης πολύ ωφέλιμο για την αθλητική απόδοση καθώς βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Το αλάτι είναι σημαντικό για την ενυδάτωση, την ενέργεια και τη λειτουργία των νεύρων».

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα αλατιού και μετάλλων την ενυδάτωση και τη γνωστική λειτουργία;

Ο Max Lugavere αναφέρει πως «οι ηλεκτρολύτες που περιλαμβάνουν νάτριο βοηθούν στη σωστή λειτουργία των νευρικών σημάτων και ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στον εγκέφαλο. Ακόμα το αλάτι είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης που διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό νάτριο, δημιουργείται μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία, και μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα παρόμοια με την άνοια».

Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν φυσικούς ηλεκτρολύτες;

«Όλα τα φυσικά, ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν ηλεκτρολύτες», λέει ο Max Lugavere. «Για παράδειγμα, οι μπανάνες, το αβοκάντο και ο σολομός είναι εξαιρετικές πηγές καλίου. Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το σέλινο είναι μια πηγή μικρής ποσότητας νατρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι το νάτριο είναι ο πιο δύσκολος ηλεκτρολύτης που μπορούμε να βρούμε σε φυσικά τρόφιμα, ένα μέταλλο που έχει καταδικαστεί από ορισμένους, και αυτό είναι το μέταλλο που χάνουμε περισσότερο όταν ιδρώνουμε έντονα. Τα φαγητά των εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου φαγητού, οι υγιεινές τροφές και το μαγείρεμα στο σπίτι πρέπει πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι περιέχουν αρκετό αλάτι γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνεται σωστά η πρόσληψη του».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Nomophobia: Τι σημαίνει να νιώθεις άγχος χωρίς το κινητό σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10 ιδανικές τροφές για την καλύτερη υγεία του θυρεοειδή σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr